RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вже є відповідь на нову велику авантюру Путіна - західний експерт

Європейський аналітик Майкл Емерсон про відносини Москви і Брюсселя

Європейський аналітик Майкл Емерсон про відносини Москви і Брюсселя Фото: EPA/UPG

Євросоюз має серйозні важелі впливу на Кремль, але використовуватиме їх в разі нової великої авантюри Володимира Путіна. У Кремля ж немає можливостей для різких дій у відповідь. Таку думку висловив в інтерв'ю "Апострофу" асоційований старший науковий співробітник в брюссельському Центрі з вивчення європейської політики та колишній посол Євросоюзу в Москві МАЙКЛ ЕМЕРСОН.

Про санкції проти Росії

Санкції проти Росії можуть бути посилені, якщо Путін ухвалить рішення про нову велику авантюру. Що я маю на увазі під "новою великою авантюрою"? Історія зі [Сергієм] Скрипалем справді дуже брудна, але насправді не така значна.

Якщо б така нова велика авантюра була, могло би бути ухвалене рішення про щось на кшталт припинення дії фінансової системи переказів SWIFT для російських фінансових установ.

Головному офісу SWIFT можна було б дати вказівку блокувати операції в Росії. Але наразі це не на порядку денному. Якщо точніше, зараз статус-кво відносин на низькому рівні.

Про відповідь Москви

Яких чекати дій РФ у відповідь? Я не думаю, що вони можуть зробити багато. Вони не захочуть припинити постачати газ до Європи, тому що їм більше потрібно його нам продавати, ніж нам – імпортувати з Росії. Оскільки тепер є інші джерела постачання газу, включно з СПГ зі США чи ще звідкись. Нафту також можна купувати де завгодно на світових ринках.

Читайте також: Росію будуть душити повільно, війна завершиться не раніше 2030 року

Водночас російська сторона може посилити контрсанкції: зараз вони блокують імпорт європейської сільськогосподарської продукції, але не легкових автомобілів, устаткування і так далі. Тому якщо відносини надалі погіршуватимуться, вони можуть накласти санкції на експорт з ЄС і матимуть змогу отримувати автомобілі та більшість товарів із Японії, Південної Кореї та Китаю.

Про вирішення конфлікту на Донбасі

Що стосується можливостей Європи вплинути на ситуацію з Донбасом, то зазначу наступне: якщо б у Росії відбулася економічна лібералізація та реформи, а також певна зовнішня лібералізація, оскільки зараз Росія дуже протекціоністська, якби це був їхній вибір заради покращення макроекономічної ситуації, то щоб отримати справжній прогрес, треба було б зайнятися і перемовинами щодо Угоди про вільну торгівлю з ЄС, які, звісно, включатимуть і Євразійський економічний союз, а не тільки Росію. Якби так розвивалися події, це повернуло би Кремль до питання Донбасу.

Повний текст інтерв'ю з Майклом Емерсоном читайте на "Апострофі" у найближчі дні.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію