RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Пакет від дядька Джонсона: якою буде допомога Україні від США

У Вашингтоні склалася вкрай непроста ситуація, яка може призвести до блокування рішень щодо України

Спікер Палати представників Майк Джонсон Спікер Палати представників Майк Джонсон Фото: AP

Слова спікера Палати представників Конгресу США Майка Джонсона про виставлення питання щодо допомоги Україні на голосування у перший тиждень після канікул були підхоплені ЗМІ, проте фактично вони не відповідають дійсності. Щодо затвердженого Сенатом пакету – наразі в Палаті представників йдуть лише обговорення, які як раз почались 9 квітня з початком пленарного тижня в Конгресі. Спікер Джонсон, імовірно, запропонує власний пакет, який буде мати відмінності порівняно з тим, що був затверджений у Сенаті. Які наразі існують шляхи затвердження допомоги, яку роль грають представники обох партій, як може виглядати фінальний пакет і які можливі терміни його прийняття, читайте в ексклюзивній авторській колонці експерта з міжнародних питань Дослідницької компанії "Соціополіс" Віктора Ковальчука.

Що Майк Джонсон і республіканці хочуть від пакету?

Наразі сам спікер Палати представників не представив власну версію пакету і не поділився деталями щодо його вмісту. В інтерв’ю телеканалу FoxNews він згадав REPOAct з Сенату, який має на меті конфіскацію російських активів на користь України, а також можливе надання допомоги в кредит. Сам Джонсон назвав "поезією" можливість для України боротися з росіянами за рахунок російських активів. Цю ідею, судячи з повідомлень західних ЗМІ, він не лише озвучив по телебаченню, а і говорив про це з сенаторами-республіканцями. Спочатку про це говорив колишній президент Дональд Трамп і тепер за виступає спікер, який вважає, що значна частина допомоги має бути у формі кредиту.

Звучала також пропозиція стосовно конфіскації російських активів, але не зовсім зрозумілою є можливість реалізації цієї ідеї. По-перше, текст сенатського акту не має згадок про військову допомогу, а зосереджений на гуманітарній складовій та відбудові інфраструктури за рахунок російських активів і створення спеціального фонду. По-друге, як цей елемент взагалі можливо включити у виділення коштів у тому вигляді, в якому це є у Сенаті? Якщо це і вдасться, то доведеться доволі довго виробляти дієвий механізм, аби ця ідея працювала. Чи республіканці поєднають це із затвердженим в Сенаті пакетом допомоги? У такому разі будь-які правки до сенатського пакету затягнуть процес на тижні або місяці.

Читайте: Камерон літав в США, щоб переконати Трампа розблокувати військову допомогу Україні

Допомога у кредит викликає ще більше питань. Сам Джонсон аргументує це тим, що так простіше буде отримати підтримку членів його партії, і загалом умови кредиту дозволять державам повернути позику у вдалий для них момент. Імовірно з таким рішенням не погодяться демократи, які розуміють, що це буде очевидним затягуванням процесу, а також понизить кредитний рейтинг України і створить прецедент для подальших кейсів міжнародної допомоги. По-друге, таке рішення не надто логічне через те, що гроші, які виділяються для допомоги, не потрапляють безпосередньо до України, а використовуються всередині США для створення нових озброєнь або для заміни озброєнь, відправлених до Києва з американських запасів.

А ще в пакеті газ

Інший аспект, якого торкався Джонсон, було питання зрідженого природного газу, експорт якого Байден обмежив у січні цього року. Рішення Байдена було пов'язане з бажанням залучити до підтримки власної кандидатури молодих виборців, яких особливо гостро цікавлять питання зміни клімату. Натомість Джонсон звернув увагу на те, що можливе скасування даного рішення відкриє шлях до компромісу в питанні України і аргументував власну позицію тим, що збільшення експорту послабить позиції РФ на енергетичному ринку.

У виданні Reuters зазначали, що Білий дім може піти на такий крок, проте дану інформацію спростувала прес-служба. А у Bloomberg вказали, що можливість скасування Байденом призупинення дозволів на експорт зрідженого природного газу є ймовірною у разі відсутності іншого виходу та в залежності від того, як цю поправку буде структуровано. Таким чином, можливий варіант компромісу щодо надання Білим домом поступок в питанні енергетики завис у повітрі і залежить від варіантів домовленостей. І тут не слід забувати про пряму залежність цього рішення від обраної стратегії на вибори 2024 року, від якої штаб Байдена може і не відійти.

Традиційне питання

Наразі говорять і про ймовірність двопартійної угоди щодо питання кордону. Незважаючи на те, що двопартійний пакет в Сенаті, представлений сенатором-республіканцем Джеймсом Ленкфордом, розкритикували республіканці в Палаті представників, останні досі вимагають кроки щодо посилення безпеки кордону від демократів, адже для них це лишається ключовим питанням в пакеті. Про це говорив спікер Майк Джонсон у згаданому вище інтерв’ю телеканалу FoxNews, наголошуючи на важливості питання.

Можливими компромісними варіантами, які можуть бути затверджені демократами, є відновлення розділу 42, який дозволяв прикордонним офіцерам відправляти назад нелегальних мігрантів, а також старого трампівського міграційного правила "Залишайтесь у Мексиці", яке вимагало від шукачів притулку залишатися на території Мексики допоки їх прохання перебуває на розгляді.

Незважаючи на можливість компромісу, проти будуть виступати прогресивні демократи, для яких інтереси латиноамериканських виборців на тлі майбутніх виборів є одними із першочергових. Вони вважають угоду з республіканцями нищівною для шансів кандидата від Демократичної партії, бо вона відверне лояльний електорат від участі у виборах. Тим не менш, республіканці з групи "Вирішувачів проблем" - Брайян Фітцпатрік та Дон Бейкон намагаються створити пакет, який би поєднав міжнародну допомогу та питання кордону у варіанті, який би був прийнятним для радикальних членів їх партії.

Ризики для Джонсона і можливості збереження посади спікера

Ускладнює ситуацію постійний тиск на спікера Палати представників США з боку однопартійців. Після того, як Майк Джонсон поставив на голосування постійний бюджет США, який був ухвалений передусім завдяки голосам демократів, радикальна членкиня партії республіканців Марджорі Тейлор Грін внесла резолюцію про відставку спікера Палати представників. Аргументувала вона своє рішення тим, що спікер Джонсон виставив "абсолютно демократський пакет", який не враховує інтереси більшості у партії, зокрема у питанні кордону.

Поки незрозуміло коли саме конгресвумен планує виставити дану резолюцію на голосування, але поки вона тримає її як важіль тиску на спікера. Зокрема, вона погрожує, що якщо спікер виставить питання міжнародної допомоги на голосування, то вона ініціює його відставку. Тепер перед Майком Джонсоном стоїть дилема, в якій він повинен зрозуміти як втримати крісло. Адже на цей момент більшість республіканців у Палаті стала ще більш хиткою, ніж була під час усунення попереднього спікера Маккарті. А отже без демократів голосів на відставку може не вистачити.

У виданні Politico писали, що Джонсону доведеться знайти якесь "прикриття", аби внести схвалений Сенатом пакет допомоги Україні на розгляд Палати представників. У газеті The Hill раніше писали про можливість спасіння Джонсона, яку озвучили деякі демократи в Палаті представників. Йдеться про те, що вони готові врятувати Джонсона від відставки, якщо він впорається з питанням допомоги Україні. Таким чином, виставлення сенатського пакету може стати порятунком для Джонсона від радикального крила власної партії.

З іншого боку, він дав зрозуміти, що його наміри – не втрати довіру серед усіх однопартійців. І як було вказано вище, помірковані республіканці в Палаті представників шукають консенсусне рішення, що включатиме питання кордону та інші умови від Республіканської партії.

Обійти Джонсона?

У разі затягування рішення по допомозі Україні, у демократів лишається ще один варіант – "discharge petition", петиція яка дасть можливість обійти комітетські слухання та спікера. На цей момент петицію підписав 191 член Демократичної партії, але для її успішного використання необхідно зібрати 218 підписів, з яких демократи фізично можуть зібрати лише 213. Серед демократів, що не підписали цей документ, виділяються "прогресивні", які не робили цього через їх позицію щодо війни в Газі, де вони стоять на боці палестинців і виступають проти допомоги Ізраїлю, яка є в пакеті.

Однак якщо однопартійців і вдасться вмовити, то ще гостріше стоїть питання щодо республіканців. Помірковані вважають, що зможуть ухвалити пакет, який врахує інтереси членів Республіканської партії, і їм не доведеться йти проти керівництва партії, вчиняючи розкол напередодні виборів. Ще до заяв Джонсона вони працювали над власним законопроєктом, проте той не здобув підтримки, хоча і включав міграційну політику часів Трампа. Тепер же вони можуть співпрацювати з Джонсоном над його версією сенатського законопроєкту і представити її найближчими тижнями. Відповідно, підписувати петицію вони навряд чи схочуть.

Загалом важко визначити який саме пакет винесе на голосування Майк Джонсон і коли. Процес перемовин може тривати досить довго і враховувати низку зазначених умов, які будуть прагнути вибити для себе республіканці, аби мати на руках успішні рішення напередодні виборів.

Можливими варіантами є включення до пакету умов надання допомоги у вигляді кредиту в поєднанні із замороженими активами російських олігархів, а також повторне включення положень щодо кордону. Такий варіант, на думку Джонсона, має сподобатись усім членам партії – як поміркованим, так і радикалам. Проте радикали принципово виступають проти допомоги України, і блокуватимуть її у будь-якому вигляді, як це робить та ж Марджорі Тейлор Грін.

Демократи, що у Палаті представників, що у Сенаті, також дуже неохоче підуть на поступки і, ймовірніше, не підтримають можливий пакет Джонсона. Тому наступним варіантом є поступки республіканцям в інших питаннях: наприклад, згадане скасування обмеження експорту зрідженого газу.

Найгірший для нас сценарій – затягування процесу виділення коштів аж до виборів, що за будь-яких розкладів заморозить допомогу Україні. Цей варіант стане важливим елементом передвиборчої стратегії команди Трампа – повісити на Байдена невдачі його адміністрації щодо війни в Україні та питання кордону.

Щоправда, в такому разі демократи все ж можуть домовитися з поміркованими республіканцями, які, виступаючи за допомогу Україні, не бачитимуть інших варіантів окрім підписання "discharge petition". У будь-якому з можливих сценаріїв – як демократам, так і республіканцям доведеться йти одне одному на поступки. І основним тут буде розрахунок можливих позитивних/негативних наслідків для власних виборчих кампаній.

Читайте: Патова ситуація: чому Конгрес може провалити пакет допомоги Україні

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною