RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Другий заколот буде після 1 липня, а Путін дуже боїться - Марк Котлярський

Пригожин почав незворотні процеси в РФ

Пригожин почав незворотні процеси в РФ Марк Котлярський Фото: facebook.com/makkormik

Майже через тиждень після заколоту Пригожина розмови про нього не вщухають: з'явилося безліч версій, фейків і припущень про причини скасування "перевороту". Чому бунт Пригожина закінчився, так і не розпочавшись, що чекає на ватажка "вагнерівців" і чого чекають у самій росії – розповів ізраїльський журналіст МАРК КОТЛЯРСЬКИЙ.

- Ваш прогноз таки здійснився – військовий заколот у росії стався, але щось пішло не так. Чи все за планом, як вважаєте?

- Я буквально відстежував по хвилинах все, що відбувається. Це насправді захоплююча драма, яка вимагає розбору, тому що версій величезна кількість, починаючи з того моменту, коли міністерство оборони росії заявило, що все це – фейк, і заява Пригожина насправді зроблена з використанням спеціальної програми, яка використала його голос. Це була перша цікава заява.

Читайте також: Путін проти "Хижака": бункерний старець зазнав психологічної поразки

Друге - коли Пригожин заявив, що він раптом розвертається, не дійшовши до Москви приблизно 200 км, то раптом з'явилася в його Тelegram-каналі заява, де було написано: "Нікому не вірте, що пишуть ЗМІ - це брехня, я продовжую йти на Москву, і я увійду до Кремля".

Стільки фейків, стільки припущень, стільки гіпотез, що одна перетікає в іншу, а цілком можливо, що це і перше, і друге, і третє разом узяте.

- Як ви вважаєте, переїзд Пригожина та його ПВК до Білорусі – це кінець? Навіщо заслали його до Білорусі, і кому це вигідно? Чому він розвернув колону?

- Я довго не міг зрозуміти, чому він таки не дійшов до Москви. Незадовго до нашої розмови я зв'язався зі своїми московськими джерелами, і мені було пояснено наступне: все те, що пояснюється домовленістю з Лукашенком, переговорами з путіним, зведенням рахунків з Герасимовим та Шойгу – це все якесь поверхове пояснення, а все лежить набагато глибше.

Все набагато простіше і примітивніше - це пов'язано з тим, що у Пригожина захотіли відібрати його бізнес: його концесію в Африці, яка приносить йому гігантські доходи, його продуктову компанію, і тому Пригожин зважився на такий крок.

Читайте: Розвал країни неминучий: яке майбутнє чекає на приватні армії в Росії

Більше того, як мені сказало московське джерело, і я до речі йому довіряю в чомусь, справа в тому, що Пригожин, настільки блискуче як Наполеон пройшовши маршем до Воронежа і трохи далі, зупинившись десь приблизно на 200-150 км. від Москви, сам злякався. Його метою було повалення Кремля. Звичайно, злякався і путін, урядовий літак якого імовірно бачили на шляху у бік північного заходу.

- Чого злякався Пригожин? Опору з боку росгвардії чи інших правоохоронних органів російської федерації не було. Чи маєте на увазі, що Пригожин побоявся того, що йому передали в телефонному режимі? Мовляв, що може піти за заколотом, який він розв'язав?

- Справді буває так, коли людина чогось досягає і при цьому не очікує, що їй це на блюдечку подається так легко. Як мені сказали московські джерела, у нього не було мети повалення кремлівської влади та путіна. Він мав одну мету – він мав у Підмосков'ї зустрітися з певними людьми, щоб вирішити свої власні бізнес-проблеми. І коли він опинився недалеко від Москви, він злякався, що надто легко до цього прийшов, і чи не стоїть за цим щось таке, що потім йому аукнеться.

До речі, британське видання Daily Telegram висунуло версію, що він міг отримати повідомлення, що його доньку взято в заручники або є певна загроза його родині. Такі як Пригожин люди не особливо сентиментальні, вони можуть пожертвувати і власною матір'ю, якщо треба буде. Але я думаю, що в цьому теж є щось.

- З ким мав зустрітись Пригожин, ваші канали не вказували? Про що мала бути мова?

- Вони не назвали конкретних прізвищ, але найімовірніше це мав бути хтось із ФСБ з огляду на той факт, що ПВК "Вагнер" і починалося з ФСБ.

ФСБ, власне кажучи, і створила приватну військову компанію "Вагнер", яка – і це був також ще один із тригерів – згідно з наказом президента, мала бути розформована 1 липня. Тобто 1 липня ПВК "Вагнер" практично припиняє існування, якщо вона не буде підпорядкована міністерству оборони – не стане звичайним військовим підрозділом міністерства оборони. І це дуже лякало Пригожина.

Читайте: Громадянська війна та пілоти-герої: Путін влаштував "шоу" перед силовиками після "путчу" Пригожина

Наведу приклад: компанія Пригожина "Конкорд", яка постачає продукти харчування, заробила від держави приблизно 80 мільярдів рублів на рік. Плюс до всього, з травня 2022 по травень 2023 ПВК "Вагнер" отримала від російської влади 86 мільярдів рублів. Тобто ви уявляєте, про які гроші йдеться? І це не кажучи про копальні, не кажучи концесії в Африці, які Пригожин дуже не хоче втрачати.

За моєю інсайдерською інформацією, на Пригожина чекають великі неприємності. Цілком можливо, що йому треба зараз бути дуже обережним, ходити вулицею, озираючись. Як це часто бувало в російській історії – він може випадково випасти з вікна або, милуючись гірським пейзажем, впасти з гори, або відчути себе погано, а швидка вчасно не приїде.

Незадовго до нашої розмови я переглядав інсайдерську інформацію, і дуже цікава інформація з'явилася, що цілком можливо, що очікується ще один заколот. Питання лише в тому, хто його підніме і хто за цим стоятиме, бо мети пригожинського заколоту не досягнуто. Але як було сказано експертами, і американськими зокрема, вони оголили найдосконалішу "гнилість" всієї вертикалі влади у росії. Якщо Пригожин зі своїми 25 тисячами архарівців, а за деякими даними у нього було 50 тисяч, зміг абсолютно безперешкодно пройтися спортивним маршем, залишивши по собі лише 12 трупів збитих льотчиків та літаки… Треба чекати на події після 1 липня, тому що все лише розвивається. Це лише початок.

Мало говорять про свого роду тіньових кардиналів. Один із них на прізвище Уткін, що стояв біля основ ПВК "Вагнер" разом із Пригожиним. Він після 2016 року практично на людях не з'являється. І є ще одна людина – просто зараз прізвище не пам'ятаю. Ось на ці цих двох людей вказують як на можливих "наступників", які можуть змінити Пригожина і спровокувати або ініціювати другий заколот, який, цілком можливо, буде не гіршим за першого.

- А хто дає вказівки на проведення заколоту в росії? Це ж не власний позив Пригожина. Найімовірніше, є люди, яким це вигідно і які це ініціюють. Це якісь вежі Кремля, якісь західні союзники, які зацікавлені в цьому?

– Західні навряд чи. Вони зацікавлені скоріше в іншому – ослаблення росії та припинення війни. А ось вежі Кремля, безумовно, називаються. У всякому разі, такий авторитетний журнал як The Guardian назвав прізвища двох людей: це генерал Суровікін і начальник ФСБ Патрушев. Це дві людини, які зацікавлені у зміщенні путіна, і вважають, що війну настав час припиняти, тому що вона нічого доброго не приносить.

Читайте: Чому Вагнер не пішов на Москву: Пригожин зробив зізнання

Росія у війні зав'язла. Втрати російські становлять, за даними американської розвідки, вже понад 200 тисяч осіб, включаючи поранених, загиблих, полонених тощо. Тому ці люди розуміють, що війна вже набуває не просто затяжного характеру, а згубного для росії. Їх не цікавить доля росії, їх цікавить лише власна кишеня здебільшого. Проте вони розуміють, що без того, щоб навести лад у цьому конфлікті, нікуди не дінешся.

- З'явилася інформація, що в росії тепер будуть застосовувати танки та важку бронетехніку. Як і проти кого вони планують її використати? Які мінуси для фронту? Чи вони дуже побоюються другого раунду та готуються вже заздалегідь?

- Вони більше побоюються другого раунду. Можна скільки завгодно вибудовувати версії, але є відео і ми бачили, що коли Пригожин пішов на Москву, що там почалося. З'явилися якісь протитанкові рови, на вулиці з'явилася бронетехніка, до цього почали встановлювати системи ППО на дахи будинків. Почалася свого роду легка паніка у влади, у якої дійсно рильця в пуху. Вони справді побоюються, що відплата може прийти до них у столицю. Ця інформація не без правдивості. Оборонна система була не в змозі нічого протиставити цьому марш-кидку. Тому не виключено, що влада дуже бояться. Нині ще більше – вони бояться продовження.

Читайте також: Лукашенко веде свою гру: як мінський диктатор причетний до "заколоту" Пригожина

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів