RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Щодо Росії нам потрібен подвійний шлях - європолітик про Донбас, Путіна й умову скасування санкцій

Австрійський політик про відносини Європи і Росії після переобрання Путіна

Австрійський політик про відносини Європи і Росії після переобрання Путіна Фото: kremlin.ru

Президент Міжнародного інституту миру, екс-депутат Європейського парламенту від Соціал-демократичної партії Австрії ГАНС СВОБОДА в інтерв'ю "Апострофу" прокоментував вибори в Росії, розповів про відносини Брюсселя з Москвою у світлі переобрання Володимира Путіна, продовження санкцій, збереження діалогу та про мандат миротворчої місії ООН на Донбасі.

Про вибори в Росії та демократію

Думаю, вибори більшою чи меншою мірою демонструють почуття людей, коливання на кілька відсотків униз або вгору. Звісно, демократія – це не лише вибори, це набагато більше. Демократія означає реальні дебати, справжніх кандидатів, які дебатують на телебаченні або деінде. Отже, вибори демократичні, але вони не є частиною демократичної системи, бо системі загалом не вистачає багатьох елементів демократії, яка є чимось більшим, аніж просто вибори. Йдеться про дебати, дискусії, неупередженість, вільні медіа. Це те, чого часто не вистачає в Росії.

Про відносини ЄС із Кремлем

Ми б хотіли бачити іншого президента, але його немає, є лише Володимир Путін. Ми не бачимо, щоб можна було розраховувати на зміну позиції Росії у найближчому майбутньому. Тим не менш, я думаю, ми маємо висловлювати свою критику, говорити, що те, що Росія робить на Сході України, є неприйнятним. Але ми маємо шукати канали діалогу принаймні з частиною громадянського суспільства, експертами й громадянами. Має бути зрозуміло, що ми не проти Росії як країни чи нації, але дуже критично налаштовані до політики Володимира Путіна. Нам потрібен такий подвійний шлях – відкритість до людей і критика пана Путіна.

Ми маємо рухатися обома шляхами. Ми маємо навіть зараз, коли справжній суттєвий діалог з паном Путіним неможливий, думати про майбутнє спільного європейського простору безпеки. Як ми бачимо у випадку України, мир та безпека без Росії, на жаль, неможливі. Наразі це неможливо і з Росією, але заради майбутніх часів потрібно думати про систему, де демократія та свобода вибору будуть у всій європейській системі безпеки. Це бачення не має бути втрачене лише через те, що зараз ми маємо сильний конфлікт з Росією.

Про легітимність Путіна

Навіть якщо ви винесете Крим (незаконне голосування на окупованому півострові, - "Апостроф") за дужки, президента Путіна все одно обрали б. Тож, гадаю, ми не визнаємо анексії Криму Російською Федерацією, але це не означає, що Путін – нелегітимний президент Росії, тому що в ООН, на всіх міжнародних зустрічах Путін буде сприйнятий усім світом як президент.

Про санкції та діалог

Звичайно, якщо Росія погодиться на якісь рішення на Донбасі, деякі санкції могли би бути скасовані, після цього ми би побачили, як розвиваються події. Санкції та діалог не суперечать одне одному. Ми маємо зберігати баланс, адже в ЄС є різні позиції багатьох країн, які мають різні підходи, але ніхто наразі не каже, що ми маємо повністю скасувати санкції чи повністю припинити діалог. Акценти є різні. Знову ж таки, якщо ми зможемо домовитися щодо миротворчої місії на Донбасі, це значно покращить ситуацію, і тоді діалог може посилитися й щодо інших питань.

Читайте також: Вже зрозуміло, з чого почнеться крах Путіна: що треба робити Україні

Про мандат миротворців ООН на Донбасі

Звісно, на мою думку (і, гадаю, ЄС підтримує таку позицію), це має бути доволі сильний мандат. Це не має бути просто споглядання за тим, як люди вбивають одне одного або як сепаратисти продовжують робити те, що роблять, чинять тиск на громадян і таке інше. Але зрештою ми повинні знайти компроміс, проте Захід має наполягати на сильному мандаті, який би допоміг підготувати й повернути всю нині окуповану територію Україні. Не треба відмовлятися від мети реінтегрувати ці території до суверенної України.

Повний текст інтерв'ю читайте на "Апострофі" найближчим часом.

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде