RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Придністров'я - це курка, яка несе золоті яйця, і Санду це розуміє - експерт з Молдови

Оазу Нантой про політику нового президента Майї Санду

Оазу Нантой про політику нового президента Майї Санду Оазу Нантой Фото: nokta.md

У минулі вихідні в Молдові відбувся другий тур президентських виборів, за підсумками якого президентом країни вперше обрано жінку - це прозахідний політик Майя Санду. Про те, як зміниться політичне життя в Молдові, що буде з Придністров'ям і якими можуть бути відносини України та Молдови - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів молдовський політичний експерт ОАЗУ НАНТОЙ.

- Як Молдова відреагувала на нового президента? Адже до виборів було багато мови про те, що нібито буде умовний Майдан в Молдові. Зате зараз ми бачимо, що Майю Санду визнали президентом.

- Як людина, яка брала участь у всіх політичних процесах в Молдові, я дуже скептично ставився до спроб розгойдати човен шляхом вкидання чуток про можливі Майдани.

По-перше, Майя Санду - це той президент, яка першою в цій країні зробила ставку на об'єднання громадян. Навіть гасло її виборчої кампанії "Час порядних людей" каже про те, що люди втомилися від псевдо-геополітики. Вона дуже ефективно провела виборчу кампанію, використовуючи гасло об'єднання людей. У той час, як Ігор Додон продемонстрував фатальну нездатність відчути запити суспільства. Перед другим туром він провів таку грубу виборчу кампанію, побудовану на чорному PR, фальші і залякуванні громадян, що тим самим фактично мотивував свої опонентів голосувати за Майю Санду.

Я хочу ще додати про Додона, навіть якщо зробити абстракцію про те, що він у співучасті з маріонетковим режимом з лівого берега Дністра намагався організувати фальсифікацію виборів шляхом організованої доставки і корумпування виборців з лівого берега, то ті люди, які голосували за нього, принципово не здатні на якісь акції протесту. Це люди, якими легко маніпулювати, залякувати, але виходити на акції протесту вони не здатні. Тому цю сторінку ми перегорнули.

Але ще є парламент, який паралізований зсередини корупцією і в якому майже три чверті депутатів є спадщиною стану захопленої держави. Це проблема, яка не має простих рішень.

- Як ви вважаєте, після того, як Майя Санду об'єднала суспільство, можуть бути несподіваними результати, наприклад, дострокових парламентських виборів?

- Не так просто спровокувати дострокові парламентські вибори. Наша конституція дозволяє це зробити в двох випадках: коли парламент не здатний протягом 45 днів затвердити новий Кабінет Міністрів або коли парламент не здатний протягом 3 місяців працювати взагалі. І в цьому випадку ми розуміємо бажання суспільства, яке збігається з нашим - розпустити цей парламент.

Але з іншого боку ще немає простих відповідей на питання: як розпустити парламент. Цілком очевидно, що Майя Санду і партія "Дія і солідарність" зараз знаходяться у виграшному психологічному стані. Вони переможці. І для Майї Санду в якості президента дуже важливо мати консолідовану підтримку в парламенті.

Але, повторююсь, складність ситуації полягає в тому, що цей парламент розпустити досить складно. На сьогодні ми бачимо панічні спроби Ігоря Додона створити якусь більшість у цьому парламенті. І ми бачимо, що поки що у нього це не виходить. Однак питання про розпуск парламенту вирішується дуже складно.

- Знаємо, що Путін вже також привітав Майю Санду з тим, що вона стала президентом. Але питання Придністров'я так чи інакше існує. Що Майя Санду заявляла щодо Придністров'я і якими на цьому тлі будуть відносини з Росією? Чи не зайдуть вони в глуху фазу?

- Немає жодних підстав оцінювати оптимістично нинішні відносини з Росією, незважаючи на те, що Додон цинічно експлуатував карту, що якщо він не буде президентом, то буде все дуже погано. Єдине, що покращилося - це матеріальний стан родини Додон. Наприклад, його брат став мільйонером в Росії. Все інше для громадян Молдови у взаєминах з Росією залишилося на рівні погано і дуже погано.

Майя Санду прекрасно розуміє, що так званий придністровський конфлікт, з одного боку, не є внутрішнім, але це не означає, що існує ворожнеча між людьми з двох берегів Дністра. З іншого боку, вона прекрасно розуміє, що цей конфлікт існує за тим принципом, що ніхто не буде різати курку, яка несе золоті яйця, особливо якщо яйця ховаються в офшорах. Маються на увазі корумповані політики, насамперед з Кишинева.

Тобто корупція і бажання зробити брудні гроші на існуванні цього так званого конфлікту - це і є основною причиною того, чому цей конфлікт протягом майже 30 років не вирішується. Тому боротьба з корупцією - це майже що універсальний ключик для більшості проблем, з якими стикається Республіка Молдова.

У той же час, на відміну від Ігоря Додона, Майя Санду зробила офіційний візит в Україну. І на відміну від Ігоря Додона, який мав дурість оголосити, що Крим є російським, і тим самим зробив себе персоною нон-грата, пан Зеленський привітав Майю Санду. Я дуже розраховую, що на основі партнерства між Україною та Молдовою буде забезпечений додатковий набір умов для мирного поетапного вирішення придністровського конфлікту.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію