RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін та Лукашенко сидять на наркотику, вони небезпечні для суспільства – Станіслав Шушкевич

Перший глава Білорусі про ситуацію у своїй країні зараз і 30 років тому

Перший глава Білорусі про ситуацію у своїй країні зараз і 30 років тому Станіслав Шушкевич Фото: Getty Images

Для президентів Росії та Білорусі Володимира Путіна та Олександра Лукашенка влада стала наркотиком. Ці люди небезпечні для суспільства. Більше того, глава Кремля прагне створити імперію, чого не станеться без приєднання України. Тому він намагається боротися з нею негідними методами, водночас фактично поглинаючи Білорусь. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів державний діяч, перший керівник незалежної Білорусі Станіслав Шушкевич.

– Що, за вашими відчуттями, змінилося у настроях білорусів за ці роки? Коли були Біловезькі угоди — це були інші люди або такі як сьогодні?

– Знаєте, люди ті самі, але білоруси живуть за умов державного тероризму, коли всяке вільнодумство малюється як закордонне шпигунство, як дія закордонних організацій. Коли ми потрапляємо під визначення держави, влаштованої за принципом державного тероризму.

Тому в нас пропаганда працює тільки урядова, і вона весь час вихваляє тільки правителя, як би бридко він не чинив і як би підло не працював.

Я не спілкуюся так широко з людьми, бо здоров'я мені не дозволяє. Але я відчуваю, що після протестів у 2020 році, коли 9 серпня в нас вийшли протестувати 300 тисяч на вулиці, більше, ніж у вас на Майдані — це все було придушено, багато хто взагалі був убитий.

У нас близько тисячі політв'язнів, і ця ситуація не дозволяє людям висловити свою думку і змушує людей жити в постійному стані страху, тому що засуджують ні за що і саджають у в'язницю ні за що.

– В Україні у 2014 році стався "ленінопад". Наскільки таке можливо в Білорусі і наскільки це могло б змінити щось, якби це сталося у 90-ті роки?

– У нас на початку це сталося. Ми затвердили державний біло-червоно-білий прапор та герб Погоня. Все це було - на паспортах, на вивісках, усюди. Але потім зрозуміли, що це погано впливає на нашу владу, яка вміє лише правити, не вміє керувати, а любить панувати. І вона почала знищувати ці символи. Наш біло-червоно-білий прапор, який традиційний, білоруський, наша зарубіжна Білоруська Народна Рада – все це було віднесено до категорії зрадників, категорії негідників та поганих людей.

Грамотність нашого історика така, що нікуди йому подітися. Він взагалі малограмотна людина, незважаючи на формальну вищу освіту, тому радіє цим своїм досягненням. Як у нас називають наш червоно-зелений прапор – “захід сонця на болоті”.

Символи відіграють важливу роль. І під біло-червоно-білим прапором у нас зараз проходить весь протест. Але за це у нас хапають, заарештовують та засуджують.

– Якщо повернутися на 30 років тому, СНД зараз та СНД тоді – це різні речі? Наскільки цей союз був тоді важливим, з погляду прогресу?

– СНД – це фактично конфедерація. І країни могли бути вільними без пролиття краплі крові, без громадянської війни, і вони стали такими. Після цього побачили, що впроваджувати елементи демократії дуже погано, бо при владі не може утриматись та структура, яка її прихопила. Вони почали фальшувати вибори і боротися з білоруськими символами, і зараз біло-червоний прапор, який був у нас державним, вважається мало не злочином.

Це хитрість людей малограмотних, які борються з нашими національними символами - ось це злочин. Але до цього треба дійти. Але ж Росія це підтримує, бо вона сама така. Всі демократичні принципи у нас порушені, зауважте, що у США президент може бути два терміни максимум. Тобто 2922 дні і не дня більше. А у нас Лукашенко вже понад 10 тисяч днів при владі. Тобто ази демократії порушені.

Говорить, що у нас своя демократія, диктує свої умови. А його підтримує Росія, тому що Путін заявив: "Якщо тобі буде туго, я введу війська".

– Ми можемо говорити про аншлюс зараз?

- Я б не вживав цей термін. Тому що Росія фактично поглинає Білорусь усіма доступними засобами. Це робиться ще й тому, що свого часу Бжезінський сказав, що Росія без України стати імперією не може. З Україною Росія бореться найбільш негідними методами, а з нашим президентом – простіше. Йому не дай грошей, так він захлинеться. Підгодовують його режим, оскільки він ніби показує, яким має бути Путін.

Путін також перевищує всі норми перебування при владі. Президент Медведєв якось сказав, що якщо людина надто довго перебуває при владі, вона небезпечна для суспільства. Так от ці люди небезпечні для суспільства. Для них влада стала наркотиком, і для Путіна, і для Лукашенка.

– Яким ви бачите майбутнє Білорусі? У зв'язці з Росією чи ні?

– У нас майбутнє Білорусі було опрацьоване Верховною Радою 12-го скликання. Білорусь має бути нейтральною державою. Тому що в іншому випадку ми матимемо тектонічний зсув - або на захід, або на схід. Ми маємо будувати дружні стосунки, і з такими великими країнами як Україна – насамперед. І з такою великою країною як Росія теж, і з такою країною як Польща. І з іншими невеликими країнами. Збройний нейтралітет – приклади у світі є. Потрібно дотримуватися цього принципу, тобто дружити з усіма сусідами та не використовувати війська для умиротворення внутрішніх протестів.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів