RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Спікер Конгресу Джонсон проти: допомога Україні від США знову під загрозою

Військової допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню від Америки може й не бути - спікер Палати представників США Майк Джонсон відкинув законопроєкт, що її передбачає.

Про це він заявив у мережі "Х".

"Сенат не зміг вкластися в цей момент і не включив до документа питання безпеки кордону з Мексикою. Верхній палаті Конгресу слід було повернутися до креслярської дошки, щоб внести поправки до поточного законопроєкту, включивши до нього реальні положення про безпеку кордонів, які дійсно допомогли б покласти край катастрофі. У законопроєкті Сенату про іноземну допомогу нічого не йдеться про найнагальнішу проблему, яка постає перед нашою країною. Оскільки Сенат не отримав жодної зміни в прикордонній політиці, Палаті представників доведеться продовжувати працювати над цими важливими питаннями з власної волі. Америка заслуговує кращого, ніж статус-кво Сенату", - йдеться у повідомленні.

На заяву Джонсона відреагував сенатор від Демократичної партії Кріс Мерфі, який брав участь у переговорах щодо законопроєкту. Політик стверджує, що спочатку голова палати висловив намір не схвалювати фінансування України без досягнення угоди щодо кордонів. Проте пізніше Сенат уклав угоду, яку голова палати вирішив скасувати.

Читайте також: Рейган перевертається у труні: чи зможе Конгрес поставити крапку по Україні

"Він сказав, що нам не потрібна угода, і тепер він каже, що не ухвалить наш законопроєкт про фінансування України, тому що він не включає прикордонну угоду. Серйозно, якого біса?" - заявив Мерфі.

Тим часом нардеп Ярослав Железняк опублікував можливі варіанти розвитку подій, взяті зі ЗМІ, проте без власної оцінки.

Так, першим варіантом може бути ігнорування законопроєкту.

Другий варіант - легіслативні маневри:

  • Джонсон може розділити голосування, організувавши індивідуальні голосування за допомогу Ізраїлю, Україні та Тайваню, що потребує співпраці з Комітетом правил Палати, контрольованим консерваторами;
  • він міг би винести на голосування окремі законопроєкти для кожної складової пакету Сенату;
  • також Джонсон міг би просунути пакет допомоги лише Ізраїлю, який він намагався ухвалити в Палаті минулого тижня, і дозволити Сенату внести до нього свої зміни після повернення з перерви.

Третім варіантом може бути петиція про розгляд, ініційована демократами та республіканцями-прихильниками України. Вона передбачає винесення законопроєкту на голосування за умови 218 зібраних підписів. Цей варіант буде найгіршим для Джонсона, оскільки це фактично передасть ініціативу демократам.

Раніше ми писали, що Сенат провалив ухвалення законопроєкту про допомогу Україні.

  • Вас може зацікавити:

Допомога Україні від США на 60 млрд: Сенат запустив процедуру, що далі

Трамп видав нову цинічну заяву напередодні голосування за допомогу Україні

Україні продовжують надавати допомогу: що отримали ЗСУ, а чого не вистачає