RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Весь світ у труху? Для чого Путін проводив тренування ядерних сил

У Кремлі намагаються й надалі шантажувати Захід

У Кремлі намагаються й надалі шантажувати Захід Фото:

25 жовтня російський диктатор Володимир Путін не виходячи зі свого кабінету, особисто провів тренування "стратегічних сил стримування", яке називають "ядерна тріада", оскільки вона складається з сухопутного, морського та повітряного компонентів. Цього ж дня Рада Федерації Росії схвалила вихід із договору про заборону ядерних випробувань. Для чого було проведено навчання і що означає вихід із договору, розбирався "Апостроф".

"Під вашим керівництвом проводиться тренування з управління Збройними силами Російської Федерації, під час якого буде відпрацьовано нанесення масованого ядерного удару стратегічними наступальними силами у відповідь на ядерний удар противника", - відрапортував Путіну у телевізорі міністр оборони країни-агресора Сергій Шойгу.

Після цього, з космодрому Плесецьк по полігону "Кура" на Камчатці підлеглі Шойгу запустили міжконтинентальну балістичну ракету "Ярс", з акваторії Баренцева моря з атомного ракетного підводного крейсера стратегічного призначення "Тула" злетіла балістична ракета "Синева", а з літаків дальньої авіації Ту-95МС виконували пуски крилатих ракет повітряного базування.

Усі ці злети було показано Путіну на екрані монітора.

Читайте також: У Путіна жовтневе загострення, випив чарку і давай брати Авдіївку – боєць легіону "Свобода"

За кілька годин до цього Рада Федерації Росії дала добро на вихід країни-агресора із договору про заборону ядерних випробувань.

Оскільки керівництво РФ любить показуху, то легко припустити, що ці дві події пов'язані між собою.

На думку представника Головного управління розвідки Міноборони України Андрія Юсова, подібне видовище було спрямоване на прокачування внутрішнього споживача російською пропагандою, щоб показати – "вождь все контролює і особисто натискає на кнопочки, присутній Шойгу і вся команда". Як зазначив Юсов, шоу з елементами ядерного шантажу спрямоване насамперед на Захід.

Такої думки дотримується і військовий експерт Іван Ступак. "Весь цей спектакль мав одну єдину мету: показати тільки одному глядачеві - США, що ми ще ого-го, можемо! Ну і сама російська ядерна тріада викликає питання. Як тільки Ту-95МС підніметься в повітря, його відразу ж засічуть американці", - сказав Ступак у коментарі "Апострофу".

"Звичайно, формулювання "занесення масованого ядерного удару стратегічними наступальними силами у відповідь на ядерний удар противника" дещо смішне за своєю суттю. Ніхто не збирається завдавати ядерного удару по Росії, - каже Ступак, - Зараз у Росії та США паритет з ядерних боєголовок. Їх десь 5800 у росіян і 5600 у американців. Таким чином Росія хоче просто налякати пересічних американців перспективою ядерної війни, і змусити їх вплинути на своїх політиків відмовитися від постачання військової допомоги Україні".

"Незважаючи на технічні регламенти, основний висновок про роботу ядерної зброї можна отримати лише запустивши її. Так випробовують або зовсім нові ракети, або запаси, що залежалися. Останні 3-5 років Росія практикує позапланові перевірки, подаючи сигнали ймовірним противникам", - пояснив в коментарі глава програми з безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

"Пуски балістичної ракети "Ярс" з космодрому "Плесецьк" пов'язані з повномасштабною війною в Україні та подіями на Близькому Сході", - припустив експерт.

Що стосується другої події, пов'язаної з першою, а саме виходу Росії з договору про заборону ядерних випробувань, то і тут країна-агресор, за словами Івана Ступака, хоче, по-перше, показати Америці "кузькину маму", а по-друге перевірити роботу свого ядерного потенціалу

"Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань було ухвалено на сесії Генасамблеї ООН у 1996 році. Проте, він не набув чинності, оскільки його не підписало достатньо країн. До речі, США підписали документ, але не ратифікували", - каже Ступак.

За словами експерта, у сучасній Росії ядерних випробувань, пов'язаних із вибухом реального ядерного заряду, не проводилось ніколи. А в СРСР останнє випробування провели 1990 року.

Тут варто зазначити, що у вересні цього року президент Національного дослідницького центру "Курчатовський інститут", давній бізнес-партнер та друг Путіна Михайло Ковальчук запропонував випробувати ядерну зброю на Новій Землі, щоб "налякати Захід".

Він нагадав, що у 1961 році СРСР у відповідь на агресивну риторику США випробував найпотужнішу в історії термоядерну бомбу потужністю понад 50 мегатонн. "Ось зараз така сама ситуація. Досить провести випробування на Новій Землі, – заявив тоді Ковальчук. – Один раз хоча б. І все стане на свої місця".

"Лякалки Путіна ядеркою вже нікого не лякають, і він це чудово розуміє, - каже Іван Ступак, - І я цілком припускаю, що після денонсації Договору про заборону ядерних випробувань, Росія все ж таки захоче провести їх на Новій Землі і, можливо, хоч так думає налякати США та решту світу, але тут питання, в якому стані у них ця зброя?".

На думку експерта, поведінка російської влади нагадує поведінку прапорщика з російського фільму "ДМБ".

"Пам'ятайте, коли, прапор привів новобранців на напівзакинутий пункт запуску континентальної балістичної ракети і заявив: "Обов'язково бахнемо, і не раз. Весь світ у труху. Але потім", - резюмував Іван Ступак.

Читайте: Кремлівський прогин: чому Путін розшаркується перед Сі

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів