RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Лукашенко ще буде хвалитися, як разом із Зеленським гнав росіян

Прес-секретар Тихановської про те, чому в Білорусі запроваджують режим КТО і чого боїться Лукашенко

Прес-секретар Тихановської про те, чому в Білорусі запроваджують режим КТО і чого боїться Лукашенко Фото: Unsplash

У ніч на 14 жовтня в Білорусі запровадили режим "контртерористичної операції"(КТО) через нібито загрозу з боку сусідніх країн. Про це заявив міністр закордонних справ республіки Володимир Макей. При цьому самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко уточнив, що йдеться про "режим підвищеної терористичної небезпеки". Раніше Лукашенко кілька разів заявляв про "загрозу" для Білорусі з боку України. На тлі подібних заяв в Україні знову заговорили про можливий наступ окупаційних військ на північні регіони країни. Тим більше, що кількома днями раніше Лукашенко повідомив про розгортання спільного регіонального угруповання військ з російською федерацією.

Кого та чого боїться Лукашенко? Чи справді Білорусь може вступити у війну з Україною у прямому значенні цього слова? Чи допоможуть врегулювати ситуацію на українсько-білоруському кордоні міжнародні спостерігачі, про що на нещодавній зустрічі G7 просив президент України Володимир Зеленський? Своєю думкою в ефірі Апостроф TV поділилася речниця лідера білоруської опозиції Світлани Тихановської АННА КРАСУЛІНА.

Лукашенко боїться всього. Найбільше він боїться путіна, а іноді він боїться білоруського народу та всього одразу. Тому в них істерика виникає через будь-яке висловлювання Володимира Зеленського.

Ми чудово розуміємо, що місія спостерігачів – це навіть не миротворці зі зброєю. Це місія спостерігачів, яка відстежуватиме, яка сторона у разі провокації її здійснила. Що це означає? Якщо Лукашенко так хвилюється, то невже він збирався здійснювати провокації та боїться, що його спіймають за руку? Цього він боїться? Принаймні вони самі себе виставляють рівно в такому світлі.

Я абсолютно згодна з тим, що Білорусь уже у війні. Єдине, треба розуміти, що на боці путіна виступає режим Лукашенка, а білоруський народ бореться на боці України як може. Бо для нас, для білоруського народу, перемога України – це наш шанс на суверенну Білорусь і можливість самим вирішувати свою долю. Тож наша з вами доля – білоруського та українського народу – нерозривно пов'язані. І вона єдина у сенсі мирного існування та побудови сталого миру після війни. Тому що Лукашенко, залишившись, не забезпечить вам сталого миру та співпраці. Взагалі стійкого миру та безпеку в регіоні.

Щодо регіонального угруповання військ. По-перше, про це угруповання заявив лише Лукашенко, про нього не заявляв путін. Чому? Тому що насправді документи про існування цього угрупування давно підписані. Але Лукашенко змушений якимось чином виправдовуватися перед білоруським народом, бо цього разу, перебуваючи в Москві, він підписав договір про те, що якась кількість російських мобілізованих буде направлена до Білорусі для того, щоб їх там сформували, одягли та годували деякий час. І при цьому використовуватиметься матеріально-технічна база Республіки Білорусь. Тобто тисячі цих новобранців годуватиме та одягатиме білоруський народ. Озброювати не буде, бо озброєння вже пішло, воно їде окремо від цих новобранців. Тобто зброю їм на території Білорусі не дадуть.

Тобто Лукашенко намагається виправдатися за тисячі росіян, які приїдуть і намагатимуться об'їдати білоруський народ. Білоруський народ, звісно, не бажає годувати таку армію. Саме тому і йдеться про це регіональне угруповання, яке що робитиме? Захищатиме від провокацій.

А що може спонукати будь-який нормальний народ якось згуртуватися і мобілізуватися? Це необхідність захищати свою країну. І Лукашенко використовує цю риторику. Він просто розповідає, що "на нас нападатимуть, готуйтеся, нам потрібно буде захищати свої сім'ї та свій дім".

Лише близько 5% білорусів підтримують війну. Частина на стороні України, а частина просто не хоче, щоби їх чіпали. Завжди є таке у суспільстві. Але тільки-но йдеться про те, що Білорусь братиме участь у війні на рівні білоруських солдатів, на рівні білоруського командування, миттєво всі виступають проти. Ніхто не бажає воювати. Більшість білорусів розуміють, що відбувається і більшість білорусів проти. Ми бачили з вами як білоруські партизани зупиняють потяги.

Сам Лукашенко боєздатних частин не має. Їх близько 2 тисяч, але це його особистий захист. Він не відпустить цих людей, тому що найбільше він боїться білоруського народу, і він не залишиться "голим" перед ним.

Чи вступить Лукашенко у війну? Швидше за все – вступить. На боці переможця, коли це чітко визначиться. Ми ще побачимо з вами, як він кричатиме, як він разом із Володею Зеленським перемагав і гнав росіян.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію