RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Ісламська держава" програла, але може стати ще небезпечнішою: під загрозою кілька країн

Від ІД варто очікувати підпільної боротьби та активізації в інших країнах, крім Сирії та Іраку

Від ІД варто очікувати підпільної боротьби та активізації в інших країнах, крім Сирії та Іраку Фото: EPA/UPG

Останні територіальні втрати "Ісламської держави" в Іраку та Сирії фактично означають її повну військову поразку, адже радикальне угруповання більше не має достатніх територіальної бази та соціальної підтримки. Тому експерти прогнозують, що ІД перейде до методів підпільної боротьби та спробує влаштувати нову хвилю терористичних актів. Поки невідомо, що це принесе ісламістам. Окремі фахівці попереджають, що ІД може стати навіть небезпечнішою. Також можлива активізація організації в інших країнах. Поразка ІД створює нові умови для політичного врегулювання в Сирії. Однак це не означає, що після п’яти років жахливої війни на країну чекає мир. Яких нових небезпек чекати світу від терористів, з'ясовував "Апостроф".

Впродовж останніх тижнів "Ісламська держава" зазнала майже повної військової поразки в Іраку та Сирії. Спершу 3 листопада іракська армія без бою взяла прикордонне місто Аль-Кайм на сході країни в провінції Анбар. Тоді ж в Сирії ІД втратила Дейр-ез-Зор, адміністративний центр однойменної багатої на нафту провінції. А вже за кілька днів сирійська армія оголосила про повернення контролю над містом Аль-Букамаль на кордоні з Іраком. Ключову роль у штурмі зіграла "Хізбалла". З іншого боку кордону наступ підтримували іракські військові та проіранські повстанці "Сил народної мобілізації". Без контролю над Аль-Каймом та Аль-Букамалем і, відповідно, прикордонними переходами ісламістам буде складно потрапити з однієї країни в іншу. А через втрату провінції Дейр-ез-Зор ІД залишилась без важливого джерела доходів.

Раніше цього року бойовиків "Ісламської держави" вибили з Мосула, важливого міста на півночі Іраку. В жовтні успіхом завершилась і чотиримісячна операція зі звільнення сирійської Ракки, "столиці" ІД. Аль-Кайм та Аль-Букамаль були останніми оплотами ІД на полі бою в Іраку та Сирії. Зараз ісламісти цього угруповання контролюють лише невеликі пустельні райони в прикордонних з Сирією районах Іраку (наприклад, місто Рава) і навпаки. В Сирії ІД також зберігає за собою контроль над частиною кордону з Йорданією та Ізраїлем на південному заході країни та частину південного передмістя столиці Дамаска, розповів "Апострофу" політолог-міжнародник Ілія Куса.

Експерт, який спеціалізується на Близькому Сході та передусім Сирії, підкреслює, що провінція Дейр-аз-Зор була єдиною, яку терористи "Ісламської держави" захопили повністю – сталося це у 2012-2014 роках.

"Це був їхній останній оплот в усій Сирії. Ця провінція – центр нафтової промисловості Сирії та "брама" до Іраку. Аль-Букамаль був головним транзитним містом для бойовиків, які перекидали через нього боєприпаси, зброю, бронетехніку, людей, медикаменти, заручників з Іраку та навпаки. Аль-Кайм – місто-побратим Аль-Букамаля – має те саме значення, тільки на території Іраку. Дейр-ез-Зор – адміністративний центр провінції, там розташовувалися штаб-квартири нафтових підприємств, а навколо міста – найбільші в Сирії нафтогазові родовища", – пояснив політолог важливість здобутих урядовими силами територій. Куса вважає, що ІД не має шансів відвоювати нещодавно втрачені міста.

Відтак можна констатувати провал проекту ІД в Іраку та Леванті (так називають східну частину Середземномор’я, у вужчому значенні – Сирію, Ліван та Палестину). А президент Франції Еммануель Макрон після втрати ісламістами Аль-Букамаля заявив, що остаточної поразки в Сирії та Іраку ІД зазнає вже в найближчі кілька місяців.

"Доля "Ісламської держави" була фактично вирішена в той час, коли в неї забрали Мосул і коли вона втратила Ракку, яка була "столицею" халіфату впродовж всього часу його існування, – сказав "Апострофу директор Інституту сходознавства імені А. Ю. Кримського НАН України Олександр Богомолов. – Вони намагаються закріпитися в кожному наступному місті, але це лише подробиці їхнього поступового знищення. Хоча це також суттєво, бо якщо бойовиків залишити в окремих населених пунктах, то вони звідти можуть знову почати контрнаступ чи знову накопичувати ресурси".

Території під контролем ІД позначені чорним Фото: Liveuamap

Підпільна боротьба та тероризм

Пригадаємо, що влітку 2014 року "Ісламська держава Іраку й Леванта" (ІДІЛ) проголосила себе "всесвітнім халіфатом", викинувши з назви географічну прив’язку. А тому локальна поразка ІД аж ніяк не означає знищення організації. Зрештою, Макрон у своєму виступі також визнав, що перемога не буде кінцем боротьби. Французи чудово знають, що традиційні військові дії – не єдина зброя в арсеналі джихадистів. І надалі слід очікувати, по-перше, спроб ІД закріпитися чи здобути нові території в інших нестабільних країнах. По-друге, продовження терористичної боротьби. Можливо, навіть її активізації. В Сирії та Іраку ІД, ймовірно, випробує методи партизанської війни. І поки складно сказати, наскільки успішною вона може бути.

Втрата території може мати серйозні ідеологічні наслідки для "Ісламської держави", адже досі її відмінність від інших терористичних ісламістських угруповань полягала саме в існуванні де-факто халіфату, тобто теократичної ісламської держави. Без цього відмінності ІД від "Аль-Каїди" чи інших подібних угруповань для прихильників радикального ісламу будуть неочевидні. Це може вдарити і по лояльності бойовиків "халіфу" Абу Бакру Аль-Багдаді. До прикладу, коли тиждень тому іракська армія штурмувала Аль-Кайм, за повідомленнями іракських ЗМІ, Аль-Багдаді закликав ісламістів відбиватися, однак вони його не послухалися та втекли до Сирії, як і сам Багдаді.

Представники ІД можуть "розчинитися" серед інших терористичних угруповань і об’єднуватися ситуативно. Сама ж "Ісламська держава", за словами Богомолова, втрачає свою унікальну рису, яка полягала в прив’язці до підконтрольної території.

"Аль-Каїда" не контролювала якісь великі простори і не претендувала на суверенітет і статус держави. ІД першою використала ознаки державності для різних цілей, в тому числі для мобілізації людей і ресурсів. Звісно, що така терористична організація має більшу ресурсну базу, аніж якась мережева терористична організація. Зараз вона втратила ці ресурси, але не втратила організаційну основу, свою ідеологію і певну привабливість. Очевидно, очікується, що вона продовжить існувати, просто з більш класичною мережевою структурою", - сказав він.

В контексті розширення впливу ІД, без сумніву, розглядає Афганістан, де слабка влада, яка давно не досягала серйозних успіхів у боротьбі з "Талібаном", та Лівію, де єдиної влади досі немає. Також ІД може активізуватися і в Південно-Східній Азії, наприклад, на Філіппінах, де цьогоріч її "представництво" продемонструвало неабиякі "успіхи". Існують побоювання і щодо Ємена, де триває війна, і, як і в решті зазначених країн, є осередок ІД.

Серед точок, де ІД може спробувати знову отримати територіальні ресурси, Богомолов назвав передусім Синайський півострів, тобто Єгипет, а також Лівію, країни на південь від Сахари (Малі, Нігер, Нігерія, Сомалі), Афганістан та Ємен.

"Ісламська держава" перейде до підпільної боротьби. В Сирії та Іраку їхні шанси не такі високі через відсутність великої соціальної бази. Швидше за все, терористи переведуть свої сили в інші регіони: Південно-Східну Азію (Бангладеш, Індонезія, Філіппіни, Малайзія) або Африку (Лівія, Судан, Малі, Нігерія, Сомалі), а також в Ємен. Успіх ІД в інших країнах залежатиме від кількох факторів: рівня боєздатності тамтешніх сил безпеки, соціальної бази для їхньої пропаганди, рівня нестабільності, наявності економічної кризи, а також наявності великої мусульманської громади та міжконфесійних протиріч, як в Іраку, Лівані та Ємені", – пояснив Ілія Куса.

Нові умови для політичного врегулювання

Ще один важливий аспект – чи контролюватиме сирійська армія весь кордон з Іраком. Це має неабияке значення в контексті курдського питання. Зараз очевидні намагання урядової армії не дати курдсько-арабському угрупованню "Сирійські демократичні сили" (SDF) взяти частину кордону під свій контроль. Нещодавня спроба керівництва Іракського Курдистану зробити крок до ширшої автономії чи навіть незалежності від Іраку провалилась. Однак розбіжності між Туреччиною та Росією з курдського питання можуть підштовхнути сирійських курдів до більш активних кроків у напрямку власного територіального самовизначення. Ймовірно, незрозуміла ідея президента Росії Володимира Путіна скликати на базі Хмеймім в Сирії конгрес "народів Сирії" означає спробу цілковито перетягнути курдів на свій бік.

Звичайно, окреме велике питання – як поразка ІД вплине на політичне врегулювання в Сирії. Цілком можливо, що боротьба між сирійсько-російсько-іранським табором та опозиційними силами, які мають підтримку США, після розгрому "Ісламської держави" лише набере обертів.

За словами Олександра Богомолова, з поразкою ІД в Сирії решта проблем нікуди не ділися. Деякі навіть "стають більшими".

"Довкола боротьби з ІД було закладено велику проблему, бо американці підтримували курдів, і зараз загострюються проблеми між турками і курдами, – пояснив він. – За ті території, які контролювала "Ісламська держава" – передусім в Сирії – йде боротьба. Є декілька причин, чому ця боротьба важлива для сторін. Одна з ключових – це контроль над енергоресурсами". Наразі SDF контролюють кілька нафтових родовищ.

Ілія Куса називає ліквідацію терористів ІД кроком вперед у питанні мирного врегулювання ситуації в Сирії, бо саме бойовики "Ісламської держави" були найбільш радикальною стороною конфлікту, неготовою до діалогу. Крім того, Росії та Ірану вдалося "різко підсилити" свої позиції завдяки ідеї про перемогу над терористами.

"По суті, підтримавши Башара Асада та організувавши військову кампанію проти бойовиків, російсько-іранський ситуативний альянс в Сирії переміг саудівсько-турецько-американський блок. Зараз всі проблеми в Сирії вирішуються на рівні трикутника Іран-Росія-Туреччина. Арабські монархії Перської затоки програли та намагаються вийти з Сирії, зберігши обличчя. ЄС намагається зробити це ще з 2015 року, але це складно з огляду на те, як пояснити такий різкий поворот населенню. США після зміни адміністрації також вирішили зменшити свою участь в конфлікті, а їхні основні сили на місцях зазнали військової поразки. Зараз їхніми ставлениками в Сирії є сирійські курди. Саме між ними та сирійським урядом зараз вирішуватиметься доля всієї країни. Якщо сторони домовляться, тоді в Сирії настане мир. Якщо ні – буде нова війна", – підсумував він.

Богомолов вважає, що зараз США час вирішити, що далі робити в Сирії. Відсутність чіткої стратегії була однією з причин сирійської кризи, що переросла у війну. Пізніше наявність "Ісламської держави" була аргументом на користь присутності в Сирії міжнародної коаліції під проводом США. "А зараз ми нічого не чуємо про стратегію, чи американці мають піти звідти, чи залишаться. І якщо так, то з яким планом, що вони пропонуватимуть", – додав фахівець.

Ситуація залишається дуже складною, оскільки в Сирії є ознаки замороженого конфлікту.

"Росіяни залишаються фактично єдиною силою, що намагається підтримувати відносини зі всіма сторонами. А американці залишаються в позиції не зовсім зрозумілій і слабкій. Опозиція якщо й не зазнала поразки, то стала набагато слабшою. Але це не означає, що зовсім сильним стало те, що називають "режимом Асада", бо його як такого теж немає… Насправді жодна зі сторін не здатна повністю реалізувати те, що хотіла б. Виникає картина трішки, умовно, замороженого конфлікту. І такий стан триватиме дуже довго", - підсумував Богомолов.

Читайте також

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Конфлікт між Ізраїлем та Іраном з самого початку був контрольованим

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС