RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти зі стриманим оптимізмом оцінюють ймовірність вирішення Вашингтона

Конгрес США Питання допомоги Україні розглядатиметься вже у суботу Фото: з відкритих джерел

Законопроект про додаткове фінансування для України, підготовлений спікером Майком Джонсоном, офіційно внесено на розгляд і опубліковано на сайті Палати представників США. Джо Байден цей документ підтримав і заявив, що готовий його підписати. Однак перед цим за нього мають проголосувати спочатку у Конгресі, а потім у Сенаті. У чому особливості та значення плану допомоги Україні від Джонсона, чому президент США його підтримав, як швидко документ може бути ухвалений та чи буде ухвалений у принципі, розбирався "Апостроф".

Деталі плану

Подія, про яку так довго сперечалися американські конгресмени, відбулася. Республіканці в особі спікера Палати представників Майка Джонсона нарешті офіційно представили свій пакет допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню, а також озвучили пріоритети національної безпеки. Як зазначалося, цей план складається з чотирьох окремих законопроектів. Звичайно, нас насамперед цікавить, що вигадав Джонсон щодо України.

Законопроект передбачає виділення на допомогу Україні близько 61 мільярда доларів. З них майже 28 млрд. доларів виділять на всі операції, пов'язані з військовою допомогою США Україні.

З цієї суми 13,8 мільярда доларів до 30 вересня 2025 року спрямують на програму Ukraine Security Assistance Initiative, за якою Пентагон підписує контракти з американськими оборонними компаніями для надання нам нового озброєння та обладнання.

Читайте також: Пакет американської військової допомоги Україна: всі деталі опублікованого законопроекту

Ще трохи більше 13,4 мільярда доларів можуть бути спрямовані на заміну та ремонт переданого Україні озброєння, а також для фінансування навчання українських військових.

Додатково за програмою Foreign Military Financing, яка передбачає виділення грантів на купівлю зброї у виробників, проект Джонсона закладає 1,6 мільярда доларів.

Окрема та важлива норма законопроекту передбачає, що адміністрація Джо Байдена має "якнайшвидше" передати Україні далекобійні ракети ATACMS. Але знову ж таки, президент США може відкласти це рішення, якщо воно "шкодитиме інтересам національної безпеки США".

Щодо економічної допомоги, то законопроект передбачає виділення 7,85 мільярда доларів у вигляді кредитів, як і казав Дональд Трамп, до 30 вересня 2025 року.

Серед умов витрачання цих коштів – заборона виплат пенсій.

Водночас після листопада 2024 року, тобто після президентських виборів, президент США зможе списати 50% заборгованості за цими кредитами, а з 1 січня 2026 року – 100% заборгованості за умови, якщо це рішення знову ж таки підтримає Конгрес.

Законопроект Джонсона містить також і низку вимог до адміністрації Байдена щодо звітності за кошти, що виділяються.

Протягом 30 днів після ухвалення законопроекту адміністрація президента США має надати Конгресу звіт про всю зброю та пов'язане фінансування, яку Штати надали Україні з 24 лютого 2022 року. А протягом 60 днів – звіт про те, як здійснювався контроль за обліком зброї.

Крім того, протягом 45 днів Конгрес США має отримати від адміністрації Байдена "стратегію підтримки України", яка має бути багаторічною та містити перелік "конкретних цілей", яких адміністрація прагне досягти.

"Загалом цей законопроект я оцінюю позитивно, - каже "Апострофу" голова програм з безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, - У ньому, в принципі, враховано все: передбачено військову та фінансову допомогу Україні, підтримка американського ВПК, а також задоволено вимогу праворадикальних республіканців про допомогу у вигляді кредитів та звітність адміністрації Байдена".

"Жодних мінусів для нас у цьому законопроекті я не бачу", - зазначив у коментарі "Апострофу" президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

"У разі якщо цей документ буде ухвалено, він відкриє можливість для підписання угоди про гарантії безпеки США для України. І це є важливим фактором", - вважає Пашков.

Чому Байден не проти

Президент США Джо Байден вже висловив готовність "негайно підписати" у разі схвалення Конгресом законопроекти про додаткове фінансування України, Ізраїлю та Тайваню, які вніс речник Палати представників Майк Джонсон.

"Ізраїль стоїть перед безпрецедентними атаками з боку Ірану, а Україна – перед постійними бомбардуваннями з боку Росії, які різко посилилися за останній місяць. Палата представників має ухвалити цей пакет цього тижня, а Сенат має швидко за ним рухатися", – заявив Байден.

Перед цим у статті для газети The Wall Street Journal американський президент пояснив, що якщо Конгрес США надасть допомогу Україні, то це не буде "відкритий чек".

"Якщо Конгрес ухвалить рішення про військову допомогу Україні та Ізраїлю, ми не виписуватимемо чистих чеків. Ми відправимо військове обладнання з наших власних запасів, а потім використовуємо гроші, дозволені Конгресом, для поповнення цих запасів, купуючи їх у американських постачальників. Сюди входять ракети Patriot зроблені в Аризоні, ракети Javelin зроблені в Алабамі, та артилерійські снаряди зроблені в Пенсільванії, Огайо та Техасі", – сказав президент США.

За словами Байдена, "ми інвестуємо у промислову базу Америки, купуємо американські товари".

"Я вважаю, що Байден таким чином пішов на компроміс з республіканцями, - каже "Апострофу" голова програм з безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, - Республіканці довели ситуацію до абсурду, повернули її у свій бік і тепер виступають у ролі таких рятівників. Але з з іншого боку, Байдену не залишилося нічого іншого, як цей законопроект підтримати. Він же постійно говорив про необхідність надання допомоги Україні".

Згоден із цим і президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар: "Байден і не міг не піти на компроміс. Якби він цей законопроект не підтримав, тоді республіканці звинуватили б його в зриві допомоги Україні".

На думку Михайла Гончара, ситуація, що склалася, свідчить про те, що Білий дім жодної стратегії щодо України, по суті, не мав.

Чекатимемо 20 квітня

Голосування за законопроект Джонсона у Палаті представників США очікується у суботу, 20 квітня. Однак повної гарантії того, що його буде ухвалено, все ще немає.

"Справа в тому, що перед голосуванням проходитиме, передбачена законодавством, процедура обговорення законопроекту та внесення до нього поправок. І тут може бути все що завгодно", - каже Михайло Пашков.

"Логіка американських законодавців зараз непередбачувана, і ніхто не може сказати, де може бути підводне каміння", - підтримує Пашкова Михайло Гончар.

І справді, на момент написання матеріалу до законопроекту подано 46 поправок. Тут відзначилася трампістка і прихильниця Путіна Марджорі Тейлор Грін. Її поправки немов списані з кремлівської методички:

- "Будь-який член Конгресу, який проголосує за цей закон, зобов'язаний вступити до української армії".

- "Жодні кошти, надані цим законом, не можуть бути використані або витрачені доти, доки уряд України не проведе вільні та справедливі вибори".

- "Жодні кошти, надані цим законом, не можуть бути використані або витрачені доти, доки Державний секретар не подасть Конгресу звіт, який підтверджує, що християнські церкви в Україні можуть діяти без втручання уряду".

- "Жодні кошти, надані цим законом, не можуть бути використані або витрачені доти, доки Україна не закриє всі біолабораторії та не надасть усі дані про такі дослідження уряду Сполучених Штатів".

"Не варто звертати увагу на цю Грін. Знаєте, у кожному місті, селі, парламенті мають бути свої божевільні. Так от Грін до них і належить", - сказав у коментарі "Апострофу" політтехнолог Віталій Бала.

На його думку, ймовірність ухвалення законопроекту про допомогу Україні дуже велика.

"Справа в тому, що республіканцями було проведено опитування у "своїх" штатах з приводу допомоги Україні і більшість їх прихильників висловилися "за". Тому Трамп і Джонсон перестали упиратися, різко змінили риторику і запропонували свій варіант законопроекту. І якщо його ухвалять, а потім Трамп зробить заяву, стане ясно, що це вкладається в логіку його виборчої кампанії", - пояснив Віталій Бала.

Михайло Пашков також вважає, що можливість ухвалення законопроекту є.

"Я висловлю обережний оптимізм, що законопроект про допомогу Україні все ж таки проголосують. Але повністю гарантувати цього не можна. Тут знову виникає питання, як конгресмени голосуватимуть. Якщо пакетом, одразу за чотири законопроекти, то ймовірність висока. Якщо за кожен окремо, то гарантії немає. Давайте будемо обережними та дочекаємося 20 квітня", - зазначив експерт.

"Загальна тенденція, яка проявилася при проведенні опитування республіканцями своїх прихильників – це підтримка України. Але американський політикум відірвався від суспільства. Вони ведуть не просто політику подвійних стандартів, а боягузтво, якщо хочете. Тому на 100% гарантувати проходження законопроекту Джонсона через Конгрес не можна, 20 квітня прояснить ситуацію", – резюмував Михайло Гончар.

Читайте: У Конгресі досягли згоди щодо голосування за допомогу Україні та Ізраїлю

Читайте також

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Чинник Джонсона: чи підтримають у Конгресі США допомогу Україні

Від Майка Джонсона залежить дуже багато, оскільки він може винести до зали Палати представників питання допомоги Україні

Новини партнерів