RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Промацування фіналу: про що свідчать кремлівські опитування про війну в Україні

Оточенню Путіна раптом знадобилася думка "глибинного" народу про війну в Україні

Оточенню Путіна раптом знадобилася думка "глибинного" народу про війну в Україні Фото:

31 жовтня було опубліковано результати опитування російської аналітичної служби "Левада-Центр", згідно з якими 70% респондентів готові підтримати Путіна, якщо він вирішить припинити війну проти України. Однак, якщо при цьому доведеться повернути окуповані території, такий варіант підтримали б лише 34% опитаних росіян. Для чого було проведено це опитування, чи можна йому вірити і про що свідчать його результати, розбирався "Апостроф".

Результати опитування

Опитування, опубліковане "Левада-Центру", виявилося досить великим. Але в самому Центрі його чомусь називають "експеримент". У його рамках за допомогою генератора випадкових чисел респонденти були поділені на дві рівні групи, кожній з яких ставилося питання в одному з двох формулювань. Результати показали, що більшість опитаних (70%) підтримали рішення Путіна, якби той вирішив припинити війну з Україною. Однак якби Путін вирішив припинити війну за умови повернення окупованих територій, то підтримала б його дії лише третина (34%) росіян.

Разом з тим, 55% опитаних громадян РФ вважають, що слід припиняти війну та розпочинати мирні переговори, а 38% респондентів виступають за продовження воєнних дій.

Читайте: Путін випросив подарунок від чучхи: КНДР передала Росії понад мільйон артилерійських снарядів

Як зазначили у "Левада-Центрі", опитування було проведено 19-25 жовтня серед 1607 росіян у 137 населених пунктах РФ. Дослідження проводилося вдома шляхом особистого інтерв'ю. Статистична похибка вбирається у 3,4%.

Чому "Левада-Центр"

Аналітичний центр Юрія Левади (АНО Левада-Центр) – російська недержавна дослідницька організація, яка регулярно проводить власні соціологічні дослідження. І, як сказано на сайті організації, Центр також здійснює дослідження на замовлення. Ще у 2016 році "Левада-Центр" визнано в Росії іноземним агентом. Однак це не заважало йому виконувати опитування на замовлення із Кремля.

Опитування, про яке йдеться, також складається з кремлівських формулювань. Вони містяться вже в назві дослідження: "Конфлікт з Україною: оцінки жовтня 2023 року". Війну в Україні соціологи-іноагенти називають "українські події" та "СВО", а окуповані території "приєднаними".

"Незалежної від Кремля соціологічної служби в Росії не існує, - говорить у коментарі "Апострофу" політолог, директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко, - Навіть нібито опозиційний "Левада-Центр" змушений зважати на думку адміністрації президента РФ".

За словами експерта, це опитування довірено опублікувати "Леваду-Центр" не просто так.

"Левада-Центр вважається опозиційним у Росії, та ще й іноагентом, тому інформації, яку він публікує, прийнято довіряти. А для Кремля це важливо, - зауважив Небоженко, - Таким чином Кремль дає елітам сигнал" .

"Говорити про те, що в Росії можна проводити незалежні соціологічні дослідження не можна, - зазначив у коментарі "Апострофу" політичний аналітик Ярослав Макітра, - Але я не думаю, що це опитування прокремлівське. На мій погляд, якраз навпаки, це російські еліти через "Левада-центр" дають сигнал Кремлю про те, що потрібно шукати вихід".

На думку Ярослава Макітри, якихось далекосяжних висновків із цього опитування робити не варто. Однак деякі висновки все ж таки напрошуються.

Про що свідчать результати

Експерти вважають, що результатами цього опитування у Кремлі моніторять ситуацію.

"Те, що 70% опитаних нібито підтримують рішення Путіна припинити війну, свідчить про те, що Кремль все ж таки хоче її припинити, - зазначає Віктор Небоженко, - Можливо, що закулісні переговори із Заходом про це йдуть".

"А показник про те, що лише 34% росіян готові підтримати закінчення війни з поверненням окупованих територій Україні, свідчить, що Кремль хоче залишити ці території за собою, показавши свою перемогу", - вважає Небоженко.

"Що ж стосується росіян, то завдяки пропаганді вони стали відповідати антропологічному терміну "територіальний імператив". Це інстинктивна схильність індивідуумів до захисту своїх територій, - пояснює експерт , - Тобто, якщо по телевізору сказали, що Донецьк, Луганськ, Херсон і Запоріжжя наші, то так воно і є, і ми його не віддаватимемо, що нам скажуть наші діти».

"Серед російської еліти дійсно багато хто хоче припинити війну, - каже Ярослав Макітра, - Але, що стосується окупованих українських територій, то тут може бути, що завгодно. Росіяни вірять телевізору і якщо там скажуть, що ми перемогли, повертаємось додому, а території повертаємо з якоюсь благородною метою, то вони у це повірять”.

"Те, що 70% опитаних хоче припинити війну аж ніяк не свідчить про втому Росії від війни, - вважає Віктор Небоженко, - Росія - це жорстка феодальна структура, там великий розрив між багатими та бідними, якщо феодал скаже воювати, вони воюватимуть і людського ресурсу вони достатньо".

А що ж до майбутніх президентських виборів у Росії, які мають відбутися наступного року, то на них результати цього опитування ніяк не впливають, зазначили опитані експерти.

"Буде війна – не буде, Путін намалює собі стільки відсотків, скільки захоче", - каже Віктор Небоженко.

"У Путіна реально високий рівень підтримки серед свого "глибинного" народу, - вважає Ярослав Макітра, - Для нього зараз проблема походить від турбопатріотів типу Гіркіна та Пригожина та національних еліт".

На думку політичного аналітика, парадокс у тому, що війна стала для Путіна інструментом зачистки політичного поля.

"Опозиціонерів він уже або попересаджував, або видавив із країни. Тепер він хоче придушити турбопатріотів, Гіркіна посадив, Пригожина - ліквідував, залишилися національні еліти. За подіями в Дагестані стало зрозуміло, що він не може їх контролювати", - резюмував Ярослав Макітра.

Загалом опитуванням "Левада-Центр" з подачі певної частини навколокремлівських еліт явно хоче промацати ситуацію щодо фіналізації війни і подає сигнал, що повертати захоплені території не хоче. Загалом нічого нового. І як би впродовж цього опитування міністр оборони РФ Шойгу знову заявляє, що Росія готова до переговорів із Заходом щодо України – "на реалістичних засадах".

Читайте: Вболіваємо за всі команди: чи вигідний Україні конфлікт у Дагестані

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів