RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Ближче до союзників: на що сподіваються в Польщі після виборів

Нова коаліційна більшість може серйозно змінити внутрішню та зовнішню політику у Польщі

Нова коаліційна більшість може серйозно змінити внутрішню та зовнішню політику у Польщі Фото:

Після парламентських виборів на Польщу очікують серйозні зміни. Так, опозиційні політсили здатні створити коаліцію попри те, що правляча партія "Право і справедливість" набрала більше всього голосів. Про непросту політичну ситуацію в Польщі "Апострофу" розповів Вітольд Юраш, міжнародний оглядач Onet.pl, колишній тимчасовий повірений у справах Польщі в Білорусі.

Правляча партія "Право і справедливість" хоч і начебто виграла вибори, але при владі не залишається. Вона має близько 200 місць у Сеймі, а щоб сформувати уряд треба мати 231 – у нас 460 депутатів у нижній палаті. А у "Конфедерації" буде близько 10 депутатів. Тобто вони ніяк не сформують уряд. Усе, вони програли.

Варіант того, що ПіС спробує створити коаліцію, скажімо, з "Третім шляхом", є неможливим. Навіть не через виключно ідеологічні розбіжності. Справа в тому, що ПіС останнім часом ставала все менш демократичною партією, поводилася так, ніби у Польщі авторитаризм. Хотіли створити режим як у Орбана. І тепер ніхто не хоче з ними мати справи, навіть крайні праві про це заявляли. Якщо коротко, ПіС втратив владу.

Анджей Дуда за весь час не став і не має бажання стати "президентом усіх". Тож ми побачимо протистояння між ним та урядом, який сформує нинішня опозиція. Можливо, він попросить ПіС, аби вони сформували уряд і лише якщо це не вдасться – а їм не вдасться, - згідно з Конституцією, парламент сам буде голосувати за міністрів.

Читайте: Між Туском та Качинським: який сценарій вигідний Україні

Протиріччя між опозиційними партіями – лівими і центристами – не надто великі, тож сформована ними коаліція має шанси стати стабільною. Згідно із екзитполами, вона матиме 255-260 місць у парламенті. Крім того, є відчуття загрози з боку правих і крайніх правих – і це теж сприятиме одностайності.

З точки зору зовнішньої політики, ніяких принципових змін не буде. Підтримка України лишиться на наявному рівні.

Ну й плюс до всього, ми зараз намагаємося зрозуміти, що реально, а що ні у військових цілях України, і за що буде боротися Київ. Я хотів би, щоб моя країна була найбільш проукраїнською. Але ми не можемо бути більш проукраїнськими, ніж сама Україна.

Чи буде коаліція Дональда Туска робити більше для інтеграції України в ЄС? Відповім так: польським національним інтересом була і є Україна не під контролем Росії. Крапка.

Але насправді, я припускаю, що політикам буде домовитися важче, ніж людям. Багато українців і поляків один одного не знали до недавнього минулого. А зараз я українців зустрічаю на кожному кроці, вони фактично є моїми сусідами. Мене якось німецькі журналісти питали – де у Польщі табори для біженців. Я кажу – та немає таких. Люди прийняли українців до себе в родини.

Ну і є ще одна людина, яка дуже допомагає примиренню поляків та українців – її звати Володимир Володимирович Путін.

За підсумками виборів, що відбулися, я думаю, ми будемо частіше посміхатися нашим союзникам, яких ми за влади ПіС в основному приймали холодно. Ми будемо ближче до наших європейських союзників, але стосовно політики безпеки ми, як і раніше, будемо яскравими прихильниками Сполучених Штатів.

Читайте: Вже скоро все закінчиться: польський політолог пояснив напруженість у відносинах України і Польщі

Читайте також

Проросійські партії можуть легко виграти вибори до Європарламенту - Ребека Гармс

Політичні партії, які підтримують Путіна, можуть виграти вибори до ЄС – до чого це призведе

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними