RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Від Лукашенка відвертаються всі, а росіяни його вже злили - прес-секретар Тіхановської

Анна Красуліна про події в Білорусі

Анна Красуліна про події в Білорусі Олександр Лукашенко втрачає підтримку серед силовиків і чиновників Фото: ferra.ru

Нещодавнє захоплення літака Ryanair в Білорусі наробило галасу у всьому світі. Безпрецедентний акт, який країни ЄС назвали терористичним, розпалив і без того напружену обстановку всередині Білорусі. У країні очікуються нові акції проти режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Крім того, ситуація загострюється серед чиновників і силовиків, оскільки багато хто розуміє, що з Лукашенком справи кепські.

Як опозиція готує нові протести, яку роль в історії з літаком зіграла Росія, і як на ситуацію в країні і за її межами може вплинути обличчя торішніх протестів Світлана Тіхановська - в ефірі програми "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф TV розповіла прес-секретар Тіхановської АННА КРАСУЛІНА.

- У контексті непрощенних образ Лукашенка, як ви плануєте проводити акції в подальшому? Гостро стоїть питання безпеки: затримання, побої, якісь безглузді зізнання, які ми бачимо. Це теж потрібно враховувати, адже це люди.

- Звичайно, нові акції починаються. Ми вже бачимо, що сколихнулася вся Білорусь. У відповідь на рух світової спільноти піднімається і ситуація всередині. Більш того, серед чиновників є напруження через те, що сталося. Надходить поки неперевірена, але різноманітна інформація про те, що у середовищі чиновників і військових назрівають якісь події.

- Події - це як: набридло жити в поліцейській державі?

- Тут питання в іншому. Справа в тому, що олігархи і бізнесмени, наближені до Лукашенка, прекрасно розуміють, що їх ресурси тануть. У тій ситуації блокади та ізоляції, в якій зараз знаходиться режим, вони дуже скоро залишаться без своїх гаманців. Тому їм не дуже подобається продовжувати все це.

Тому насправді вони зараз вирішують для себе, як вийти з меншими втратами. Подивимося, що вони надумають.

Те ж саме в армії, коли такі ситуації трапляються, то вже ні для кого не секрет, що режим діє неадекватно. Для того, щоб затримати літак, який летить з однієї країни НАТО в іншу країну НАТО, захопити цей літак... ну як можна було не подумати про наслідки? Ну як?!

- Судячи з того, що це була спецоперація, та ще й разом з ФСБ, то вони думали. Вони ж планували цю спецоперацію.

- Одні могли планувати одне, а інші - інше. Ось, в чому хитрість. Ми ж бачимо реакцію Лукашенка. Він заявив про те, що рятував життя громадян Європейського Союзу, які перебувають на борту літака. Що він їх рятував від бомби, яка знаходиться на борту. У той час, як всі інформаційні ресурси Росії радісно закричали: "Ура-ура! Прекрасно проведена спецоперація". По суті справи, вони його злили і відразу дали зрозуміти, що це спецоперація.

А як назвати цю спецоперацію далі? Терористичним актом, як її назвав Євросоюз.

- Не погодили версії.

- Ні, вони забули попередити, що так скажуть.

- Якщо говорити про протести минулого року, то чим нові можуть відрізнятися?

- Люди, звичайно, бояться за свої життя і не хочуть так просто ризикувати. Але при цьому створюються нові горизонтальні структури, зокрема, робітничий рух, який готує страйк. Люди зараз в ситуації, коли звільняють все більше і більше. "Бєлавіа" зараз скорочується наполовину. Величезна кількість підприємств втратила своїх партнерів внаслідок цього терористичного акту. Відповідно, відбуваються скорочення все більше і більше. Робітники, які попереджали, що справа закінчиться страйком, починають приходити до єдиної думки. Роботу вони втратять в будь-якому разі - рано чи пізно - і тому краще раніше вийти на страйк, ніж бути звільненими по одному.

Тому все зріє і наростає. І на цей раз все буде: а) структуровано; б) люди будуть розуміти, чого вони вимагатимуть і куди вони підуть, коли зберуться. Ситуація буде зовсім інша, значно більш організована і, відповідно, досягне мети.

- Світлана Тіхановська - політик у вигнанні. Вибачте, але вона не знаходиться в країні. Як вона може впливати на політичні питання, на порядок денний? Все, що вона робить - це зустрічі з європейськими лідерами, заяви і відеозвернення.

- Хто домігся цього результату, який маємо? Білоруський народ, який боровся всередині країни. Але хто на міжнародному рівні підняв це до такої міри, що зараз режим Лукашенка став токсичний навіть для тих, хто колись був його союзником? Все це реально зробила Тіхановська і її команда.

І зараз ми отримуємо ці плоди. Тобто була розгойдана важка інфраструктура Європейського Союзу, і тепер це починає діяти. Почали діяти і санкції, про які весь час була мова, і обмеження на співпрацю з підприємствами, які знаходяться в Білорусі і наповнюють бюджет.

У Лукашенка закінчуються ресурси. Люди, які його оточують, бачать, що ресурси витрачаються і їм треба думати, як їх зберегти. Крім того, є втрати і на міжнародному рівні. Якщо раніше Лукашенко беззастережно розраховував на пострадянських диктаторів, то зараз багато пострадянських правителі не хочуть мати до цього відношення. Зокрема, до цього терористичного захоплення літака.

І всередині розгойдується ситуація, розумієте? Можливо люди не виходять на вулицю великими маршами, проте це вимагає ресурсів. За кожен прапор треба хапати, кожну лавку треба зафарбовувати. Все це ресурси. Ще й усередині розбрід і хитання, тому що чиновники починають розуміти, що, напевно, вони неправильно зробили ставки.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів