RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Путіна серйозна проблема, він не вирішив, як з нею боротися - приватна розвідка США

У Stratfor проаналізували протестний потенціал в Росії

протести в росії За останні кілька місяців в Росії почастішали протести Фото: EPA/UPG

У Росії за останні кілька місяців розширилася географія протестів. Це стало продовженням річної тенденції частих демонстрацій у відповідь на ослаблення російської економіки, яка впала в рецесію і застій. Політична система Росії, створена при президенті Володимирі Путіні, також починає прогинатися під тиском. Масові протести 2011-2012 років були спрямовані проти фальсифікації виборів і повернення Путіна на пост президента. Вони також знаходили підтримку у всьому політичному спектрі. Нинішні демонстрації аналогічно спираються на всі частини різноманітного населення Росії, але різниця – у відмінних один від одного порядках денних, йдеться у звіті приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Протестувальників в РФ можна розбити на окремі групи, хоча межі між ними стають все більш розмитими.

Далекобійники

Протести Об'єднання перевізників Росії очолюють водії вантажівок далекого прямування, які виступають проти підвищення податків на вантаж і платіжної системи "Платон" (система "Платон" діє в РФ з 2015 року і забезпечує стягування плати з вантажівок масою більше 12 тонн за проїзд федеральними трасами, - "Апостроф"). Тисячі далекобійників не виходять на роботу або розбивають табори протесту. Демонстрації вже зірвали ланцюжок вантажних поставок, принаймні, в 30 регіонах Росії. Дагестан належить до числа найбільш постраждалих республік, пекарні там закриваються через відсутність поставок борошна.

Навальний і рухи в регіонах

У березні лідер опозиції Олексій Навальний організував постійну демонстрацію проти корупції в уряді. Політик підігрів антикорупційні настрої в шести російських містах, що призвело до протестів. Рух поширився через соціальні мережі, вийшов за межі платформи Навального і в кінцевому підсумку спонукав тисячі людей вийти на вулиці майже у 80 з 85 суб'єктів, які РФ відносить до своїх (включаючи незаконно анексовані території, - "Апостроф"). Зусилля Навального спонукали нерадянське покоління молодих росіян висловити своє невдоволення через соціальні мережі.

Відкрита Росія

Сотні людей в кінці квітня протестували проти самого Путіна. Протести були організовані антикремлівським рухом "Відкрита Росія", створеним за ініціативою Михайла Ходорковського. Хоча Ходорковський більше не знаходиться в Росії, у нього все ще є сильне крило прихильників серед російських ліберальних реформістів. Незважаючи на схожість поглядів, рухи Ходорковського і Навального швидше конкурують, ніж співпрацюють. Як зазначив Ходорковський, Навальний не може мати "монополію на опозицію".

Головна причина занепокоєння для Кремля полягає не в самих окремих групах, а в можливості появи масового протестного руху, згуртованого і скоординованого за допомогою сучасних технологій. Антикорупційні мітинги Навального і рухи в регіонах вже викликали стурбованність. Тим не менш Кремль так і не придумав ані способи боротьби з протестними настроями серед молодого покоління, ані способи запобігання поширенню антикремлівських повідомлень в соціальних мережах.

Важливо відзначити, що попередні масові протести були спровоковані окремими подіями, тоді як нинішні демонстрації є реакцією на більш глибокі проблеми, пов'язані з економікою та політичною системою Росії. Це те, що Кремль не може просто ігнорувати. Тим не менше на сьогоднішній день Москва продовжує боротися з протестними рухами, замість того, щоб вирішувати основні проблеми, що викликають хвилювання.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію