RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Кремлівський список" США: що не так і чому зраділи в Путіна

Ілля Пономарьов про "кремлівський список" США

Ілля Пономарьов про "кремлівський список" США Фото: Апостроф / Євген Котенко

Гучний "кремлівський список", опублікований цього тижня в США, виявився швидше "відпискою", в якій не було акцентовано увагу на людях з оточення Володимира Путіна, причетних до агресії проти України.

Що не так зі списком, чому документу в такій формі, швидше за все, зраділи в Кремлі і який скандал тепер розгоряється в Сполучених Штатах, підбиваючи підсумки тижня для "Апострофа", розповів екс-депутат Державної думи РФ ІЛЛЯ ПОНОМАРЬОВ.

- "Кремлівський список" США. Що це було і чи можна вважати це санкціями?

- Ні, це точно не можна вважати санкціями, тому що так і не було задумано спочатку. Коли в липні Конгрес ухвалив закон (який передбачав розширення санкцій проти РФ, - "Апостроф"), однією з вимог якого було створення цього списку, думка була інша: вона полягала в тому, щоб виконавча влада Сполучених Штатів на підставі своїх даних зробила якусь аналітичну доповідь, яку передала би Конгресу і в якій було би проаналізовано, хто допомагає Путіну у всіх його зовнішньополітичних ескападах, хто є основними стовпами цього режиму. Щоб Конгрес потім подумав і вирішив, що з ними робити: накладати санкції чи запрошувати для переговорів, розмов або допитів. Тобто це далі була б його прерогатива.

Відбулася найнеприємніша для конгресменів річ: виконавча влада не відмовилася цього робити, і Трамп підписав цей закон, оскільки його ухвалили практично одноголосно. Але те, що вони передали, - це не аналітика, а, грубо кажучи, телефонний довідник у поєднанні зі статтею з Forbes, причому зі шматком цієї статті, а не цілком. Тобто чисто формальна відписка. Тому Конгрес зараз цим дуже сильно незадоволений, починається скандал, вони написали великий лист Білому Дому з вимогою дати роз'яснення, чому це саме так. І раз так, то давайте звітуйте в принципі, як ви самі ведете цю саму санкційну політику - двадцять підписів під цим листом.

З іншого боку, саме звідти пішов витік, що тиждень тому був секретний візит керівників російських спецслужб до Сполучених Штатів. При тому, що всі вони знаходяться під санкціями. Тобто, щоб цей візит відбувся, всі вищі керівники країни повинні були з цим особливо погодитися. І чи не співпадіння те, що вони спочатку приїжджають, а потім в Конгрес віддають цей не список, а навіть не знаю, як це назвати - відмазку, відписку?

- Що стосується того, про що ви згадали - що спочатку були зовсім інші списки, і за кілька годин до часу публікації вони різко помінялися. Ви знайшли в цьому списку людей, яких ви знаєте, які дійсно повинні потрапити туди або тих, хто там не повинен бути? Те, що людина в списку Forbes, що вона багата, напевно, не завжди говорить про те, що вона близька до Путіна і якоїсь шкоди Україні завдала...

- Безумовно. Але моя позиція в цілому така: всі багаті люди країни та всі держчиновники дійсно відповідають за те, що відбувається, зокрема, з точки зору війни. Так чи інакше, вони не можуть стояти осторонь від політики. І навіть коли вони просто мовчать, це все одно вже означає підтримку того, що відбувається - в цьому сенсі, звичайно, питання є до всіх.

Але Конгрес хотів іншого: він хотів прізвищ тих, хто є активними поплічниками, хто активно щось робить, щоб підтримувати Путіна в його агресивних діях. Деякі прізвища ми ж із вами самі прекрасно знаємо: є Костянтин Малофєєв, який фінансував цього самого Гіркіна-Стрєлкова (ватажка бойовиків Донбасу в 2014 році Ігоря Гіркіна, - "Апостроф"), який має пряме відношення до розпалювання війни на Сході України. Або пан [Олександр] Бабаков, теж відомий - не тому, що він володіє значною частиною енергосистеми України, а тому, що він безпосередньо фінансує людей в Чорногорії (те, що там були спроби переворотів), у Польщі, Чехії та Македонії, де були різноманітні сепаратистські дії, - він до цього причетний безпосередньо. Або Сулейман Керімов, який фінансував ЛНР, про що ми теж з вами писали разом. Хтось із них, як Керімов, має статки більше мільярда [доларів США], але, наприклад, Малофєєв має менше - тут питання не в кількості грошей, а в тому, що він з цими грошима робить. І те, що ці люди ніяк не виділені, не озвучені, ця "стрілянина по площах" робить всю цю історію на 100% безглуздою.

- Таємний візит російських силовиків у США - це була пропозиція Путіна, і Трамп про це знав? Тобто можна говорити, що між ними є або була якась домовленість?

- Ми не знаємо, що було в ході цього візиту. Велике питання, чи є це збігом, що вони спочатку приїжджають, а потім, відповідно, змінюють зміст цієї доповіді. Тим більше, що воно вже було погоджено, багато відомств працювало, і той список приблизно з тридцяти прізвищ, який був підготовлений Мінфіном і готовий до відправки Конгресу, його ж погоджував Держдепартамент, наприклад, з ним була велика торгівля. Тому що спочатку аналітики підготували взагалі дуже широкий список, в якому була тисяча прізвищ, але Держдеп сказав, що це буде нам псувати відносини, давайте виберемо найбільш важливих. І вони там між собою і з силовиками американськими відібрали цих самих тридцять людей (до речі, там і кілька українців було). І тут раптом все змінюється...

Я не хочу спекулювати: я не впевнений, що це результат впливу цього самого візиту. Я думаю, що основна причина точно була не в ньому. Основна причина була в тому, що просто Трамп не хотів хоча б чимось ділитися з Конгресом, вважаючи, що це для нього принизливо. Але те, що силовики були, це фактор скандалу, який зараз буде розростатися. Це буде використано противниками Трампа по повній програмі - за це вже взялися традиційні Washington Post, The New York Times і так далі. До імпічменту, звичайно, тут не дійде, але потріпають вони його дуже сильно.

- А як ви прокоментуєте реакцію в Росії на список? Жартували багато про те, що вони зустрічали цю новину шампанським.

- Так, я думаю, що так воно приблизно і було. Це дуже добре за публічною історією видно: за день до публікації цього списку вони погрожували мало не ядерним ударом у відповідь - що це будуть дії з їхнього боку найсильніші з часів холодної війни, які зведуть відносини зі США нанівець. Після того, як цей список був оприлюднений, Путін сказав: а на що тут, власне, реагувати? Ми, як би, пропустимо...

Більше дивіться на відео "Апостроф TV":

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію