RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Шоу божевільних: чого чекати світу після зустрічі Трампа та Кім Чен Ина

"Апостроф" розбирався в наслідках сінгапурського саміту

"Апостроф" розбирався в наслідках сінгапурського саміту У Сінгапурі вперше в історії відбулася зустріч президента США з лідером Північної Кореї, і завершилася вона підписанням спільної заяви, що проголошує намір Пхеньяна відмовитися від ядерної зброї Фото: EPA/UPG

Перша в історії зустріч представників США та Північної Кореї на найвищому рівні завершилася підписанням документа, за яким КНДР зобов’язалася відмовитися від ядерної зброї, а Вашингтон надав Пхеньяну гарантії безпеки. Президент США Дональд Трамп і лідер КНДР Кім Чен Ин проголосили, що тепер відносини між країнами будуть зовсім іншими. Однак аналітики не налаштовані аж настільки оптимістично. Докладніше – у матеріалі "Апострофа".

Історичний саміт і день компліментів

Вони все-таки зустрілися. У Сінгапурі вперше в історії відбулася зустріч президента США з лідером Північної Кореї, і завершилася вона підписанням спільної заяви, що проголошує намір Пхеньяна відмовитися від ядерної зброї. У документі стверджується, що КНДР зобов’язується працювати заради повної денуклеаризації (тобто ядерного роззброєння) Корейського півострова в обмін на безпекові гарантії США.

І Дональд Трамп, і Кім Чен Ин, які раніше обмінювалися образами, на саміті почувалися (чи принаймні виглядало на те) доволі комфортно. Відбулося й перше рукостискання лідерів США та КНДР. Годі й казати, що день, коли американський і північнокорейський лідери сідають за один стіл, – непересічний. Раніше Трамп, який зробив велику ставку на спробу домовитися з Пхеньяном, попереджав, що багато від зустрічі чекати не варто. Після саміту його заяви стали сміливішими й оптимістичнішими. Саміт, каже президент США, минув краще, ніж будь-хто чекав.

На підсумковій прес-конференції Дональд Трамп назвав підписаний документ "дуже важливим" і "всеосяжним". "Ми прекрасно провели час разом, відмінні відносини, – заявив він. – Я думаю, що обидві сторони будуть дуже вражені результатом. На це пішло багато доброї волі, багато роботи, багато приготувань". Ще у вересні американський президент назвав Кіма Третього божевільним, який морить голодом та вбиває власний народ. А тепер – "талановитою людиною", яка "дуже любить свою країну". Трамп стверджує, що неодмінно запросить лідера КНДР до Білого дому. А ще недавно такий візит дуже складно було собі уявити.

Кім Чен Ин також не шкодував гучних епітетів. "Сьогодні в нас пройшла історична зустріч, ми вирішили залишити минуле позаду, - заявив він. – Світ побачить великі зміни".

Трамп стверджує, що денуклеаризація Північної Кореї почнеться дуже скоро, і вважає, що тепер відносини Сполучених Штатів із цієї країною будуть зовсім іншими. Ознаками того, що Пхеньян має намір дотримуватися домовленостей зі США та Південною Кореєю є, на його думку, три факти: те, що КНДР понад півроку не проводить ядерні випробування, закрила полігон для ядерних випробувань (і насправді попередньо вивезла звідти обладнання) та відпустила кількох американських ув’язнених.

Судячи із заяв президента, в обмін на поступки Пхеньяна США погодилися на виведення американських військ із Південної Кореї та припинення спільних із нею військових навчань. Однак підписаний у Сінгапурі документ позбавлений чітких зобов’язань та будь-яких деталей щодо термінів здійснення кроків, яких сторони чекають одна від одної. Швидше, вони в різних формулюваннях висловили своє бажання досягнути миру на Корейському півострові.

Читайте також: Трампу вдалося примусити Кім Чен Ина до миру: що робити з Путіним

Легко помітити, що саміт із лідером КНДР став для американського президента приводом заявити про значний успіх на проблемному напрямі зовнішньої політики, про який уже говорять як про загрозу національній безпеці США. Однак чи була зустріч лише шоу? Складно сказати однозначно, що значення саміту цим обмежується.

Зустріч Трампа з Кім Чен Ином в Сінгапурі EPA/UPG
1 / 1
Зустріч Трампа з Кім Чен Ином в Сінгапурі EPA/UPG
1 / 1
Зустріч Трампа з Кім Чен Ином в Сінгапурі EPA/UPG
1 / 1
Зустріч Трампа з Кім Чен Ином в Сінгапурі EPA/UPG
1 / 1
Зустріч Трампа з Кім Чен Ином в Сінгапурі EPA/UPG
1 / 1
Зустріч Трампа з Кім Чен Ином в Сінгапурі EPA/UPG
1 / 1
Зустріч Трампа з Кім Чен Ином в Сінгапурі EPA/UPG
1 / 1
Зустріч Трампа з Кім Чен Ином в Сінгапурі EPA/UPG
1 / 1
Зустріч Трампа з Кім Чен Ином в Сінгапурі EPA/UPG
1 / 1
Зустріч Трампа з Кім Чен Ином в Сінгапурі EPA/UPG
1 / 1
Зустріч Трампа з Кім Чен Ином в Сінгапурі EPA/UPG
1 / 1
Зустріч Трампа з Кім Чен Ином в Сінгапурі EPA/UPG
1 / 1

Наслідки саміту

"Звичайно, того, чого очікували й за результатами чого ми могли би сказати, що саміт мав якусь додану вартість, ми не отримали", – прокоментував "Апострофу" заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков. Формально в заяві згадали принципову згоду Північної Кореї відмовитися від ядерної зброї та гарантування безпеки КНДР із боку США, але на фоні відсутності деталей щодо того, як це відбуватиметься (адже повне ядерне роззброєння КНДР може тривати щонайменше десятиліття), "великого значення цей саміт не має, це більше картинка", вважає аналітик.

"Наскільки я розумію, серйозної підготовки до саміту, щоби дати світу те, що зробило б цей саміт успішним, не було. Насправді через це й не було великих очікувань. Але попри відсутність ознак, що це якийсь поворотний момент, є певні позитивні сигнали. Для мене їх щонайменше три. Перший – це те, що продовжуватимуться переговори, які почалися в [демілітаризованій зоні] Пханмунджомі, і США в них представлятиме держсекретар Майк Помпео. Це напрацювання великої домовленості, якщо Пхеньян насправді на неї налаштований. Він принаймні демонструє бажання щось таке "провернути". Другий момент – це заява Трампа, що не всі деталі, які вони обговорили, викладені в комюніке. Сподіваюся, це не порожні слова. Наскільки я розумію, перша теза, що далі будуть переговори і Помпео в них братиме участь, це доводить", – сказав експерт ІСП.

Третім і, ймовірно, найбільш відчутним кроком він назвав заяву про припинення американсько-південнокорейських навчань, поки триватимуть переговори й напрацювання деталей.

"Це важливо не лише як засіб вибудовування довіри, бо немає певності, що це положення стане частиною великого розміну, адже КНДР ніколи не схвалювала ці навчання. Вона вважала це репетицією вторгнення для зміни режиму й у такий спосіб виправдовувала розробку своєї ядерної ракетної зброї. Тобто ситуація двояка. Звичайно, ми не отримали те, чого хотіли: принципового рішення про роззброєння в обмін на гарантії безпеки. Але певний оптимізм зберігається. Хоча, з іншого боку, якщо немає цієї принципової згоди, дуже швидко все можна відіграти назад – до негативної ситуації 2016-го і особливо 2017 року", – розповів Бєлєсков про своє бачення результатів саміту.

Інші співрозмовники "Апострофа" ще менш оптимістично охарактеризували підсумки зустрічі. На думку доцента Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка Віктора Константинова, сторони лише "домовилися обговорювати денуклеаризацію".

"У цьому плані абсолютно нічого нового немає. Єдине, що до плюсів, звісно, можна зарахувати той факт, що встановлено діалог між двома сторонами, якщо врахувати, як давно його перервали. Якщо його вдасться зберегти, це вже буде непогано", – прокоментував дослідник. Припинення спільних із Сеулом американських навчань і виведення контингенту США з Південної Кореї він вважає малоймовірними у найближчому майбутньому.

"Очікування справдилися в тому сенсі, що ніякого реального прориву не відбулося, – вважає ще один науковець, професор Київського інституту міжнародних відносин Сергій Галака. – Це (спільна підсумкова заява, – "Апостроф") просто політична декларація – декларація в майбутньому рухатися до миру й денуклеаризації. Там немає інструменту контролю й термінів. З точки зору північнокорейського режиму було б нераціонально просто так відмовитися від наявного ядерного арсеналу, не отримавши від цього нічого. Кім хоче поетапно рухатися в переговорному процесі: поступки на поступки. А наскільки Трамп до цього готовий – ще не зрозуміло. Він уже змінив свою радикальну позицію "або все, або нічого" й зараз під тиском своїх радників схиляється до позиції, що це лише початок довгого процесу".

Водночас, каже Галака, на лідера США тисне ситуація всередині країни, де вже в листопаді пройдуть проміжні вибори до Конгресу: "Трампу треба продемонструвати якісь реальні чи уявні перемоги на зовнішній арені. Тоді в нього є шанс на збереження Республіканською партією більшості принаймні в Палаті представників. А в іншому разі в нього будуть дуже хиткі шанси проштовхнути своїх людей у Конгрес на новий термін, і, відповідно, він втратить дуже важливий важіль у внутрішній політиці".

Посилаючись на слова Трампа, що за півроку, можливо, стане зрозуміло, чи будуть якісь позитивні результати щодо роззброєння КНДР, Сергій Галака зазначив, що процес зависне принаймні на декілька місяців. Можна припустити, що доти вже будуть відомі результати проміжних виборів у США. Самі ж перемовини будуть надзвичайно складним процесом, до якого треба буде залучити не лише представників інших міністерств і відомств, окрім Держдепартаменту, а й міжнародних організацій – ООН і МАГАТЕ.

Нещодавно США вийшли з багатосторонньої угоди щодо ядерної програми Ірану, і тепер Тегеран попереджає Північну Корею, що Трамп – не той, кому можна довіряти. Немає ясності в тому, чи пов’язує Пхеньян свій випадок із ситуацією довкола Ірану і, відповідно, чи має намір реалізовувати власні домовленості зі США.

Безліч фахівців назвали той крок Трампа величезною помилкою, яка робить успіх у переговорах про відмову КНДР від ядерної зброї тільки більш примарним. Ще однією помилкою Вашингтона, схоже, були кроки у відносинах Сполучених Штатів із ЄС та Канадою, що досягли кульмінації на саміті "Великої сімки" в канадському Квебеку. США запровадили мита на сталь та алюміній для країн ЄС, Канади та Мексики, і через суперечки з іншими лідерами Трамп завчасно покинув саміт G7, відкликавши свій підпис під підсумковим комюніке.

Той саміт "сімки" вже назвали найпровальнішим в історії. А в контексті "історичного саміту з Кімом" це може означати, що Трампу, який наважився брутально виступити проти традиційних союзників, буде складно розраховувати на їхню повну підтримку в перемовинах із Північною Кореєю. З іншого боку, поки не йдеться про багатосторонню угоду щодо відмови КНДР від ядерної зброї – на кшталт Спільного всеосяжного плану дій, підписаного з Іраном, і процес є двостороннім.