RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Афганський пиріг: до чого приведуть переговори США з Талібаном

Коли і за яких умов відбудеться виведення військ США з Афганістану

Коли і за яких умов відбудеться виведення військ США з Афганістану Фото: pixabay.com

Нещодавно завершився черговий раунд переговорів США та представників Талібану в Катарі. Мирна угода, яка закінчить майже двадцятирічну війну та дозволить американським військовим залишити Афганістан, що вже давно обіцяє Трамп, поки що не досягнута. Але регіональні гравці вже готують фігури для нового раунду геополітичної шахівниці. "Апостроф" спробував дізнатися, коли ж відбудеться довгоочікуваний вивід військ США з Афганістану і хто найбільше виграє від нової ситуації в регіоні.

Політичне рішення військової проблеми

З приходом Дональда Трампа до влади зовнішня політика Сполучених Штатів Америки отримала цілу купу проблем, пов’язаних з імпульсивними рішеннями нового президента та його бажанням реалізовувати, м’яко кажучи, нереалістичні передвиборчі обіцянки. Зокрема, акцентуючи увагу на внутрішніх інтересах та проблемах США, Трамп обіцяв забрати американських військових з "гарячих точок" по всьому світу. Минулого року дипломатів та військових "лихоманило" через рішення Трампа вивести війська з Сирії, а тепер черга дійшла до Афганістану.

"В цілому на сьогодні США досягли своїх цілей в Афганістані. Бази та мережі Аль-Каїди, які існували в Афганістані на момент вторгнення США, вже фактично знищені. Але залишається невирішеним питання конфліктів і суперечностей всередині Афганістану. Зокрема, діяльності Талібану, протистояння якого з США зараз подібне до ситуації, в якій свого часу опинився Радянський Союз після вторгнення до Афганістану. Зараз з точки зору Вашингтону і значної кількості американських громадян цей конфлікт видається нескінченним. А тому Трамп в переддень нових виборів обіцяє перегорнути цю сторінку і закінчити цей конфлікт, хай і не найкращим способом, коли афганський уряд фактично відсторонений від процесу", – розповів "Апострофу" директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос

Ініційовані американцями переговори з Талібаном на території Катару мають на меті перевести конфлікт з військової площини в політичну, що і дозволить вивести американські війська. "Через декілька місяців в Афганістані заплановані вибори, і США дуже зацікавлені, щоб вони відбулися. Талібан, зрозуміло ж, не набере критичної кількості голосів, але буде інтегрований в політичний процес, а не військове протистояння, яке майже за 20 років ні до чого не призвело. Вашингтон за крок до досягнення своїх цілей у конфлікті. Адже в разі досягнення політичного рішення, США стануть першою країною, що змогла принести у Афганістан мир. Це придає проблемі ціннісний вимір. Адже досягнення інституційного миру в Афганістані дозволить Штатам не тратити військові ресурси, а також продемонструє, що ті цінності, які несуть США – працюють. Тим паче, що є приклад Іраку, де який-не-який, але існує політичний компроміс. Афганістан в порівнянні з Іраком має значно кращі перспективи досягнення цілісності", - пояснив "Апострофу", сходознавець, доцент Київського Національного Університету імені Тараса Шевченка Макар Таран.

США йдуть. Чи залишиться НАТО?

Важливим моментом Афганського конфлікту є те, що війська в цій країні розмістили не США одноосібно, а увесь блок НАТО. Звісно ж, підрозділи силових структур США є основою присутності НАТО в Афганістані – 14 тисяч військових з трохи більше ніж 30-тисячного контингенту НАТО є американцями. І в світлі намірів американського президента завершити багаторічну кампанію в Афганістані, між заявами Трампа та керівництва НАТО прослідковується конфлікт. Якщо американський президент говорить про виведення американських військ, не надто акцентуючи увагу на переговорному процесі з Талібаном, то від НАТО можна почути лише один стійкий меседж : "Доки конфлікт не розв’язаний, НАТО залишається в Афганістані". Втім, як переконані експерти, не варто очікувати, що в разі виведення американських військових підрозділи інших країн НАТО залишатимуться в Афганістані.

"Американці виведуть війська з практично 100% вірогідністю. Адже президент та його адміністрація зробили це виведення одним з головних передвиборчих меседжів. Головна інтрига – це як саме проходитиме це виведення і які будуть умови мирної угоди з Талібаном. І НАТО однозначно вийдуть разом з американцями. Просто поки що в керівництві блоку не хочуть про це говорити. Адже без США, які складають більшість військової присутності в Афганістані, НАТО там робити нічого", - повідомив "Апострофу" Ілія Куса, експерт з питань міжнародної політики "Українського інституту майбутнього"

Ілля Куса: Американці виведуть війська з практично 100% імовірністю Фото: pixabay.com

"Я маю дуже великі сумніви щодо того, що НАТО залишаться в Афганістані після виведення американських військ. А дисонанс заяв НАТО і американців породжений особливостями політики Трампа. Ця політика, як відомо, доволі хаотична, її величезна проблема – вона абсолютно не узгоджується з іншими учасниками міжнародного концерту", – відзначив Ігор Семиволос

Підтримує колег і Макар Таран. "НАТО вийдуть з Афганістану разом з США, і це буде узгоджене рішення. Без американців іншим державам НАТО там просто нічого робити. Звісно, у Трампа є певні суперечності з іншими державами-членами НАТО, але все ж США – основа силової міці блоку. І тому інші держави просто вимушені будуть діяти синхронно з США, як це було в усіх інших випадках конфліктних ситуацій".

Китайський інтерес до афганського клубка

Вихід військ з Афганістану, незалежно від позитивних чи наслідків для США, НАТО та самого Афганістану, відкриває вікно можливостей для досі незадіяних в афганському клубку держав та серйозно змінює ситуацію в регіоні. І одним з перших претендентів на отримання вигоди від нових умов стає Китай, що ще з часів радянського вторгнення не надто очевидно, але стабільно проникав у Афганістан.

"Китай доволі глибоко присутній зараз в Афганістані. Китай цікавлять інфраструктура, видобуток корисних копалин і використання Афганістану як транзитної країни в рамках своєї глобальної ініціативи "один пояс – один шлях". Тому якщо США вийдуть з Афганістану, першим хто туди прийде серйозно та надовго буде Китай. І лише другими – регіональні держави – Індія та Пакистан. Китаю навіть не потрібно, щоб був стабільним увесь Афганістан – лише регіони, де будуть пролягати їх транзитні маршрути. Тим паче, що Китай вміє працювати в регіонах з високими ризиками", - пояснив Ілія Куса.

Більш того, у ствердженні своїх позицій в Афганістані Китаю є з ким співпрацювати . Макар Таран розповідає: "Афганістан для Китаю є архіважливим, адже він є одним з найбільш зручних і комфортних шляхів реалізації китайської стратегії "іти на Захід" - тієї ж ініціативи "один пояс – один шлях". Саме в Афганістані Китай може показати, що його концепція розвитку, концепція економічної допомоги працює. Але не треба забувати про фактори Пакистану та Індії, що залучені в події та процеси в Афганістані. Серйозним індикатором тут є співпраця Китаю та Росії. Адже якщо США та союзники підтримують саме уряд Афганістану, то Китай намагається говорити з усіма сторонами".

А от Ігор Семиволос переконаний, що інтереси Китаю в Афганістані доволі обмежені, і не варто чекати його серйозної експансії в цій країні найближчим часом: "Китай більше зацікавлений в проникненні в країни Середньої Азії, ніж в економічній експансії в Афганістан. Хоча такий сценарій не виключений в майбутньому. Тому на разі китайський інтерес радше полягає в безпеці кордонів своїх центрально-азійських партерів від дій Талібану. Що, до речі, збігається з інтересами Росії".

Поки не досягнута реальна угода між Талібаном та США, говорити про вихід американців Афганістані – зарано. Втім, військова операція західних держав і так триває вже майже 20 років, і її завершення не просто ознаменує нову сторінку історії Афганістану – воно розпочне новий раунд азійської геополітичної боротьби.