RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна може вибити ґрунт з-під Путіна та його "друзів", але обрала небезпечний підхід

Про майбутні вибори в угорський парламент і мовне питання в Україні

Про майбутні вибори в угорський парламент і мовне питання в Україні Володимир Путін і Віктор Орбан Фото: EPA/UPG

У неділю, 8 квітня, в Угорщині відбудуться парламентські вибори. Лідером суспільних симпатій залишається партія "Фідес" під керівництвом нинішнього прем'єра Віктора Орбана, відомого своїми добрими стосунками з президентом РФ Володимиром Путіним. Оглядач-міжнародник АНДРІЙ БУЗАРОВ в інтерв'ю "Апострофу" розповів про розстановку сил, а також про те, чого Україні очікувати в разі тріумфу "Фідес" на виборах в Угорщині і як можна вибити ґрунт з-під мовних маніпуляцій глави Кремля та його "друзів" у Європі.

- Як можна охарактеризувати передвиборчу гонку в Угорщині?

- Як такої класичної передвиборної гонки не було, оскільки тотальне домінування правлячої партії очевидне. Ми не побачили нових політичних проектів, які були б в опозиції до Віктора Орбана і його партії "Фідес". Ми не побачили лідера об'єднаної опозиції. Це один з головних недоліків нинішньої опозиції Угорщини: вона не може об'єднатися, висунути одного лідера та протистояти Орбану.

Потенційно опозиційні сили (Соціалістична партія, якщо брати ліве крило, або "Йоббік", якщо ми говоримо про праве крило) в Угорщині традиційно мають слабкий електорат. Їм дуже складно залучити на свою сторону угорців, які не мають правого або лівого ухилу. Ось це пояснює складність усього передвиборчого процесу. Вакуум, який утворився в політичному середовищі, Віктор Орбан і його політичні прихильники блискуче заповнили.

Крім того, успіху Віктора Орбана сприяла зміна Конституції кілька років тому. Тоді кількість місць в угорському парламенті з 386 було зменшено до 199. Це сприяє створенню такої політичної системи, за якої не потрібно багато партій в парламенті, достатньо три-чотири. І якщо в партії є підтримка більшості, то ця партія може правити.

Уся передвиборча кампанія Орбана будувалася в основному на тих досягненнях, які були за багато років його політичної діяльності. А вони, без сумніву, були. І він дійсно має підтримку більшості суспільства, це потрібно розуміти. Отже, є велика частка ймовірності, що він сформує більшість у парламенті після майбутніх виборів в Угорщині.

- Що можете сказати про інші політичні сили?

- На останніх виборах в угорський парламент пройшло чотири політичні сили: партія Віктора Орбана "Фідес", Соціалістична партія, праворадикальний "Йоббік" і партія "зелених" (партія "Політика може бути іншою", до складу якої входять, зокрема, екологічні активісти, - "Апостроф"). Але серед цих людей немає яскраво виражених лідерів, вони практично невідомі в Угорщині. А, наприклад, Християнсько-демократична народна партія Угорщини, яка більш відома, входить до коаліції з Віктором Орбаном. Інші політики, крім Орбана, невідомі в Україні, оскільки міжнародною діяльністю вони особливо не переймаються.

Віктор Орбан Фото: facebook.com/pg/orbanviktor

- Найактивнішим залишається Віктор Орбан?

- Найактивнішим з точки зору міжнародної діяльності, оскільки він узяв на себе відповідальність за захист угорців, які проживають за кордоном. А це не тільки Україна, це і Словаччина, і Румунія, і низка інших країн, де історично склалися великі угорські діаспори. Орбан активно підтримує їх. Він робить це не для того, щоб отримати електорат, їх не так багато. Основний електорат Орбана – це угорці, які живуть в Угорщині. Він робить це багато в чому для підтримки певних історичних ідей – ідеї сильної Угорщини, яка здатна піклуватися про своїх співгромадян і етнічних угорців, що проживають за межами країни.

- В Україні таку увагу до угорців, які живуть на Закарпатті, якраз і пояснюють майбутніми виборами. Мовляв, політичні партії в Угорщині заробляють додаткові бали.

- У мене своя позиція з цього питання. Я не згоден із тими українськими експертами, які говорять, що угорці надміру маніпулюють ситуацією навколо Закарпаття. Я все-таки думаю, що правда десь посередині. Не можна заперечувати факт, що тема захисту угорців [Закарпаття] використовується і в політичних цілях в Угорщині. Це очевидно для всіх. Але це не головне, оскільки навіть якщо не проголосують угорці Закарпаття, Румунії чи Словаччини за Орбана, він все одно може виграти, в нього є підтримка всередині суспільства, для нього це не принципово.

Це принципово для України як для держави. Це принципово для європейського майбутнього України. Якщо ми хочемо зблизитися з європейським співтовариством, нам потрібно мовну політику вибудовувати з урахуванням копенгагенських критеріїв інтеграції в європейське співтовариство. Один з цих критеріїв – вирішення всіх проблем, пов'язаних з національними, мовними питаннями тощо.

На моє глибоке переконання, нинішня мовна політика (через яку Угорщина серйозно конфліктує з Україною, - "Апостроф") суперечить як копенгагенським критеріям вступу в Європейський союз, так і реальній ситуації в Україні. Нам би слід було, на мій погляд, більш активно захищати мови національних меншин. Це вибило б ґрунт і в угорців, які спекулюють на цьому питанні, і в Путіна, який каже, що російська мова утискається.

Нинішній підхід до вирішення мовної політики є помилковим і небезпечним в українському середовищі. І найприкріше, що в нас немає консолідованої позиції політичних партій з цього питання. Президент України [Петро Порошенко] займає одну позицію, як і Міністерство закордонних справ України. Міністр освіти [Лілія] Гриневич жорстку позицію зайняла, на жодні поступки вона йти не хоче. Праворадикальні політичні партії – "Свобода", "Правий сектор" – займають позицію ще жорсткіше, відстоюючи українську ідентичність. "Опозиційний блок" вважає, що це все спекуляція і така мовна політика призведе до проблем у відносинах з Європейським союзом, з Угорщиною, з Польщею і так далі. Виходить, у нас немає консолідованої позиції. Це в значній мірі ускладнює пошук консенсусу в суспільстві. І я думаю, на жаль, тенденції до поліпшення цього питання немає. Думаю, що ще в нас буде не одна проблема з угорцями, поляками й із іншими країнами.

Фото: ООН

- Чи відомо вам, які настрої у представників угорської діаспори в Україні? Кого вони підтримують на майбутніх виборах в Угорщині?

- Я регулярно спілкуюся з жителями Закарпаття, з угорцями-громадянами Угорщини і з етнічними угорцями, як їх називають "українцями угорського походження". Але я не бачу, щоб вони говорили на підтримку когось із кандидатів. Навіть незважаючи на те, що дружина Віктора Орбана приїжджала на Закарпаття, допомагала передавати гуманітарну допомогу, це все я б не розглядав як елемент передвиборної кампанії, оскільки (ще раз наголошую) Орбан і так впевнений у своїй перемозі. Він і без угорців, які проживають за кордоном, здатний виграти.

Угорці Закарпаття, Словаччини, Румунії будуть голосувати за різних кандидатів. Хтось за "Йоббік", хтось за Орбана, хтось за Соціалістичну партію, за ліві, праві ідеї. Говорити про те, що всі вони будуть підтримувати Орбана, некоректно. Усе залежить від особистих політичних переконань конкретної людини.

- Нещодавно Орбан заявив, що в Угорщині є близько 2 тисяч змовників, які можуть активізуватися і спробувати повалити керівництво після оголошення результатів парламентських виборів. Наскільки можливий такий сценарій?

- Ви знаєте, я перевірив багато інформації з приводу цих заяв Орбана, бо до цього ніхто нічого подібного не чув (принаймні в Україні). І тут напрошується аналогія з ситуацією в Туреччині, коли [президент Реджеп Таїп] Ердоган звинуватив багатьох політиків у тому, що вони намагалися сприяти перевороту, і потім з ними розправився. Але, я думаю, такого не станеться.

Напевно, Орбан бачить вплив якихось зовнішніх сил на деякі політичні партії Угорщини. Це не Російська Федерація, відразу кажу, бо в Орбана відмінні відносини з Путіним і з Росією. Можливо, якісь інші політичні сили, зокрема в Європейському союзі, хотіли б, щоб Орбан пішов. Чому? Орбан займає досить жорстку позицію стосовно Брюсселя. У недавній суперечці Польщі з Брюсселем через квоти на мігрантів Віктор Орбан підтримав поляків. Це нормальна позиція, оскільки угорці завжди підтримували поляків. Країни "Вишеградської четвірки" являють собою такий міні-Європейський союз. І, напевно, комусь це не сподобалося в Європі. Думаю, що є сили, які зацікавлені в усуненні Орбана від влади.

Але ще раз підкреслю, Орбан займає посаду керівника своєї партії протягом багатьох років, він як прем'єр-міністр зміг домовитися з багатьох питань і з Європейським союзом, і зі США, і з Російською Федерацією. В Угорщині є одна атомна електростанція, яка була побудована ще в період Радянського Союзу, і росіяни виділили мільярди євро на будівництво нових енергоблоків. Орбан зміг отримати економічну вигоду від росіян, від Євросоюзу та інших ключових гравців. У цьому, безумовно, великий позитив від нього як лідера. І потрібно це адекватно аналізувати.

Володимир Путін і Віктор Орбан Фото: Károly Árvai/kormany.hu

- Як на Україну вплинуть результати виборів? У нас Орбана побоюються через його хороші відносини з Володимиром Путіним.

- У нас, я маю на увазі українців, ніколи не було ніяких проблем з Орбаном. Орбан завжди підтримував Україну в усіх питаннях. Угорщина однією з перших підтримала територіальну цілісність України. Я навіть більше скажу: Угорщина і особисто Орбан були найбільш активними лобістами інтересів України в питанні отримання безвізового режиму. Чому? Угорці зацікавлені в тому, щоби в українців був безвізовий режим, оскільки ми - прикордонні країни. У нас завжди була абсолютна підтримка угорського уряду. У нас немає економічних проблем з Угорщиною, ми вільно торгуємо, вільно їздимо. Є тільки питання мови.

Якщо об'єктивно аналізувати передвиборну ситуацію, то, швидше за все, Орбан залишиться прем'єр-міністром і, думаю, збереже більшість [місць в парламенті]. Якщо це станеться, то позиція Угорщини щодо України не зміниться. Ми бачимо, що і українські лідери теж зайняли принципову позицію. Тобто консенсусу щодо мовного питання ми не побачимо найближчим часом.

Швидше за все, будуть вестися переговори про те, щоб змінити якесь квотування на вивчення угорської, української мов для угорців України. Найголовніша проблема для угорців України полягає не в тому, що вони не хочуть вчити українську мову. Це неправильний ярлик. Вони не проти вивчення української мови з першого класу і до кінця навчання. Проблема в тому, що для угорців принципово зберегти можливість вивчати шкільні предмети – алгебру, фізику, хімію – після п'ятого класу угорською мовою. Чому? Багато з них, закінчуючи навчання в школі, їдуть вчитися в Угорщину. Ось тут вже будуть, напевно, якась дискусія і суперечки. Але я думаю, що найближчим часом ситуація не покращиться.

- А що стосується погроз блокувати міжнародні устремління України, в тому числі засідання комісії Україна-НАТО?

- Я хочу заспокоїти українців щодо заяви угорців про те, що вони можуть заблокувати європейську інтеграцію України та інтеграцію в НАТО. Я можу їх заспокоїти: не можна заблокувати те, чого немає. Європейська інтеграція як така не відбувається, ми стоїмо на місці. Ми просто зближуємось із Європейським союзом в частині безвізового режиму, в частині Угоди про асоціацію, але це не європейська інтеграція. Європейська інтеграція почнеться тоді, коли у нас буде конкретний план дій, коли ми вже офіційно будемо кандидатом на членство в Європейському союзі відповідно до копенгагенських критеріїв, частиною яких є вирішення мовних питань. Оскільки ми зараз офіційно нікуди не інтегруємося, угорці нічого не можуть заблокувати. Це стосується й НАТО. Це все лише розмови та політизація процесу.

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде