RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Трамп проти Байдена: чи зможе третя сила вплинути на американські вибори

Політична боротьба у США лише загострюється

Трамп чи Байден - хто буде президентом США Трамп чи Байден - хто буде президентом США? Чи може хтось третій Фото: gallup.com

Днями Верховний суд США ухвалив остаточне рішення щодо участі Дональда Трампа у президентських виборах. Колишній глава американської держави отримав "зелене світло" і має право балотуватися на виборах 2024, які відбудуться 5 листопада. І саме Трамп є фаворитом виборчих перегонів відповідно до букмекерських котирувань. Що чи хто зможе вплинути на хід виборів у Штатах і від чого залежатиме доля результату - своїм поглядом в етері Апостроф TV поділився політолог Петро Олещук.

Рішення Верховного суду остаточно закрило питання про можливість усунення Трампа від виборчого процесу на підставі поправки щодо бунтівників, до якої раніше апелювали його опоненти. І тепер жодні юридичні перешкоди не стануть на заваді Трампу щодо його участі у виборах. Але навіть якби у тому ж штаті Колорадо Трамп не був включений у бюлетені - це жодним чином не вплинуло б на вибори.

Читайте: Розрив колосальний: які ставки на Трампа і Байдена напередодні Супервівторка

За великим рахунком, в умовах політичного сегментування у США є лише певна обмежена кількість штатів, які реально впливають на кінцевий результат виборів. Якщо відкинути демократичні і республіканські штати, то є невелика кількість штатів, де результат може бути змінюваний (Невада, Джорджія, Арізона, Пенсільванія, Мічиган та Вісконсін, - "Апостроф"). Саме ці штати і вирішують результат виборів. Адже згідно виборчої системи, яка існує у Сполучених Штатах, переможець у штаті забирає всі голоси. Навіть якщо переможець штату набирає 51 відсоток, він забирає всі голоси виборщиків у штаті.

А ті штати, де ставилося питання про недопуск Трампа до виборів - це штати демократів. Тому не важливо, чи був би він там присутнім у бюлетені. Ці всі рішення виносилися з метою одержати прецедент, щоб можливо потім оскаржувати участь Трампа у виборах загалом. Але це не спрацювало.

Щодо праймеріз від Республіканської партії, то очевидно, що Трамп здобуде на них перемогу у супервівторок (праймеріз у 15-ти штатах).

Читайте: Гейлі вперше перемогла Трампа на праймеріз

Треба розуміти, що Трамп належить до тих політиків, які мають дуже дисципліноване ядро прихильників, які і забезпечують йому перемогу на праймеріз. І останнім часом рейтинг Трампа лише зростає. Але і у Дональда будуть певні проблеми, пов'язані насамперед з тим, що кожні вибори президента (не лише у США, а й в будь-якій державі) - це битва за мобілізацію виборців і битва антирейтингів. Тобто недостатньо мати згуртоване електоральне ядро, а потрібно залучати й виборців, які вагаються і мають певні сумніви.

Наприклад, беремо виборців, які зараз підтримують Нікі Гейлі. І коли проходить опитування, за кого вони голосуватимуть - Трампа чи Байдена - то вони вагаються з відповідями. А частина з них відповідає, що взагалі не піде на вибори. А це частина виборців від Республіканської партії. І якщо вони проігнорують вибори, це може певним чином вплинути на підсумкові результати. Тому для Трампа буде задача мобілізувати і цю частину Республіканської партії, яка на даний момент перебуває до нього в опозиції.

Інший фактор, який може вплинути - це участь у виборах так званих третіх кандидатів. Адже суто юридично немає жодних перешкод, щоб і інші кандидати брали участь у виборах. І вже відомо про участь у виборах Роберта Кеннеді-молодшого. Це хоч і політик-демократ, але він оголосив про свою участь у виборах в якості незалежного кандидата. І принаймні в окремих штатах він у бюлетені буде. А передвиборча програма і риторика Кеннеді перегукується з виборцями, які орієнтуються на Трампа. Кеннеді взагалі є дуже специфічним, нішевим політиком і потенційно небезпечним спойлером. Скоріше для Трампа, ніж Байдена.

Та й якщо Нікі Гейлі вирішить піти на вибори (як незалежний кандидат) - до чого її неодноразово вже закликали - то безперечно вплине на результат.

Тож ми маємо достатньо складну конфігурацію, в якій зараз щось важко спрогнозувати. І Трамп буде змушений вирішувати задачу розширення свого електорату - це безумовний факт.

Поки що все йде до того, що від демократів впевнено перемагає Байден, від республіканців Трамп. І вони будуть між собою змагатися. Але суто теоретично ми можемо собі уявити сценарій, що в останній момент Байден скаже, що не піде на вибори. В такому разі запускається досить цікава процедура і Демократична партія вирішуватиме, хто буде кандидатом. Це прогнозувати зараз просто неможливо, тому що цей сценарій виглядає як фантазія. Але за певну кількість місяців ця фантазія може перетворитися на реальність, тому тут щось сказати важко.

Хто в такому разі замість Байдена? Наприклад, згадували Мішель Обаму, оскільки вона є популярною особистістю у США. Але Демократична партія має багато відомих конгресменів, губернаторів. Тож кандидата там знайдуть. Але суто теоретично, якщо висунути Обаму, вона просто переможе Трампа. Бо Трамп є специфічним політиком і багато хто за нього голосуватиме від безвиході. При цьому він дуже одіозний, з великими антирейтингами і рівнем несприйняття, особливо з точки зору расових і етнічних меншин, та й враховуючи його антимігрантську риторику.

Чесно кажучи, я більш ніж переконаний, що Трампа переможе будь-який політик-демократ крім Байдена.

Читайте: Коли буде голосування за $60 млрд допомоги Україні: у США назвали час

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною