RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Казахстан розпочав ті самі процеси з Росією, що й Україна 15 років тому – дипломат

За це РФ влаштувала сусідам економічну війну

За це РФ влаштувала сусідам економічну війну Руслан Осипенко Фото: Апостроф

Між Росією та Казахстаном почалися економічні війни. Днями російський суд закрив важливий термінал для експорту нафти з Казахстану до Європи. Каспійський трубопровідний консорціум (КТК) припинить діяльність на 30 діб, мовляв, є певні порушення. Казахстан має великі запаси нафти, утім через відсутність виходів до морів (окрім Каспійського), нафту країна експортувала через термінал у Новоросійську. Нещодавно між Казахстаном та росією виникли розбіжності через війну в Україні. Зокрема, президент Казахстану Токаєв заявив, що навряд чи визнає незалежність так званих "ЛДНР". А 8 липня Токаєв озвучив рішення про вихід Казахстану з угоди СНД про Міждержавний валютний комітет.

Чи зможе Казахстан експортувати нафту в обхід Росії і чому Казахстан почав уникати впливу Росії - на ці питання в ефірі Апостроф TV розповів дипломат РУСЛАН ОСИПЕНКО.

— Що означає цей конфлікт між росією та Казахстаном? Чи буде рф заважати Казахстану прокладати трубу не через Новоросійськ, а в обхід росії?

— Зараз іде фактично від'єднання Казахстану від росії. Казахстан проходить той самий шлях, який проходила Україна десь років 15-20 назад. Ви пам'ятаєте, коли нам перекривали транзит у 2009 році, коли були економічні війни, не давали нам цукор завозити та інші продукти? Це все — початок економічної війни. Тобто це фази від'єднання Казахстану від росії.

Щодо нафти, то через Каспійський трубопроводний консорціум, який виходив до Новоросійська, Казахстан постачав дві третини своєї нафти. Це десь 55 млн тон. Росіяни вже втретє за останні кілька років закривають цей КТК, а це величезні збитки для Казахстану. Росія цим користується, вона фактично демонструє, хто в домі досі господар, чи намагається це демонструвати. Казахстан розуміє, що це не просто так, то там снаряди знайшли часів Другої світової, то шторм був, тепер з екологічних причин вони закривають, щоб там чистити трубу. Останнє закриття принесе збитків Казахстану на 500 млн. Безперечно, це серйозні збитки для країни.

Країна не має іншої інфраструктури, росіяни це знають. І вони навмисне її перекривають. Це економічна війна.

— Аналогічні війни були, здається, з Білоруссю, з Молдовою, з Грузією.

— З усіма сусідами. Таким чином, створюючи проблеми і потім начебто врегульовуючи їх, росія демонструє свою роль і місце на території СНД. Ви всі підпорядковуєтеся мені, всі трубопроводи і торговельні шляхи йдуть через мою територію в Європу. Тому, якщо ви не будете підпорядковуватися, ми перекриємо вам ці шляхи.

— Це відповідь на санкції, на ембарго?

— Ні. Казахстан зробив, мені здається, велику помилку. Токаєв відкрито, відверто заявив у бесіді з головою Євроради Шарлем Мішелем, що Казахстан готовий почати поставки казахстанської нафти на європейський ринок. Що це означає? Цей ринок за російською нафтою. Тобто фактично він сказав, що готовий потіснити росію з її основним продуктом, який наповнює її бюджет, надаючи казахстанську нафту. Ну і відбувся вибух на найбільшому родовищі Тенгіз, а потім перекрили КТК взагалі, щоб не постачали вони нафту.

— Загравання Казахстану з Заходом є? Ми вже кілька тижнів обговорюємо заяви Токаєва про невизнання "ЛДНР", інші публічні ляпаси путіну. Невже Казахстан намагається зблизитися з Заходом та відійти від росії, від ОДКБ? Чи, можливо, зблизитися не з Заходом, а з Китаєм.

— Ви знаєте, це не загравання. На мою думку, це стратегічна політика. Подивіться на кроки, які робив ще попередній президент Казахстану. Вони ж перейшли з кирилиці на латиницю. Що це означає? Що він країну відривав від культурного поля "русского міра", як кажуть. Це найболючіша річ, яка пройшла тоді тихенько, тому що Назарбаєв знав, як поводитися з путіним. Він його хвалив завжди, поруч стояв на знімках, фотографувався, казав, що росія їхній єдиний партнер. У той же час він проводив свою національну політику на покрокове від'єднання від росії. Цю ж політику продовжив новий президент.

Це не загравання, Казахстан просто йде з цього поля. Він зрозумів, що росія не пропонує нічого на майбутнє, по-перше. По-друге, як партнер вона себе продемонструвала ніяк. От подивіться на конфлікт у Нагірному Карабаху, коли на боці Азербайджану виступила Туреччина, а на боці Вірменії мала виступити росія. І росія сказала: "Ні, ви врегульовуйте, за міжнародним правом це територія Азербайджану. Давайте закінчимо війну". Тобто фактично вона відмовилася від своїх зобов'язань в рамках ОДКБ, хоча Вірменія дуже просила і дуже розраховувала на те, що росія зайде своїми військами і допоможе їм утримати цей Нагірний Карабах. Тобто все. Росія втратила обличчя, вона втратила лідерство і не дає модель майбутнього, як будуть розвиватися країни, якщо вони будуть в якомусь об'єднанні з росією.

— В січні путін допоміг Токаєву придушити мітинги в країні, ввівши в Казахстан так звані "миротворчі війська" ОДКБ. Минуло кілька місяців, і ми бачимо розрив дружніх стосунків.

— Це слабенькі аналітики в Москві просто, дуже слабенькі. Якщо б вони подивилися на низку нюансів, проаналізували їх, вони би зрозуміли, що Казахстан – це, перш за все східна країна. Не варто очікувати на якісь емоційні речі: я тобі допоміг, значить і ти мені допоможи. Ні, країна буде діяти в своїх інтересах. Це перший момент.

Другий момент: якщо подивитися на розподіл нафтогазового сектору в Казахстані, який фактично є економічною платформою для розвитку незалежної держави Казахстану, то найбільші сектори належать Китаю. Британці добувають нафту, китайці і десь 10-15% — це "Роснєфть" та інші російські компанії. Тобто сегмент росії в найбільшому секторі — це якраз і доля впливу росії в цій країні. Ну, допомогла вона. Чи могла вона розраховувати на щось, коли там є більші інвестори, які вклали більше коштів, мають більший вплив? Безперечно ні.

Як показала війна в Україні, як показали події в Казахстані, їм тренуватися треба. Це вони раніше були на Олімпі, приїздили і вчили українців, як поводитися, дипломатії, вибори нам тут проводили. Але вони виявилися ніякими.

— Чиновники Казахстану регулярно зустрічаються з американськими колегами. Чи може бути союз США і Казахстану, і яким він може бути?

— Безперечно, для США Казахстан дуже важлива країна. По-перше, він знаходиться між росією та Китаєм. По-друге, там є нафтові запаси, де працюють і Chevron, і Exxon. Chevron, наприклад, має вихід на Держдеп, там є прямі й непрямі зв'язки. Тобто з економічної, політичної, геополітичної точок зору ця країна надзвичайно важлива. Плюс вона розташована в Центральній Азії, на яку пред'являють свої претензії Туреччина, Китай, росія. Безперечно, якщо ви підтримуєте цю країну, ви граєте свою гру на цій шахівниці в Центральній Азії.

— Тобто Казахстан міг піти на таку суттєву конфронтацію, лише маючи за спиною сильну підтримку. Вони вбачають її в США або в Китаї?

— Вони мають не одного партнера. Вони мають підтримку Китаю з економічної точки зору, тому що Китай вклав інвестиції. Вони мають підтримку Туреччини, тому що вона проводить пантюркізм і формує тюркський союз. Є співробітництво вже у військово-промисловому комплексі, зближення по багатьох напрямках політичним та економічним. Ну і є Сполучені Штати Америки, про які ми згадували. Тому Казахстан доволі спокійно себе почуває, а президент може робити такі заяви навіть на Петербурзькому форумі, дивлячись в очі путіну.

— Ще один камінь спотикання між росією та Казахстаном — це відмова надавати кораблі для рф, якими вона прагнула вивозити українське зерно.

— Я вам скажу, що не тільки кораблі вони відмовились надавати. Росія втрачає надзвичайно важливу територію для паралельного імпорту. Як ми сказали, Казахстан займає дуже значуще геостратегічне положення. Через Казахстан росія хотіла проводити паралельний імпорт. Тобто вона хотіла завозити перше, що їй потрібно, — обладнання для нафтогазової промисловості, яке потрапило під санкції. Вони хотіли його заводити як казахстанське. По-друге, вони перемістили багато компаній в Казахстан, щоб вивести їх з-під санкцій, щоб вони працювали там. По-третє, Казахстан важливий з точки зору впливів. Якщо ти виходиш чи тебе витискають з Центральної Азії, то ти втрачаєш всю Центральну Азію.

І зараз Казахстан рве відносини навіть у рамках СНД. Якщо ви подивитеся у відкриті джерела, сьогодні чи вчора вони розірвали одну з угод в рамках СНД про міжбанківське фінансування. Тобто це демонструє те, що Казахстан поступово обрізає ці канати, які тримали їх на причалі росії.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів