RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Фінал близький: скільки ще залишилося економіці Росії

В умовах війни рівень життя росіян сповзає на дно

В умовах війни рівень життя росіян сповзає на дно Росіяни скаржаться на життя Фото: sovross.ru

У росії рекордними темпами зростає дефіцит бюджету. Лише в першому кварталі 2023 року він сягнув 2,4 трлн рублів або 28,9 млрд доларів. Детальніше про дефіцит бюджету в рф, вплив санкцій на економіку російської федерації, перспективи "імпортозаміщення" та те, на скільки ще вистачить грошей - в етері Апостроф TV розповів експерт із економічних питань Ілля Несходовський.

Брак грошей

Давайте почнемо з нафти. Так, ціна в світі зростає, проте ціна на нафту Urals залишається стабільно низькою, тому що є відповідні санкції, які передбачають встановлення максимальної межі, за якою росія має можливість виставляти свою нафту на світові ринки. І ця межа встановлена в розмірі 60 доларів за барель. Проте реально її продають нижче 50 доларів, про це свідчать їхні звіти з приводу того, яка ціна Urals. Виходячи з цього, вони формують відповідний бюджет. Ціна дуже низька.

У них у бюджеті закладена ціна 70 доларів за барель, але реальна ціна - це приблизно 48-49 доларів. Як результат, вони недоотримують доходи в бюджет від нафти та газу. На 44% - майже на половину - було втрачено відповідні доходи, що погіршує ситуацію. Це також призводить до того, що надходження валюти стає дедалі меншим, відповідно це повністю розбалансовує і валютний ринок.

Читайте: Негативне зростання: як західні санкції душать економіку Росії

Валиться бюджет, бюджетний дефіцит росії зростає. Так, він трошки покращився в останньому місяці, але це скоріше за все маніпуляція зі статистикою. У звіті про виконання бюджету за І квартал 2023 року вони заявляють про те, що вони включили доходи, які вони за фактом не отримали. Іншими словами, ми маємо відповідну маніпуляцію. Оскільки у них менше валюти, з ринку продовжують виходити іноземні компанії, виводиться капітал. Зокрема, такий дозвіл отримала компанія Shell, а це мільярди інвестицій. Вони виходять з російського ринку. Як результат, це стало поштовхом для того, щоб зараз курс російської валюти став послаблюватися більш швидкими темпами, ніж раніше. А так, щойно почали діяти санкції, російська валюта постійно послаблюється і буде послаблюватися надалі.

Незважаючи на те, що в економіці рф стає більше рупій та юаней, треба привʼязуватися до долара. Індійська рупія привʼязана до долара, відповідно, щойно зростає долар, рупія також зростає. Але яка тут ситуація, на що це впливає, чому для них це важливо? Все одно вони продовжують дуже сильно залежати від імпорту. Коли відбувається падіння національної російської валюти, імпорт починає дорожчати. Наприклад, в сільському господарстві в деяких секторах залежність до 60% від імпорту різноманітного насіння, техніки тощо. Це однозначно призведе до збільшення інфляції. Вони мають на це реагувати.

Проте зараз така девальвація з одного боку дасть можливість краще виконувати бюджет, тому що менше в доларах, але більше в рублях вони отримуватимуть відповідні доходи. Таким чином буде певна можливість для маніпуляцій. Це перший момент.

Читайте: Путін наблизив Росію до того, що людям не буде чого їсти - економіст

Другий момент - люди, коли бачать таку ситуацію, не вірять в рубль, переходять в долари. Вони купують будь-яку валюту і виводять її за кордон. Така девальвація призводить до падіння віри в рубль та відтоку в іноземному капіталі, а гроші, які витягуються, переводяться в долари і зберігаються під подушкою - це лише збільшує відповідні ризики.

Те, що ми бачимо, - це те, що вони змогли домалювати до бюджету. Зараз збільшується заборгованість перед бюджетниками. Якщо на 1 грудня, скажімо, такої заборгованості не було, то зараз вона зростає. Відбуваються скорочення бюджетних установ, зменшення всіляких науково-дослідних установ. Вони вважають, що це дасть їм можливість скоротити витрати. Точаться розмови з російським бізнесом щодо так званих добровільних внесків, це також виклик.

Все це свідчить про те, що з кожним місяцем ситуація погіршується, чому є дуже багато ознак. І як би вони не казали, що санкції не впливають - впливають і дуже сильно. Лише негативні тенденції.

Де брати гроші

У минулому році нафтовий та газовий бізнес отримав надприбутки. Ціна бареля нафти на той момент була 140 доларів - це була максимальна ціна. Як результат, за минулий рік вони отримали надприбутки, відповідно, кошти є. Але цей бізнес олігархічний, він не погоджується з твердженнями російського Мінфіну і говорить: "Давайте ми візьмемо у всіх, не тільки у нас". Але тут ситуація наступна: якраз бізнес, який працював всередині росії, і не мав таких виходів продажу нафти й газу, закінчив недостатньо добре. Збільшення оподаткування суттєво погіршить його поточний стан. Тому й відбуваються такі дискусії.

Імпортозаміщення

Росія вже дуже сильно відстає. Світ став глобальним, технології ти не можеш замістити. Наприклад, тобі треба розробити станок, який буде виробляти тобі продукцію. Тобі необхідно розробити дуже багато різноманітних розробок, вони ще й запатентовані. Наприклад, Китай піднявся за рахунок того, що він крав ці технології. На той момент це було недостатньо захищено. Як результат - низька якість, але він пройшов дуже довгий шлях до того, щоб все ж таки почати щось виготовляти в технологічному плані.

Росія такий шлях нездатна проходити. По-перше, немає акумуляції ресурсів. Не спрямовуються ресурси саме на ці розробки, вони розкрадаються. Скільки б вони не створювали різноманітних технопарків тощо, це все розкрадалося і всім про це було відомо. Як результат, вони не будуть здатні зробити ані станок, на якому буде виготовлятися їхня продукція, ані самі продукцію, ні замістити її.

Повернення до радянських технологій, про що вони іноді говорять, - це повернення до технологій сторічної давнини. Ще хочу сказати, що Радянський Союз розвалився якраз тоді, коли була технологічна відсталість. Хоч вони так само, як і китайці, крали технології, але в них була технологічна відсталість. Тому в цьому контексті шансів вийти бодай на якийсь рівень у них просто немає. Дуже негативний прогноз.

Жодних можливостей, якщо ти ізольований від світу, просто немає. Тобто так, за рахунок продажу своїх ресурсів ти будеш якісь товари через контрабанду постачати, але це не буде в технічних чи промислових масштабах. Це означатиме, що, можливо, якась частка, яка проживає в Москві, Пітері, не сильно відчує санкції, проте решта населення росії однозначно відчує суттєве погіршення їхнього життя.

Транспортна галузь

Авіація самостійно не виживе. Вони можуть щось випускати радянського типу, але це не така гарна авіоніка, більші витрати пального - тобто економічно не вигідно - гірші розробки, вага. Багато технічних характеристик, які будуть абсолютно неконкурентними. Навряд чи вони пройдуть відповідну атестацію в авіаційному агентстві, оскільки підвищені вимоги безпеки будуть відсутні. Іншими словами, вони не зможуть літати. Тому для них це втрачена галузь, яка не зможе відповідно функціонувати. Зараз вона живе лише за рахунок того, що комплектуючі, які необхідні для того, щоб якісь літаки ще літали, знімаються з інших літаків. Умовно кажучи, з двох літаків роблять один, використовуючи ті чи інші комплектуючі. Такі тенденції будуть продовжуватися.

Це також збільшення аварійності. Іншими словами, ми ще побачимо великі катастрофи. Всього за рік до початку війни в них був літакопад - літаки падали один за одним. Тобто у них до війни стала погіршуватися ситуація. Зараз просто менше інформують, але так само просто в катастрофічній ситуації ті ж самі аеропорти та літаки.

Що стосується потягів, буде зростати перевезення. Але збільшення перевезень - це збільшення навантаження на певні ділянки цього маршруту - і це також виклики. Країна однозначно економічно занепадає, що б хто не говорив. Достатньо подивитися на реакції, а не на їхню роздуту статистику. Ти бачиш, що погіршення ситуації однозначне. І там, де неможливо суттєво маніпулювати, ти бачиш просто величезні провали по конкретних галузях.

Скільки ще протягне економіка рф

Я оцінюю наявність внутрішніх резервів для того, щоб фінансувати бюджетні видатки, на рівні одного року. Умовно кажучи, до кінця цього року. Максимальний прогноз, який я бачив від економістів, - півтора року. Це максимально, скільки ще може витягнути. Є прогнози, що вже в вересні грошей буде катастрофічно не вистачати. Є певні внутрішні ресурси, наприклад, друк коштів. Але це призведе до інфляції, збіднення населення та багатьох дисбалансів. Інфляція для них однозначно не є вигідною.

Якщо подивитися на їхню статистику, вони шляхом різних маніпуляцій витягають кошти з комерційних банків, збільшують резервування, внутрішній ресурс. Вони продають ті самі китайські юані, щоб поповнити свої золотовалютні резерви. Є золото, вони були змушені продати велику його кількість. Поки що емісію вони не здійснюють. Дійсно, є і внутрішні резерви, щоб погашати невиконання їхнього бюджету, бюджетний дефіцит з одного боку. З іншого боку, це також і можливість із банків, з інших установ витягувати кошти. Я переконаний, що вони запустять програму на кшталт військових облігацій і будуть витягати кошти з населення, фактично примушуючи підприємства або населення їх купувати. Це також буде певний внутрішній ресурс для того, щоб наповнювати бюджет, давати гроші на війну.

В чистому - це один рік. Протягом одного року вони можуть за рахунок Фонду національного добробуту витягати звідти гроші, а також робити певні маніпуляції із золотовалютним резервом, юанями тощо, щоб утримувати ситуацію під контролем. Але це не на довго. Якщо 80% вашого бюджетного дефіциту сформувалося за один квартал, то ви не зможете це виправити, адже немає факторів, які дадуть вам можливість отримувати більше доходів у бюджет. Тому рік, не більше, як на мене.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію