RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Приватна розвідка США: як Трампу провчити Асада і не вплутатися у війну з Росією

Навіть найкраща операція атаки неминуче призведе до ескалації і множенню факторів прорахунку в запуттаном конфлікті в Сирії

Навіть найкраща операція атаки неминуче призведе до ескалації і множенню факторів прорахунку в запуттаном конфлікті в Сирії Президент США Дональд Трамп. Фото: EPA/UPG

Сполучені Штати вирішили послати повідомлення сирійському уряду: Штати не терпітимуть застосування хімічної зброї. 6 квітня з американського корабля в Середземному морі були запущені близько 50-70 високоточних керованих ракет. Для удару було обрано розташовану біля міста Хомс авіабазу урядових ВПС Сирії, яка використовувалася 4 квітня, як основний аеродром для атаки населених пунктів в провінції Ідліб. Тоді в результаті бомбардування з застосуванням хімічної зброї за різними оцінками загинуло понад 80 осіб. Держсекретар США Рекс Тіллерсон, коментуючи застосування хімічної зброї армією Асада заявив, що Росії не вдалося виконати свою обіцянку від 2013 — утилізувати хімічну зброю сирійського уряду. Він зазначив, що це сталося або через некомпетентність, або через причетність. У той же час, державні змі Сирії відреагували на удари США, назвавши їх актом агресії — позиція збігається реакцією Кремля. Володимир Путін вже встиг також побачити в ударах по Сирії з боку США "спробу відвернути увагу світової спільноти від численних жертв серед мирного населення в Іраку".

Разом з тим, як відзначають в приватній розвідці США Stratfor, рішення про удар тільки по одній авіабазі означає, що така атака — лише попередження, а не на початок великої інтервенції. На думку аналітиків, подальший розвиток ситуації в регіоні буде залежати від реакції учасників сирійського конфлікту — лояльні сили можуть, наприклад, почати втручатися в операції США. Зараз пілоти США, що працюють в цьому районі, повинні бути готові до можливої ескалації ситуації, оскільки ризики зростають. А крім того, як підкреслюють аналітики приватної розвідки США, реакція Росії також буде мати важливе значення для розвитку ситуації. Хоча Вашингтон заявив, що заздалегідь попередив Москву про завдання удару, але російські ЗМІ спростували цю заяву. У будь-якому випадку, якщо б на базі знаходилися російські війська, вони б залишили цей район, визнавши його ціллю, зазначають у своєму звіті експерти приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor.

Днем раніше президент США Дональд Трамп розглядав можливість військових дій у відповідь на атаку з застосуванням хімічної зброї 4 квітня в Сирії. За повідомленнями ЗМІ, міністр оборони Джеймс Маттіс запропонував Трампу кілька планів дії, які можна розділити на дві категорії: каральний удар з метою стримування подальших дій і значна спроба зменшити арсенал сирійської хімічної зброї та засобів її доставки.

Це не перший раз за останні роки, коли Сполучені Штати намагаються скласти такий список цілей у зв'язку з можливим військовим ударом. Зрештою, Штати і їх союзники майже почали значну військову операцію після хімічної атаки в Гуті (передмістя Дамаска) в 2013 році, коли загинуло 1700 осіб. Ця ситуація тоді призвела до того, що адміністрація Барака Обами опинилася на краю прірви. А одним з ключових факторів, який повністю змінив стратегічну ситуацію США в Сирії стало втручання російських військових у сирійський конфлікт у 2015 році.

У 2013 році США мали більш широкий список військових сценаріїв, які можна реалізувати в Сирії. Сьогодні ж можливості Штатів обмежені через російську присутність — США не можуть дозволити собі випадково знищити російських військовослужбовців під час удару у відповідь. Також Штати не мають наміру починати збройний конфлікт з Росією, оскільки він може перетворитися в щось більше, ніж конфлікт в Сирії, або боротьбу США з "Ісламською державою". Тому Сполученим Штатам доведеться проявляти набагато більшу обережність і обачність в будь-якій військовій операції в Сирії, запевняють аналітики Stratfor.

Обмежений каральний удар по урядовим цілям є найменш ризикованим варіантом, і вимагає меншої кількості ресурсів. Це рішення мало на меті підвищити довіру до США, оскільки їх дії спрямовані на запобігання подальшому застосуванню хімічної зброї. Каральні удари можуть мати різну інтенсивність, тривалість і масштаб, але вони, по суті, призначені для того, щоб послати сигнал, а не щоб виключити можливість сирійського уряду використовувати хімічну зброю.

Перелік цілей

Сам президент Сирії Башар аль-Асад, швидше за все, не стане мішенню, оскільки суперечки про долю сирійського президента можуть привести Сполучені Штати до повномасштабного конфлікту, якого вони хотіли б уникнути в рамках цього сценарію. Конкретними об'єктами, на які можна орієнтуватися, є аеродроми, з яких сирійські літаки здійснили атаку із застосуванням хімічної зброї.

Якщо Сполучені Штати вирішать зробити в своїй місії крок вперед, то можуть спробувати знизити здатність Дамаска використовувати хімічну зброю, а не тільки перешкоджати її використанню. Але тоді в рамках операції доведеться перейти до ударів по більш широкій кількості об'єктів.

Нинішня місія зосередиться на основних ресурсах, які Дамаск може використовувати для хімічної атаки: повітряних силах, балістичних ракетах і артилерії, йдеться в доповіді Stratfor.

Хоча кілька урядових аеродромів були нейтралізовані або захоплені заколотниками, деякі з них продовжують ще функціонувати. Є шість великих сирійських аеродромів, пов'язаних з арсеналами хімічної зброї. Щоб нейтралізувати аеродром, Сполучені Штати можуть завдати шкоди аеродрому, завдати удар по літакам, що там знаходяться, знищити запаси палива і боєприпасів і вивести з ладу засоби наземного контролю, радіолокації і технічного обслуговування.

Крім сирійських ВПС, інші учасники сирійського конфлікту також володіють значною кількістю артилерійського і ракетного озброєння, яке може використовуватися для здійснення хімічних атак. Однак Сполучені Штати навряд чи будуть виходити за рамки ударів по об'єктах ВПС, оскільки це фактично поставить Штати перед прямою і повномасштабною війною проти уряду аль-Асада.

Фактор ризику

Хоча діапазон варіантів, які мають Сполученим Штатам для військового реагування в Сирії, розрізняється за ступенем ризику, але всі вони без винятків містять загрозу для США: починаючи від втрати ресурсів та персоналу і до активного конфлікту з Росією. Навіть якщо припустити, що удар не стане причиною нових ускладнень, це, безумовно, буде мати наслідки для операцій США в Сирії. По-перше, є ймовірність того, що сирійські лоялісти будуть прагнути втручатися в операції США. По-друге, актуалізується процес організації взаємодії з Росією, який буде матиме нові ризики. Суть в тому, що в Сирії немає простих військових варіантів, і навіть найкраща операція неминуче призведе до ескалації і множення помилок, які вже присутні в такому заплутаному конфлікті, відзначають аналітики приватної розвідувальної компанії Stratfor.

Читайте також

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Конфлікт між Ізраїлем та Іраном з самого початку був контрольованим

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС