RU  UA  EN

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Борис Джонсон змусить Європу забути про Україну, але є важливий плюс

Новий британський прем'єр виступає за Brexit, що може послабити Євросоюз

Новий британський прем'єр виступає за Brexit, що може послабити Євросоюз Фото: GettyImages

22 липня колишній мер Лондона і голова МЗС Борис Джонсон став новим прем'єром Великої Британії. Він отримав перемогу в результаті голосування, в якому взяли участь близько 140 тис. членів Консервативної партії у всьому Сполученому Королівстві. В короткій промові Джонсон пообіцяв здійснити Brexit, об'єднати країну і перемогти лідера лейбористів Джеремі Корбіна. Новий прем'єр, на відміну від своєї попередниці Терези Мей, виступає за "жорсткий Brexit" – вихід з ЄС без будь-якої угоди.

"Апостроф" запитав у експертів в Україні та за кордоном, чим така позиція загрожує Британії, Європі та Україні. Свої відповіді дали експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Ілія Куса та провідний експерт з питань британської торгової політики після Brexit, директор UK Trade Policy Project Девід Геніґ.

Політики поставили власні інтереси вище державних – Ілія Куса

Україні не вигідний жорсткий Brexit, за який виступає новий прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон, бо він послабить Євросоюз. В цьому випадку європейські політики ще більше зануряться у свої проблеми і питання України відійде на другий план.

Україні доведеться перепідписувати торгові договори з Британією після виходу її з ЄС. Але системних стосунків між Києвом і Лондоном практично ніколи й не було і це шанс їх перезапустити. Можна було б виторгувати для себе кращі можливості, але це малоймовірно – наша зовнішня політика дуже своєрідна: вона має рефлексивний, оперативний характер. У нас немає стратегії за напрямками, ми не розуміємо, чого ми хочемо від Британії, немає ефективних стосунків, сформованих з нею. Наші стосунки спираються лише на протидію Росії – цього недостатньо. Для того, щоб заключити торгову угоду, треба зрозуміти, які у нас торгові інтереси у Великій Британії.

Історія про Brexit це для нас урок, що відбувається, коли політики ставлять свої особисті або політичні інтереси вище державних. Це призводить до трагедії загальнонаціонального масштабу і ціну за це платять громадяни.

Для Британії перемога Джонсона означає, що вона, швидше за все, вийде з ЄС за сценарієм "жорсткого Brexit". Оскільки він є одним із найскравіших прихильників цього варіанту.

По-друге, внутрішньополітична системна криза у Британії, яка охопила всі партії й органи влади, триватиме, оскільки Джонсон не є ідеальним кандидатом, аби об'єднати всі політичні сили і переформатувати саму систему. Він є представником лише одного напрямку британської політики – традиційних консервативних ідей у своїй партії.

По-третє, криза у стосунках між регіонами й центром продовжиться. Джонсон є прихильником жорсткого Brexit, а це значить,що його конфлікти з Шотландією і Північною Ірландією наберуть сили, оскільки вони виступають проти виходу з ЄС взагалі, особливо націоналісти. Шотландці уже заявили, що організують новий референдум про незалежність, і якщо станеться жорсткий Brexit, то так і буде.

Щодо зовнішньої політики, Джонсон буде орієнтуватися на США, у нього дуже гарні особисті стосунки з Дональдом Трампом. Швидше за все, британський прем'єр буде доволі жорстким щодо Росії, оскільки він буде змушений іти у фарватері Штатів, слідувати їх зовнішній політиці щодо основних питань, якщо він захоче отримати підтримку Дональда Трампа та його адміністрації. А він захоче це зробити, оскільки йому будуть потрібні нові зовнішньо-політичні торгівельні партнери для того, щоб компенсувати втрати від Brexit. Тому його зовнішня політика буде практично повністю проамериканською; можливо, проізраїльскою і антиросійською, як завжди. Стосунки з Росією навряд чи покращаться за часів Джонсона. І це єдиний позитив для нас.

Британії треба знайти власний шлях - Девід Геніґ

"Ми поки не маємо здогадок, як буде розвиватися зовнішня політика, але, зважаючи на інцидент у Солсбері, я не думаю, що відбудуться серйозні зміни у стосунках з Росією. Принаймні, поки що.

Найкращий шлях подолати кризу для Джонсона, це згуртувати якомога більше членів парламенту щодо угоди про Brexit. За основу доведеться взяти ту угоду, яку уклала Тереза Мей. Можливо, новий прем'єр її змінить чи взагалі обере шлях виходу з ЄС без угоди – побачимо.

Можна було б очікувати, що Джонсон буде проамериканським лідером, але мати відносини з Дональдом Трампом важко – для нього відносини нічого не значать. Голова Вашингтону вважає, що "Америка передовсім". Це не добре для укладання рівноправної торгової угоди. З іншого боку, ми маємо дуже хороші торговельні та інвестиційні відносини з США, і багато американських компаній хотіли б, щоб Великобританія залишилася в ЄС. Членство там дає як свої виклики, так і можливості. Британії доведеться знайти власний шлях у світі".

Читайте також

Новий уряд у Великій Британії позиціону­ватиме себе "надійною рукою" - британський професор Саймон Мабон

Зміни в уряді Великої Британії не повинні кардинально відзначитися на ситуації з Україною

Європа хоче заплатити українцям за кордоном: а як же ті, хто живе під бомбами

Принцип справедливості буде порушено, якщо біженцям заплатять за повернення в Україну, а ті, хто нікуди не виїжджав, нічого не отримають