RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українці, які перетинають кордон Білорусі, ставлять своє життя під загрозу - батько в'язня Кремля Ігор Гриб

Найбільше ризикують ті, хто воював на Донбасі та брав участь в Майдані

Найбільше ризикують ті, хто воював на Донбасі та брав участь в Майдані Фото:

Батько затриманого в Білорусі колишнього в'язня Кремля Павла Гриба, ІГОР ГРИБ розповів "Апострофу" про своє бачення політики України щодо Мінська. На думку Ігоря Гриба, будь-який громадянин України, який перетинає кордон з Білоруссю, опиняється в небезпеці. Адже, в Білорусі діє спільна з Російською Федерацією база розшуку, куди автоматично потрапляють "майданівці", а також люди, які захищали країну на Донбасі.

Павло Гриб - студент Києво-Могилянської академії, викрадений в білоруському Гомелі 24 серпня 2017 року. Туди він приїхав, щоб зустрітися з дівчиною, з якою до цього спілкувався лише в соціальних мережах. Після затримання, Гриба доставили в Росію, де він був звинувачений в організації терористичних актів. Був звільнений в рамках масштабного обміну полоненими між Україною та РФ 7 вересня 2019 року. На момент затримання сина, його батько, Ігор Гриб, був офіцером-прикордонником.

- Як ви вважаєте, чи дійсно операція із затримання Протасевича проходила за підтримки російського ФСБ?

- Хоча Російська Федерація і Білорусь офіційно не оформили Союзну державу, існують вже певні елементи цього. Один з таких елементів - це офіційна присутність представників ФСБ Росії на території Білорусі. У Мінську є підрозділ ФСБ, яке виконує не тільки аналітичну роботу, там є і оперативники, які можуть застосовувати силові методи. Ви ж розумієте, що робота спецслужб однієї держави на території іншої повинна бути закріплена законодавчо. Тому я і кажу, що де-факто Білорусь і Росія - це вже союзна держава.

У російських і білоруських прикордонників є загальна база. Якщо хтось розшукується в Росії, то під час перетину будь-якого пункту пропуску "висвічується" відповідна інформація і цю людину можуть затримати, щоб передати ініціатору розшуку.

Далі. Давайте подивимося в корінь проблеми з Протасевичем. Кому це вигідно? Я бачу, що в першу чергу це вигідно Російській Федерації. У Лукашенко стає менше можливостей для співпраці з Заходом. Таким чином він все більше буде залежати від Росії та глибше інтегруватися в РФ. Тому припускаю, що дана операція була скоординована ФСБ.

- На вашу думку, чи затримання Протасевича схоже на затримання вашого сина Павла?

- Ні, це різні історії. Протасевич був відкритим яскравим опонентом чинної влади в Білорусі. Він був медійною особистістю, засновником Telegram-каналу NEXTA. А у випадку з Павлом, стояло завдання показати злочинну натуру українців, котрі замишляють проти росіян щось дуже погане. Тому затримання Павла та Протасевича некоректно порівнювати.

- Як ви думаєте, могла дівчина Протасевича, Софія Сапега, мати відношення до затримання опозиціонера?

- Ми знаємо про ці події виключно зі ЗМІ. Тому щось оцінювати я не беруся. Батьки цієї дівчини живуть в Білорусі, хоча, за даними ЗМІ, народилася вона в Росії. Але гіпотетично може бути все, що завгодно.

Фактом є ця історія з літаком, незаконне затримання людини, пред'явлення звинувачень. Людина може реально отримати довічне ув'язнення, враховуючи репресії, які там творяться. Хоча, дивлячись на приклад опозиціонера, якого ховали 27 травня - і очі вибиті, і живого місця на ньому немає, - можна очікувати будь-чого.

- Зараз Україна, як і багато країн Європи, обмежила повітряне сполучення з Білоруссю. На вашу думку, це адекватні кроки?

- Наземний транспорт зараз ходить, можна їздити в Білорусь. Але я вже багато років кажу, що громадянин України, який перетинає кордон з Білоруссю, ставить своє життя і здоров'я під загрозу - там діє загальна база розшуку з Російською Федерацією. У цю базу автоматично потрапляють люди, які захищали батьківщину на сході України і "майданівці".

Коли мій син поїхав, то думали - де він в свої 19 років, а де те ФСБ. Вони ж ніколи не перетиналися. Проте, сталася всім відома історія. Таке може трапитися з кожним і про це слід пам'ятати. На мою думку, треба ставити жорсткі обмеження та оберігати життя і здоров'я українських громадян.

- Ви правильно сказали, що зараз Білорусь буде все ближче до Росії. Це дозволить Кремлю розмістити свої війська на кордонах і з Україною, і з НАТО. Наскільки це стратегічно небезпечно?

- Зрозуміло, що потенційно кордон з Білоруссю стає небезпечним. У минулому році відбулися великі російсько-білоруські навчання. Було стягнуто дуже багато сил та засобів російської армії. І я не пам'ятаю повідомлень про виведення цих військ з території Білорусі. Тому гіпотетична небезпека існує. Виходячи з цього, слід формувати політику безпеки України.

Лукашенко втрачений для світу, після того, як його визнали нелегітимним самопроголошеним президентом. Він за всі роки при владі фактично знищив опозицію, пересадив та повбивав людей. А то, що відбувається зараз, є логічним продовженням його діяльності або ж її кінцем.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів