RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін не зважиться на військові дії на Донбасі з кількох причин - історик Валерій Соловей

Велике інтерв'ю з Валерієм Соловеєм у програмі "Всьо по бєспрєдєлу"

Велике інтерв'ю з Валерієм Соловеєм у програмі "Всьо по бєспрєдєлу" Валерій Соловей Фото: facebook.com

Російському президенту Володимиру Путіну незабаром доведеться покинути свій пост через особисті обставини непереборної сили. Рахунок йде не на роки, а на місяці, і глава Кремля вже підбирає собі заміну. Але путінська система кардинально не зміниться. Так, очікується невелика відлига щодо України, але повноцінні зміни можуть статися лише з великим бажанням самих росіян. Про це та багато іншого у програмі "Всьо по бєспрєдєлу" з Оксаною Руно на Апостроф TV розповів російський історик, публіцист і політичний аналітик ВАЛЕРІЙ СОЛОВЕЙ.

- У вас непросте життя в Росії, ви навіть говорили, що вас намагалися отруїти, як було у випадку з Олексієм Навальним, але вам вдалося цього уникнути.

- Так, мене попередили про те, чого мені потрібно уникати. Мені дали ті рекомендації, які, якщо б я знав про підготовку замаху на Олексія Навального, абсолютно точно були б надані йому. Не пити нічого за межами дому, вдома теж не пити нічого, крім води з-під крану, попередньо спустивши. І якщо ви купуєте мінеральну воду або якийсь напій, то купуйте не більш двох невеликих пляшок одного сорту, щоб їх не могли підмінити. Мені сказали чесно, що загроза для мене буде протягом двох-трьох діб. Постраждали потім - правда, вже з іншої причини - мої дружина та син.

- Чого конкретно ви хочете домогтися? Ви джерело, якому довіряють таємниці, інсайди.

- Чому мені довіряють? У мене досить широке коло знайомих, які дуже цінують мою надійність і знають, що я ніколи не порушу їхню скромність. Це дуже гідні люди, але надзвичайно скромні. Таких людей в Росії взагалі-то чимало, яким набридло те, що відбувається, і які хотіли б змін. Вони вважають, що якщо про деякі речі повідомляти публічно, то це може допомогти суспільству.

- Ці гідні, але скромні люди, чого хочуть від Путіна? Залишення ним посади?

- Так, вони, безумовно, хочуть його відходу. Вони докладуть всі свої зусилля, які будуть неабиякими. У цих людей є всі можливості для того, щоб Володимир Володимирович пішов - покинув свій пост.

- Складно уявити, що Путін сам залишить пост президента РФ. Ви говорили про якусь зміну в 2021 році. Що ви мали на увазі?

- Я називав це обставинами непереборної сили, я мав на увазі особисті обставини президента. Вони нікуди не поділися, вони працюють. Йому доведеться покинути свій пост.

- Що це можуть бути за обставини?

- Навряд чи це романтична любов, як у одного з англійських королів. Хоча це принаймні примирило б світ з президентом Путіним. Я не виключаю.

- Ви уявляєте, яка це була б сенсація?

- Так.

- У нас вже березень на дворі. Коли?

- На жаль, тут не можна передбачити з точністю до місяця і дня. Але рахунок йде на місяці. Не на роки.

- Що зміниться в Росії? Путін стільки років замикав всю вертикаль влади на собі.

- Путінська система збережеться, хоча і в більш ослабленому вигляді, без крайнощів. Буде якась відлига. Буде розрядка напруженості із Заходом і навіть з Україною, але система збережеться. Це перший варіант.

Другий варіант - коли росіяни хочуть самі змінити свою долю, як це кілька разів намагалися зробити українці. Не сказав би, що вам це дуже вдалося, але принаймні ви постаралися, спробували. Я думаю, що моєму народу теж потрібно зробити таку спробу.

- Хто розглядається на роль наступника?

- Є кілька кандидатів, і ці прізвища постійно тасуються. Наприклад, в минулому році кандидатом №1 був Сергій Шойгу, але потім від нього відмовилися. Зараз Володимир Володимирович дав вказівку своїм наближеним - підготувати список кандидатів, куди з високою ймовірністю можуть увійти прем'єр-міністр Мішустін, московський мер Собянін і не виключено, що дочка Путіна Катерина Тихонова.

Володимир ПутінФото: kremlin.ru

- Ви уявляєте, який колапс почнеться, якщо причиною відходу Путіна стане насправді хвороба? Всі ці чутки про двійників, бункери, про двотижневий карантин для людей, які приїжджають до нього на зустрічі, кажуть про боязнь і параною.

- Тут немає особливої параної. Це запобіжні заходи, які як раз пов'язані з його особистими обставинами. Що стосується того, що він не вилазив з бункеру, - це чиста правда. Варто було мені в кінці жовтня сказати, що президент просто боїться залишати свою схованку, як раптом на початку листопада ми побачили, що він вийшов на публіку. Він просто попросив підібрати йому особливу комбінацію препаратів, яка зможе тримати його на ногах хоч якийсь час. Зараз він на ногах якийсь час тримається.

Двійники - це теж правда, вони використовуються з метою безпеки. Коли роз'їжджаються президентські кортежі, то це кілька кортежів. Іноді вони використовувалися на публічних заходах, коли президенту не треба було виступати. Зараз, коли президент говорить, то це говорить саме президент Росії. В іншому можна тільки здогадуватися. У його стані він не може ні купатися в ополонці, ні грати в хокей. Це абсолютно точно.

- Тобто на якісь фізичні заходи випускають двійників? Нещодавно він катався на лижах з Олександром Лукашенко.

- Це ви вже домислюєте. Я кажу, що він не може грати в хокей вже кілька років. З Лукашенко зустрічався і вів бесіду Володимир Володимирович Путін. Все інше - простір для уяви. До речі, якщо детально подивитися репортаж, то ви побачите, що з 15 хвилин Володимир Володимирович стоїть на лижах рівно дві. Погодьтеся, це не таке складне заняття навіть для людини, яка перебуває не в найкращій фізичній формі.

- Про що говорили Лукашенко і Путін?

- Про що вони говорили? Про те, що Олександру Григоровичу пора б піти, залишити свій пост. Що пора б йому звільнити такого чудового кандидата в президенти як Бабарико. На що Олександр Григорович з властивим йому почуттям гумору відповів: "Володимире Володимировичу, а чому б вам не провести демократичні вибори і не звільнити таку чесну людину як Олексій Анатолійович Навальний? Та інших чесних людей, які перебувають у в'язниці".

- На які вчинки все-таки Путін дотиснув Лукашенка?

- Мова йде не більше ніж про збільшення військового контингенту Росії на території Білорусі. Там і так розміщуються російські війська, і це, за великим рахунком, нічого не змінює. Що стосується всього іншого, то, наскільки я знаю, Олександр Григорович дотримувався своєї улюбленої манери - обіцяти все і нічого не давати. Він прекрасно знає про стан Володимира Володимировича і сподівається на те, що історія або життя все сама вирішить.

- Ми повертаємося до України, ви говорили, що історія з Улюкаєвим не пройшла йому безслідно саме тому, що зараз інші обставини - війна. Тобто Росія сама для себе визнає, що вона в стані війни - війни з Україною?

- Ні, це було б занадто дрібно для Російської Федерації, при всій повазі до українських читачів. Війна з Заходом - Росія оцінює ситуацію саме так. При чому ще рік тому вона вважала, що є шанс цю війну виграти, повернути ситуацію собі на користь. Україна - це дрібна карта для Російської Федерації, але досить важлива.

Російські РЗСО "Град" обстрілюють ДебальцеовФото: Getty images

- А що змінилося рік тому?

- Не рік тому, а після 10 серпня минулого року, коли в Білорусі почалася революція. Стало зрозуміло, що ситуація розвивається абсолютно не в тому напрямку, як планували російські стратеги, включаючи російського президента. Але справа навіть не в цьому. Раптом з'ясувалося, що немає головного ресурсу - морально-психологічного - для того, щоб приймати ризиковані рішення.

Того особистого ресурсу, який був у Путіна в 2014 році, коли він приймав рішення щодо України. Ви це називаєте анексією, в Росії це називають поверненням Криму в рідну гавань і початком війни на Донбасі. Зараз цього морально-психологічного ресурсу у російського президента немає.

- По українському напрямку в Кремлі повинні були змінитися, напевно, смотрящі та плани? Лютий був досить гарячим щодо санкцій: Віктор Медведчук, три його канали, фінансові та економічні санкції, заблокували рахунки, підприємства. Є підозра у фінансуванні тероризму. Як в Кремлі на це відреагували?

- Природно, що там їм це не подобається. Медведчук - насправді дуже близька до президента Росії людина. Навіть ближча, ніж часом здається. Ця близькість носить майже містичний характер. Медведчук свого часу водив до Путіна так званих шаманів з Амазонії, які передбачали Путіну чудове майбутнє і розповідали про те, що саме Медведчук стане майбутнім президентом України. Як ви розумієте, це одкровення їм не в трансі являлося, воно було добре оплачено. Тому президент Путін ставився до таких відвертих розмов із великою часткою підозри.

Медведчук - дуже важливий інструмент. А нова американська адміністрація вибиває з рук Росії цей інструмент. Вона буде робити це і робить вже зараз на інших напрямках, які важливі для Російської Федерації. Чим може відповісти РФ? Є побоювання, що почнуться військові дії на Донбасі. Але мені здається, що ці побоювання перебільшені. Тобто риторику і наміри не варто сприймати як готовність перейти до рішучих дій. Ризики і наслідки для Росії занадто високі.

- Медведчук курирував український напрямок в розумінні Кремля. Його не хочуть зараз поміняти?

- Я думаю, що міняти його особливо нема на кого. Можливо будуть шукати щось нове. Але справа в тому, що Росія зараз, а точніше Путін, змушений зосередитися виключно на внутрішньому порядку. Йому треба вирішувати проблему транзиту. Зараз не до України. Україна має ціну лише як елемент цієї комбінації і більш нічого.

- Якщо зараз не до України, Донбас заморожується?

- Я думаю, що так. Незважаючи на всю риторику, не дивлячись на можливу інтенсифікацію бойових дій на лінії розмежування, найімовірніше нічого кардинально не зміниться.

- Ви кажете про містику і окультизм в російській владі. Політики користуються послугами шаманів, але що вони намагаються начаклувати?

- Є так звані шаманські села в Амазонії. Основні відвідувачі таких сіл діляться на три групи: багаті росіяни, багаті українці і чорношкірі наркоділки з США, яких, мабуть, культ вуду перестав задовольняти. Шукають вони, перше - влади і грошей, і як цю владу зберегти і примножити. Друге - вони шукають захисту від загроз.

Перуанський шаманФото: pixabay.com

Привозять шаманів і в Україну, і в Росію. Зокрема, Медведчук цим промишляв досить успішно. Він промишляє цим, принаймні, останні 10 років. Ті шамани, яких він привозив, мали справу з усією українською елітою і зі значною частиною російської еліти. І говорили ці шамани те, що вигідно пану Медведчуку, як ви розумієте.

- За якимись прогнозами там звертаються? Карти розкласти?

- Пропозицій маса. Є в Москві 2-3 жінки, які добре розкладають карти, і до них завжди черга. Хороший астролог в Москві - можливо, всього один. Що стосується різного роду обрядів, то цей бізнес процвітає. Я можу вам точно сказати, що є дружини високопоставлених чиновників, які ввечері йдуть на службу до православного храму, а вночі їдуть на цвинтар прямо з церкви. Там вони з цвинтарними відьмами здійснюють обряди.

Більш того, на замовлення адміністрації президента, восени минулого року був придбаний грімуар - це збірник обрядів церемоніальною магії - за величезні гроші одним дуже відомим діячем російської культури, який зараз живе за кордоном.

- А порчу на опонентів замовляють?

- Так, замовляють. Але це чиста психосоматика. Але є фахівці, яких запрошують, зокрема, з Венесуели, в області Санта Муерте. Це так звана чорна гілка Санта Муерте.

- А які ціни на ці послуги? Ми з цим якось взагалі не стикалися.

- Для солідних панів - солідний прейскурант. Припустимо, знаменитий обряд захисту "Палаюче серце" проводять для шести чоловік. Кожен платить 250 тисяч доларів. Якщо цей обряд проводять індивідуально, то він коштує близько мільйона доларів США.

- Добре, а якісь серйозні рішення по гороскопам і картам приймаються?

- Я вам можу сказати абсолютно точно, що рішення про пенсійну реформу в РФ було прийнято за порадою шамана. Мені здається, це було дуже дурне рішення і дурна порада.

- Президент Володимир Зеленський - що про нього думають у Кремлі? Як до нього ставиться Путін?

- Вкрай зневажливо до нього ставиться Володимир Володимирович. Вкрай зневажливо. А як він ще може до нього ставиться? Він вважає його слабким хлопчиком і не політиком. Тим більше, зараз Зеленський явно перебуває під впливом США, що не може не дратувати Путіна. До цього його дратувало, що Зеленський ухилявся від виконання своїх зобов'язань. Ви пам'ятаєте знамениту зустріч в "нормандському форматі", коли Зеленський, взявши попередні зобов'язання за всіма пунктами, відмовився їх виконувати. Це, звичайно, наклало серйозний відбиток на ставлення до нього з боку Кремля.

- Піонтковський у мене в ефірі назвав главу ОП Єрмака завербованих агентом. І ниточки ведуть прямо в Кремль. Це правда?

- Так це правда. У Єрмака оперативний псевдонім - "Козир". Він був завербований під час зустрічі в Омані. Ця історія ще в Україні викликала скандал. До нього був застосований вербувальний підхід, і він виявився дуже вдалим. Він не єдина людина, повірте, в українському істеблішменті, що є саме агентом ФСБ.

Андрій ЄрмакФото: president.gov.ua

- Хто ще?

- Їх досить багато. Інша справа, що з професійної точки зору, це все безглуздо, оскільки вони чинять так само, як і ваш президент. Вони беруть гроші, дають обіцянки і нічого не роблять.

- Просто стільки спекуляцій - кожного можуть назвати рукою Путіна, агентом Кремля.

- Я розумію. Але в даному випадку, коли я говорю щось, я кажу про речі абсолютно надійні і перевірені.

- Чого вони намагаються домогтися через Єрмака? Які рішення продавлювали?

- Ідея була дуже проста - Мінські угоди на російських умовах і все інше, що з цього випливає. Ідея була в тому, що Україна вступає в Союзну державу з Росією та Білоруссю.

- Чи намагалися тиснути на Зеленського?

- На нього намагалися тиснути і робили це різними засобами. Погрожували війною на Донбасі, намагалися чинити тиск на нього погрожуючи його сім'ї. Звичайні методи російських спецслужб: брехня, шантаж, спроба підкупу, загроза насильством. Натомість йому обіцяли, що, якщо виникне Союзна держава, він отримає пост прем'єр-міністра.

- А що Зеленський на це відповідає?

- Він уникає відповіді, як і Лукашенко. Обіцяв подумати. Але врешті-решт, Україна - це не авторитарне суспільство, не авторитарна країна. Не можна було не рахуватися з думкою суспільства і з думкою значної частини істеблішменту. Дивіться, навіть з Білоруссю Росії не вдалося домовитися. Ось, була заява Лукашенка про те, що ніякого союзу Росії та Білорусі вже не буде.

Що вже говорити про Україну. Мені здається, що після весни 2014 року говорити про якийсь союз з Україною виглядає просто знущанням.

- Христо Грозєв говорив про те, що в березні буде опубліковано розслідування у справі "вагнерівців", що це була блискуча спецоперація, яку злив Єрмак. Ви так посміхаєтеся, з сарказмом. Не вірите в цю версію?

- З іронією. Це була блискуча операція ФСБ, яку вона проводила руками своїх людей в СБУ. Так, блискуча операція. Я можу вам сказати, що коли президент Лукашенко в серпні пропонував Зеленському передати кілька людей з тих, хто був захоплений під Мінськом, Україні, знаєте, хто відмовлявся?

- Венедиктова?

- Так. І Єрмак.

- З Єрмаком все зрозуміло. А Венедиктова тут при чому? Теж завербований агент?

- Не знаю. Задайте їй питання.

- Лукашенко з якою метою хотів передати людей? Я так розумію, не 33 людини, а кількох?

- Йшлося про декілька громадян України. Формально для цього були всі підстави. По-перше, він хотів дошкулити Путіну. По-друге, заручитися підтримкою Зеленського.

- Які зараз стосунки у Лукашенка із Зеленським? Я так розумію, ця історія все змінила?

- Швидше за все, так. Я не знаю, які зараз відносини у Лукашенка із Зеленським. Але я знаю Лукашенка, як абсолютно безсоромного і цинічного політика. Він піде на що завгодно, якщо йому буде потрібно.

- А йому зараз потрібно теж створити таку спадкову монархію? У спадщину посаду синові Колі передати?

- Я думаю що ні. Я думаю, що він цілком може піти на дострокові президентські вибори після ухвалення Конституції. Про це йшла мова, і це досить реалістичний варіант. Але наступника він визначить сам. Він не хоче, щоб ним став Бабарико або якийсь проросійський кандидат.

Для того, щоб забезпечити такий перехід влади, він зараз намагається налагодити контакти із Заходом. Він намагається їх налагодити через Ватикан, через Святий престол. І одна з тем, яка обговорювалася під час зустрічі Путіна і Лукашенка в Сочі, - це питання про те, що Лукашенку, на думку Путіна, варто було б порвати зі Святим престолом.

- І що на це відповів Лукашенко?

- Він відмовився. Наскільки я знаю, це викликало у нього сильне роздратування.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію