RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Скандальний "пакет Ярової": навколо Путіна триває боротьба, в якій перемагає ФСБ

У Росії відроджується сталінська практика судів за інакомислення, ні до чого хорошого це не призведе, вважає російський правозахисник

У Росії відроджується сталінська практика судів за інакомислення, ні до чого хорошого це не призведе, вважає російський правозахисник Володимир Путін підписав "диктаторський" пакет законів в Росії, що посилює відповідальність за терористичні і екстремістські злочини Фото: EPA/UPG

У четвер, 7 липня, президент Росії Володимир Путін підписав поправки до антитерористичного законодавства, запропоновані депутатом Держдуми Іриною Яровою і сенатором Віктором Озеровим. Найбільш резонансні норми про позбавлення громадянства та обмеження виїзду за кордон прибрали з документів напередодні. Таким чином Кремль спробував створити видимість компромісу. Тим не менше прийняття поправок стане причиною ще більшого розчарування діями влади у різних верств населення Росії. Все менше росіян вірить у можливість мирного переходу країни до демократії, а це означає, що можлива дестабілізація із застосуванням сили і зброї, вважає російський правозахисник Лев Пономарьов.

Завдяки "закону Ярової" тепер підлітків з 14 років будуть судити, як дорослих, за будь-який "екстремізм": участь у масових акціях тощо. Тобто фактично зараз в Росії вводиться практика судів за інакомислення — за перепости, лайки. Поступово така практика просувається з регіонів, провінції в Москву. І це, власне, означає здійснення масових репресій, як це було в сталінські часи. Але якщо в радянський час були колоски, зараз будуть перепости в інтернеті. А масові акції будуть кваліфікуватися як заворушення — як це вже було на Болотній площі. І тепер це все лягає на плечі підлітків 14 років.

Раніше пропонували ввести абсолютно антиконституційну норму, щоб на основі попередження — тобто без жодного судового рішення — забороняти виїзд з країни на 5 років. Причому не пояснювалося навіть, хто має право виносити такі попередження. Тобто будь-яка силова структура могла попередити кого завгодно, щоб той не брав участі в якій-небудь акції масового характеру. Звичайно, все це має вигляд абсолютного безумства. Можливо, вони і закладали такі божевільні, безглузді норми, щоб згодом від них відмовитися, і потім все це виглядало, як компроміс. Цілком можливо, що була така гра.

Завдання таке: максимально залякати населення. Не факт, що пакет законів одразу буде працювати, але якщо його розкрутити, тисячі людей можна буде покарати. Втім, це не означає, що це все почнеться вже завтра. Занадто велике обурення було в різних верствах населення щодо цього пакету законів. Я б навіть сказав, що було максимальне неприйняття громадянським суспільством. Будемо сподіватися, що воно збережеться і тепер, коли закон вже прийнятий.

Будуть більше їхати з Росії, адже тепер зросте розчарування в можливості мирного переходу країни до демократії. Все більше людей сумнівається, що можна шляхом політичного тиску, акцій, виборів вплинути на припинення репресій у Росії. А це означає, що можлива дестабілізація із застосуванням сили та зброї.

Рада при президенті Росії з розвитку громадянського суспільства і прав людини двічі виступала проти прийняття "пакету Ярової". Це говорить про те, що триває боротьба навколо Путіна. І він тим не менше вибрав позицію ФСБ. Отже, ФСБ є більш впливовою і має більше важелів тиску на російського президента.

Читайте також

Провал українського "вікна": чому Кремль не зміг повісити "Крокус" на Київ

За терактом може стояти одне з угруповань Кремля

Бої на території Росії: які цілі у російських добровольців

Що відбувається у Бєлгородській та Курській областях РФ та які цілі у повстанців-добровольців

Битва за Молдову: здавалося б, до чого тут Україна

Кремль має розрахунок під час президентської кампанії послабити нинішнє керівництво Молдови