Погляд

Отруєння Скрипаля: Путін може згоріти в цьому процесі

За тим, що відбувається, дуже уважно слідкує НАТО

Експерти на місці отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в місті Солсбері Фото: EPA/UPG

Скандал навколо отруєння у Великій Британії розвідника Сергія Скрипаля розгоряється - прем'єр країни Тереза Мей дала Росії час до вечора вівторка, 13 березня, щоб пояснити, як нервово-паралітична речовина "Новичок", яку застосували проти Скрипаля і його доньки, потрапила на британську територію. Якщо цього не буде, Британія трактуватиме отруєння як незаконне застосування сили Росією проти Сполученого Королівства, і вже в середу Лондон готовий буде оголосити про заходи у відповідь.

Російський фінансист і блогер Слава Рабинович пояснив "Апострофу", якими можуть бути ці заходи й чому президент РФ Володимир Путін може згоріти у пеклі процесу, який він же й запустив.

На вимогу британської сторони відповідь від Росії [з приводу отруєння Сергія Скрипаля] має надійти не пізніше сьогоднішнього дня. Вже були заяви зі США, спільні заяви Терези Мей і Еммануеля Макрона про те, що відповідь Лондона буде скоординована з найближчими союзниками Великої Британії. Сказане Терезою Мей в британському парламенті - це фактично ультиматум, який не має подвійного дна. Слова, які вона вживала, можна брати на віру, вони були використані в прямому сенсі, зокрема про те, що, якщо Росія не надасть переконливих аргументів з приводу інших версій, то це є незаконним застосуванням сили іншою державою проти Сполученого Королівства.

Незаконне застосування сили проти Сполученого Королівства іншою державою стане причиною й усіх відповідних наслідків, включно зі скоординованими з найближчими союзниками Великої Британії діями. Я хотів би сподіватися, що будуть накладені персональні санкції на Путіна. Але це лише тільки моя надія, а не впевненість.

Думаю, що люди, яким сьогодні точно не по собі, - це [російський олігарх] Роман Абрамович і, з іще більшою ймовірністю, [перший заступник глави уряду РФ] Ігор Шувалов. Потрапляння під персональні санкції таких людей означатиме не тільки анулювання їх віз і заборону на в'їзд до цих країн, а й заморожування їхніх активів. Повірте, там є що втрачати.

Мені здається, що на наших очах не просто розгортається дипломатичний скандал - це абсолютно безпрецедентний з часів Другої світової війни акт агресії Російської Федерації проти країни-члена НАТО, країни-члена "Великої сімки". І цей напад зроблено таким способом, що й НАТО, я думаю, дивиться на цю ситуацію дуже уважно. Тому що використані бойові летальні нервово-паралітичні речовини однією державою проти Великої Британії, члена НАТО, і статут Альянсу розцінює це як напад на весь Альянс. Це дуже серйозні речі: такого я не пам'ятаю, просто тому, що такого не було.

Не треба забувати ще й те, що виробництво цих речовин заборонено. І Росія поставила свій підпис під забороною. Путіну доведеться відповісти не тільки за те, що ця речовина була застосована проти Великої Британії, але й за те, що вона взагалі існує. Я думаю, що це буде частина комплексної відповіді Британії та її союзників.

Відповідно, я бажаю Володимиру Путіну згоріти в пеклі процесу, який буде запущений. Хабалка Марія Захарова підлила справжнього керосину в це полум'я, заявивши, що виступ Терези Мей - це черговий цирк у британському парламенті. За цих обставин вона прямо образила найвищі органи британської влади. Чесно кажучи, не пам'ятаю, щоб дипломати або так звані дипломати будь-яких країн висловлювалися в таких тонах. Це прерогатива, можливо, Саддама Хусейна перед повішенням або типажів на кшталт Муаммара Каддафі та Кім Чен Ина. Але оскільки риба гниє з голови і сам Путін перетворився на диктатора, який лякає весь світ "ядерною дубиною", від путінських холуїв іншого чекати не доводиться.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Запад должен ужесточить санкции против России, чтобы лишить ее большей части черных доходов

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Россия близка к распаду, Западу лишь стоит подтолкнуть - но Штаты боятся и возятся с Путиным

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путина придумали новое оправдание войны в Украине, чтобы еще больше людей загнать под мобилизацию