RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін вигадав, як буде придушувати протести в Росії - приватна розвідка США розкрила хитрість

Кремль хоче зняти з себе відповідальність за придушення протестів

Кремль хоче зняти з себе відповідальність за придушення протестів Володимир Путін зможе безпосередньо використовувати Росгвардію для придушення заворушень в будь-якій частині Росії Фото: EPA/UPG

З наближенням виборів влада Росії розробляє безліч стратегій для боротьби з протестами в цьому році. Хоча нещодавні демонстрації не стали такими саме масовими, як протести 2011-2012 років у Москві та Санкт-Петербурзі, вони поширилися майже на всі російські регіони. І в 2017 році режим президента Володимира Путіна зіткнувся з безпрецедентною їх кількістю – з понад тисячею демонстрацій тільки за перші три квартали року.

Путін готується до переобрання на четвертий термін у березні, ще кілька ключових регіональних виборів заплановано на вересень, і Кремль готує інструменти для того, щоб протести не дестабілізували країну. Про це, а також про хитрість влади РФ у майбутньому придушенні протестів йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Згідно з новою доповіддю Агентства політичних і економічних комунікацій (АПЕК), Кремль закликає регіональних керівників знайти спільну мову з протестувальниками, в протилежному випадку вони ризикують втратити свої посади. Оскільки АПЕК керує Дмитро Орлов, який був радником як Кремля, так і правлячої партії "Єдина Росія", воно може служити надійним джерелом для розуміння мислення влади.

У новій доповіді описується план регіональних лідерів зі створення спокійної атмосфери за допомогою діалогу з силами, що планують влаштовувати протести. Це буде перехід від стратегії, що використовувалася під час демонстрацій 2011-2012 років, коли Кремль спочатку вжив жорстких заходів, перш ніж піти на низку компромісів за вимогами протестуючих.

Але раніше демонстранти мали загальний набір вимог і були зосереджені у двох головних регіонах Росії, нинішні ж протести поширюються всією країною та мають різні вимоги – починаючи від зарплат, економічних проблем і корупції. Якщо відповідальність за дотримання спокою буде передано регіональним керівникам, рішення можуть бути адаптовані під конкретні регіони. Ця стратегія також зніме відповідальність з Кремля і дасть йому цапів-відбувайлів, якщо якісь губернатори не зможуть стримати протестні рухи.

Крім того, Путін оголосив, що решта підрозділів спецназівців переходять з підпорядкування МВС у Національну гвардію РФ. Таким чином, він зможе давати їм прямі накази придушити заворушення в будь-якій частині Росії. Путін вже розширив повноваження Росгвардії, яка підпорядковується безпосередньо президенту, додавши їй розвідувальні можливості та поклавши на неї відповідальність за захист регіональних лідерів. Але його останній крок дасть йому можливість вирішувати, де, коли і як боротися з протестами та невдоволенням в регіонах. Такий крок також забере деякі з сил, що залишилися, з рук МВС і вступає в конфлікт з функціями ФСБ, а ці дві сили довгий час боролися за владу в російських регіонах.

Читайте також: Путіну готують удари за чотирма напрямками, один з них особливо небезпечний - приватна розвідка США

Переведення підрозділів під керівництво Росгвардії не позбавлене юридичних труднощів. Але таке рішення дає Путіну прямий контроль над єдиним мобільним підрозділом, який може реагувати на протести по всій країні, а також позбавляє елітних конкурентів (особливо тих, що знаходяться в службах безпеки) такої влади.

З наближенням виборів Путін підготував себе і свій уряд до протестів, ще більше зміцнивши контроль над владою в країні та її інститутами, а також забезпечивши, щоб відповідальність за вжиті проти мітингувальників заходи не лягала тільки на нього.

Читайте також

Провал українського "вікна": чому Кремль не зміг повісити "Крокус" на Київ

За терактом може стояти одне з угруповань Кремля

Бої на території Росії: які цілі у російських добровольців

Що відбувається у Бєлгородській та Курській областях РФ та які цілі у повстанців-добровольців

Битва за Молдову: здавалося б, до чого тут Україна

Кремль має розрахунок під час президентської кампанії послабити нинішнє керівництво Молдови