RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Що задумали Путін і Лавров в Європі, - висновки приватної розвідки США

Росія намагатиметься переконати Грузію і Угорщину не голосувати за продовження санкцій Євросоюзу

Росія намагатиметься переконати Грузію і Угорщину не голосувати за продовження санкцій Євросоюзу Путін і Лавров роз'їжджають по Європі, щоб схилити своїх союзників в ЄС до вирішення про непродовження санкцій Фото: EPA/UPG

У п'ятницю, 27 травня, стало відомо, що країни "великої сімки" ухвалили рішення не скасовувати санкції проти Росії до виконання їй Мінських угод і навіть пригрозили їх посилити. Як йдеться у звіті американської аналітично-розвідувальної компанії Stratfor, в цей час президент Росії Володимир Путін і міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров роз'їжджають по Європі, щоб схилити своїх союзників в ЄС до вирішення про продовження санкцій з боку Євросоюзу. Зусилля Росії в даний момент спрямовані на Грецію і Угорщину.


Європейський союз до 31 липня повинен вирішити, чи буде він продовжувати санкції проти Російської Федерації ще на півроку. До того часу РФ спробує зробити все можливе для того, щоб переконати своїх союзників в ЄС не голосувати за це рішення. Президент Росії Володимир Путін у п'ятницю 27 травня перебуває з візитом в Афінах. Напередодні, у провідній грецькій газеті Kathimerini вийшла стаття про важливість російсько-грецьких відносин. При цьому, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров 25 травня відвідав Будапешт, де підкреслив важливість зв'язків Росії з Угорщиною.

Аналітики Stratfor вважають, що обидві ці поїздки в період завершення обговорення можливості продовження санкцій – не випадкові. ЄС вже протягом двох років з моменту введення санкцій знову і знову одноголосно голосує за їх продовження. Для того, щоб санкції були продовжені і в цей раз, за них повинні проголосувати всі країни-члени ЄС. "Росія розраховує, що продовження санкцій ще на півроку не підтримають Греція і Угорщина. Під час візиту Лаврова в Будапешт угорські політики запевнили главу російського МЗС, що переговори про продовження санкцій ЄС ще тривають, а їх доля остаточно не вирішена", - підкреслюють фахівці приватного ЦРУ.

У той же час експерти Stratfor вважають, що, незважаючи на ці заяви, ЄС, ймовірно, не скасує і навіть навряд чи послабить санкції проти Росії в липні. "Сьогодні всі дії єврочиновників вказують на те, що дію санкцій проти Росії буде продовжено. Про це свідчать заяви голови Європейської Ради Дональда Туска і верховного представника ЄС із закордонних справ Федерики Могерини, що прозвучали на цьому тижні", - йдеться у публікації Stratfor.

І все ж єдність ЄС про продовження санкцій проти Росії не може тривати вічно, вважають у Stratfor. Зокрема, російські ЗМІ з посиланням на анонімні джерела повідомили, що санкції можуть бути зняті або ослаблені вже в кінці 2016 року.

Експерти американської компанії також відзначають, що метою останніх російських візитів є не тільки врегулювання питання санкцій. Йдеться також про відновлення комплексного діалогу Росії з Європейським Союзом і Заходом, а також можливості впливати на різні рішення в ЄС. "На сході України Москва підтримує сепаратистів проти прозахідних українських сил безпеки. У Сирії Росія підтримує сили президента Башара Асада. В Нагірному Карабасі Росія сприяє зіткнень між Вірменією та Азербайджаном, продаючи зброю кожної із сторін. І рука Росії в цих конфліктах відкрила для неї можливості інтенсивних дипломатичних переговорів із західними країнами", - підкреслюють аналітики Stratfor.

Прикладом того, як Росія використовує конфлікти для налагодження діалогу із Заходом, є ситуація на сході України, вважають американські фахівці. Протягом останніх декількох тижнів Росія зробила кілька жестів примирення в бік Києва та Заходу. Серед іншого, в середу, 25 травня, була звільнена з російської в'язниці українська льотчиця Надія Савченко. Крім того, РФ дала зрозуміти, що погодиться на присутність місії ОБСЄ в Донбасі. "Так чи інакше, Росія продемонструвала готовність до переговорів, остаточним результатом яких буде скасування санкцій. Крім того, РФ призупинила авіаудари по Сирії", - йдеться у звіті Stratfor.

Також, на думку експертів Stratfor, Росія почала демонструвати схильність до компромісу у військовій сфері. "За останні два роки Росія нарощувала військові сили і техніку на своїх кордонах Центральної та Східної Європи. В цьому регіоні збільшували свою присутність також США і НАТО. Але це призначалося не стільки для прямого конфлікту з протилежною стороною, скільки для посилення своїх позицій під час переговорів", - вважають у Stratfor.

На думку експертів, збільшення військової присутності в центрально-східному регіоні Європи може стимулювати обидві сторони до переговорів по зменшенню чисельності армій і кількості озброєння, таких же, які проходили перед розпадом Радянського Союзу і в ранньому пострадянському періоді між Росією і США.

Під час численних дипломатичних візитів, а також переговорів по Україні та Сирії Росія робить чимало маневрів для досягнення своїх цілей. Це, однак, не гарантує їй, що ЄС зменшить або скасує санкції. Тим не менше, Москва продовжуватиме спроби використовувати переговори з цих конфліктів для того, щоб вплинути на формування рішень ЄС, резюмує Stratfor.

Читайте також

Провал українського "вікна": чому Кремль не зміг повісити "Крокус" на Київ

За терактом може стояти одне з угруповань Кремля

Бої на території Росії: які цілі у російських добровольців

Що відбувається у Бєлгородській та Курській областях РФ та які цілі у повстанців-добровольців

Битва за Молдову: здавалося б, до чого тут Україна

Кремль має розрахунок під час президентської кампанії послабити нинішнє керівництво Молдови