RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна зіскочила з гачка Путіна, але це лише початок - Андрій Піонтковський

Що означає визнання "ЛДНР" і чого чекати далі

Що означає визнання "ЛДНР" і чого чекати далі Андрій Піонтковський Фото: journalby.com

Президент Російської Федерації Володимир Путін протягом семи років намагався підпорядкувати собі Україну за допомогою Мінських угод. Коли стало зрозуміло, що "мінський план" не спрацює, Росія перейшла до військової ескалації на українському кордоні та поновила бойові дії на Донбасі, визнавши території ОРДЛО як "незалежні". Це чітко показує лицемірство кремлівської влади, адже від початку Путін не збирався повертати Україні її території. Чи обмежиться Путін визнанням так званих "республік" або ж ескалація лише починається - на ці питання у спецефірі Апостроф Live на Апостроф TV відповів російський політолог і публіцист Андрій ПІОНТКОВСЬКИЙ, що проживає в США.

- Що очікувати після рішення Москви визнати "Л/ДНР". Вже є інформація щодо введення російських військ на тимчасово окуповані території.

- У цій ситуації найголовніше питання, яке Москва замовчує: "Яку територію вона визнала незалежною державою?" Це територія, яка відділена лінією розведення сторін, або як вказується у так званих "конституціях" ОРДЛО – вся територія колишніх Донецької та Луганської областей.

Незрозуміло, що вони вимагатимуть. На засіданні Ради безпеки кілька членів виступали із пропозицією саме визнати всю територію колишніх Донецької та Луганської областей "Українською Радянською Соціалістичною Республікою", як незалежну державу.

Путін залишив питання відкритим, не коментував. Але вони саме так намагатимуться трактувати ситуацію загалом. Це дуже різка ескалація конфлікту.

Щодо санкцій, то поки що запровадили певні санкції, але вони не настільки важливі. Більш серйозні санкції варто очікувати найближчими днями. І, наскільки я розумію, зустріч Байдена та Путіна у такій ситуації неможлива.

- У центрі окупованого Донецька вночі запускали салюти на честь того, що Росія визнала цю "республіку". Це показуха?

- Є люди, які вважають себе громадянами цієї "республіки" чи вважають себе членами "русского мира". Такий відсоток населення там завжди був. Я бачу у цій акції і позитивний момент для України. Ви знаєте знаменитий вислів Лаврова: "Ми ніколи не дозволимо Зеленському зіскочити з гачка Мінських угод, нехай на ньому в'ється якнайдовше". І йому доводилося звиватися на цьому гачку. Тому що сім років з моменту підписання Мінських угод Москва чинила величезний тиск на Україну, вимагаючи легалізувати у своєму політико-правовому полі цей військово-терористичний плацдарм ОРДЛО, нічого в ньому не змінюючи. І навіть домагалася підтримки Франції та Німеччини.

Наразі цей гачок зірваний і речі названі своїми іменами. Мінський процес абсолютно лицемірний. Москва ні на мить не збиралася повертати ці території Україні. І тепер усе ясно – агресор окупував Крим та частину Донбасу.

- Чому це сталося саме зараз?

- Путіну дуже подобався зашморг під назвою Мінські угоди. Це був найдешевший спосіб підкорити Україну – без війни, без втрат. Змусити її змінити свою конституцію, після чого підкорити себе цим ОРДЛО.

Але Путін переконався, що цього не відбувається, як би вони не тиснули. Пам'ятайте, у перший рік президентства Зеленського вони мали успіхи в цьому плані - Єрмак із Сурковим підписували один за одним протоколи. Але в грудні Зеленський вперше повів себе як президент - він відмовився у присутності диктатора підписувати документ, узгоджений Сурковим та Єрмаком. Після цього стало зрозумілим, що не вдасться змусити Україну капітулювати.

Рік вони ще намагалися, але від своєї мети знищити українську державу Путін не відмовився. Він її підтвердив у своєму годинному виступі, де знову сказав: "Немає такої держави, її створив Ленін, і немає такого народу". Тобто він намагатиметься досягти цього іншими засобами, зокрема й військовими.

- А визнання цих "республік" матиме якісь наслідки для РФ? Можливо економічні?

- Безперечно. Визнання одностайно засуджено сьогодні всіма лідерами демократії. Путін розуміє, що якщо він піде на повномасштабну війну з Україною, до якої він підготувався, то по ньому вдарять дуже сильно. А якщо він щось таке зробить, що можна характеризувати як неповне вторгнення – то він думає, що відскочить.

Думаю, що завтра-післязавтра саме це буде предметом дуже важливої політичної дискусії – і у Вашингтоні, і в Європі. Він хотів проскочити так: "Я схоплю здобич і мені за неї нічого не буде".

- Якої реакції варто очікувати від української влади?

- Потрібно поставити крапку під Мінськими угодами і сказати, що реакція Москви показує все її лицемірство, що всі ці вісім років вона не збиралася повертати ці території Україні, а хотіла підпорядкувати Україну до свого військового плацдарму.

І мені здається, що настав час розірвати дипломатичні відносини з Росією.

– Що можна зробити, щоб уникнути вторгнення на територію України?

- Продовжувати інтенсивно військові поставки, зміцнюючи оборонну спроможність армії, і вводити жорсткі санкції щодо російської економіки. Ще нічого не було зроблено, а долар уже стрибнув за 80. Біржі падали під час виступу ще Лаврова у Раді безпеки.

Рішучість, опір власної армії та громадянського суспільства та повномасштабна підтримка Заходу, який з кожною такою московською акцією все більше розуміє, що Україна зараз бореться не лише за себе, а й за весь Захід. Вони люблять повторювати, що Україна не є членом НАТО, тому ми не відправимо свої війська. Ну, не хочуть вони вмирати на території України, бо для будь-якого постіндустріального уряду зараз надіслати війська майже неможливо з цього приводу і пояснити виборцю це рішення.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів