RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Якщо Путіну не поставлять шах або мат, він піде в наступ - американський офіцер

Гаррі Табах про агресивну політику Кремля і можливості України

Гаррі Табах про агресивну політику Кремля і можливості України У Путіна кілька планів щодо нової агресії Фото: kremlin.ru

Президент Росії Володимир Путін розглядає кілька варіантів для ведення подальшої агресивної політики. На Донбасі росіяни можуть відновити ескалацію тоді, коли Путіну щось не сподобається в діях України. Крім того, Україні необхідна підтримка союзників в Азовському морі, інакше росіяни спробують "заволодіти" і Чорним морем. Також у Кремля є багато варіантів, щоб спробувати дестабілізувати ситуацію в країнах Балтії. Про це "Апострофу" розповів американський військовий діяч, капітан 1-го рангу ВМС США, екс-представник НАТО в Росії Гаррі Табах.

Перспективи України в НАТО

НАТО, звичайно ж, не хоче зв'язуватися з Росією. Ті ж Меркель, Макрон, Ердоган хочуть, щоб (в разі чого) Америка мала справу (з росіянами). Мовляв, якщо щось трапиться, то саме США прийдуть рятувати і будуть гинути американські солдати. А потім, коли вони це зроблять, американців без проблем можна буде критикувати - мовляв, це було правильно чи неправильно зроблено.

Тому вступ України в НАТО буде дуже корисним для дипломатів і політиків, але не для військових. Є тенденція розслаблятися, Україні цього робити точно не можна. Частина країн НАТО розслабилася і зайняла позицію "Америка прийде і нас врятує". А ось такі країни як Ізраїль, Японія, Китай не розслабляються, їх військова машина дуже потужна, вони сподіваються тільки на себе.

Азовський конфлікт і сила України

Якщо ми і далі будемо ігнорувати Азовське море, росіяни його перекриють. А потім і Чорне море. Таким буде наступний хід, якщо Україна не поб'є цю королеву або короля - якщо не поставити йому шах або мат, то вони підуть в наступ. Якщо ви дасте диктаторам волю, вони не зупиняться - для них це як наркотик.

Досі Україна діяла правильно, не провокувала Росію, набираючись військової могутності, перебудовуючи, змінюючи озброєння. Сьогодні Україна - зовсім інша бойова одиниця, ніж була в 2014 році.

Читайте: Авантюри Путіна зазнають краху: Україна має готуватися до неймовірного сценарію

Але що зараз можна робити? Супроводжувати вантажні кораблі, які йдуть в азовські порти, військовими катерами, які патрулюють море. Залучати незалежних експертів і журналістів до того, що там відбувається. Подивимося, чи будуть вони тоді так сміливо таранити катери. Але, на жаль, у України сьогодні немає можливості в лобову воювати з Росією. Значить Україні потрібні союзники, коаліція. Чим більше РФ буде припускатися таких помилок як у Керченській протоці, тим більше світова спільнота буде формуватися навколо України.

Що стосується сценарію, при якому військовий корабель НАТО зайшов би в Азовське море, він був можливий. Чому цього не було зроблено? Ті, хто служив в НАТО, і я зокрема, знаєте як перекладали назву? No Action Talk Only - ніяких дій одна балаканина. Що це означає? В Альянсі багато країн і всі повинні проголосувати за якесь рішення. Так ось - завжди знайдеться той, хто проти, і далі справа не рухається.

Але не все так погано. Наприклад, американський уряд ініціював процес надання Україні американських протикорабельних крилатих ракет "Гарпун", і в Пентагоні розглядають цю можливість. До речі, ця ініціатива була одразу після інциденту в Керченській протоці, так що не можна говорити, що Захід погано підтримує і реагує.

Нова агресія Росії

Як Росія ще може дестабілізувати ситуацію в Україні? Вона буде намагатися це робити не тільки в Україні. Нещодавно я був на з'їзді в одній з країн Балтії. У них теж дуже велика п'ята колона і вони дуже уважно стежать за тим, що відбувається в Україні.

Кремль має багато варіантів, щоб спробувати дестабілізувати ситуацію в країнах Балтії: це протести на ґрунті дискримінації російськомовних або інших питань, точкові теракти тощо. Путін не діє ситуативно на відміну від Трампа - він кагебешник і стратег. У нього можуть змінюватися або коригуватися плани, але вони завжди є. Наприклад, коли вони говорили, що увійшли до Грузії спонтанно - це була брехня. Вони увійшли з колонами, з опорними пунктами - це спонтанно не зробиш. Так само з Кримом і Донбасом - такі речі спонтанно не робляться. А ось цивільний літак вони збили спонтанно.

Складно зараз уявити, які плани виношує Путін і що у нього відбувається в голові, але, однозначно, щось страшне. Від людини, що при владі так довго і з такими повноваженнями, можна очікувати всього.

Донбас, найімовірніше, так і залишиться на якийсь час кривавою раною, як Придністров'я і Абхазія, яку Путін буде використовувати. От не подобається йому щось і починається фаза загострення на Сході України. Мета його зрозуміла - не відпустити від себе далеко Україну, тобто в НАТО і ЄС - а ось методи змінюються в залежності від ситуації.

Повну версію інтерв'ю з Гаррі Табахом читайте на "Апострофі" у найближчі дні.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію