RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Диявол у деталях: як Україні і Польщі владнати кризове питання

В усьому винні прийдешні польські вибори

В усьому винні прийдешні польські вибори Польща залишається одним з головних союзників і партнрів України Фото: reporter.pl

Днями керівник офісу з питань міжнародної політики в адміністрації президента Польщі Анджея Дуди Марчин Пшидач заявив, що Україна отримала безпрецедентну підтримку від країни і Києву "варто було б цінувати роль, яку країна відіграла для України за останні роки". Ці слова пролунали в контексті блокування експорту українського зерна через Польщу. Така заява спричинила певну напругу у відносинах між двома державами – Україна викликала польського посла, що засудив польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький. У відповідь на цей крок польські дипломати викликали українського посла Василя Зварича. Що стало причиною цього загострення та чому Польща не пускає українське зерно на свій ринок - розповів аналітик Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

Правда полягає у тому, що Польща дійсно дуже чутлива до зернової проблеми, тому що наближаються (польські) парламентські вибори. Питання імпорту українського зерна до Польщі дуже важливе з точки зору виборів. Тому можна ставитися з розумінням, чому Польща так на це реагує.

Якщо говорити загалом про проблему українського зерна, ніхто ж не заперечує те, що Україна має отримати коридори солідарності, які Європейський Союз запровадив вже давно. Останні заяви з боку Європейського Союзу говорять, що навіть в разі якщо морський шлях буде заблокований, ЄС здатен надати Україні коридори солідарності, які дозволять вивести все українське зерно, включно через територію Польщі.

Читайте: Кінець зернової кризи? Що відбувається з експортом до ЄС

Тут питання в тому, що є багато натяків на те, що коридор солідарності, який проходить через Польщу, не зовсім герметичний. Щось "витікає" в Польщі і спричиняє втрати для польських фермерів. І це впливає на вибори. Невідомо, з якого боку існує проблема – з боку України чи з боку Польщі – і чому українське зерно так вплинуло на внутрішній ринок Польщі. Та якби цей коридор був герметичним і не впливав на ситуацію на ринках Польщі, не було б проблем - а тут вони виникають.

Взагалі це ситуація, коли диявол криється в деталях. Там є якісь деталі, які розмежовують це питання коридору для експорту. Було б дивно, якби Польща сказала, що вони не будуть транзит забезпечувати через свою територію. Це було б дійсно недружнім кроком. Якщо вони говорять, що вони не допускають українське зерно на свій ринок, – до цього можна поставитися з розумінням, тому що в них вибори зрештою. Це чутливе питання, і вони надають допомогу в інших питаннях. А от у чому там проблема? Можливо після польських виборів з'ясується, в чому там була така неприємна проблема, яка отруює наші відносини.

Читайте: Польща по зернятку клює: чому країни ЄС забороняють аграрний імпорт із України

Читайте також

Проросійські партії можуть легко виграти вибори до Європарламенту - Ребека Гармс

Політичні партії, які підтримують Путіна, можуть виграти вибори до ЄС – до чого це призведе

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними