RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Судний день №2: чому Ізраїль "проспав" напад ХАМАС і до чого тут Путін

У експертів виникли питання щодо ефективності розвідки ізраїльської армії

У експертів виникли питання щодо ефективності розвідки ізраїльської армії Фото:

У суботу з ранку, 7 жовтня, терористи угруповання ХАМАС напали на Ізраїль. Бойовики завдали масованого ракетного удару і проникли на територію країни. Десятки людей загинули, сотні постраждали, кілька десятків військових Ізраїлю захоплено в полон. Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху заявив, що країна перебуває "у стані війни". Про те, чому став можливим напад терористів на Ізраїль, як це позначиться на війні в Україні та до чого тут Росія, читайте у матеріалі "Апострофа".

Початок війни

Для Ізраїлю все почалося несподівано: рано-вранці в суботу, 7 жовтня, жителі ізраїльських міст на півдні (поряд із сектором Газа) та в Тель-Авіві почули повітряну тривогу. З Сектору Газа почалися масовані ракетні обстріли. Вже в перші хвилини з'явилися поранені та загиблі.

Влада Ізраїлю заявила, що по території країни вдарило більше двох тисяч ракет. Більше того, кілька десятків бойовиків проникли до ізраїльських поселень, що межують із сектором Газа. В результаті хамасівці захопили в полон кілька десятків ізраїльських військовослужбовців, а також взяли в заручники мирних громадян.

Читайте також: Як почалася атака ХАМАС на Ізраїль: карта та відео

Місцеві ЗМІ повідомили про прильоти ракет по двох найбільших електростанціях Ізраїлю. На них почалася пожежа. Видання Haaretz заявило, що на півдні Ізраїлю пошкоджено електромережі, що спричинило відключення електроенергії.

Заява ХАМАСу, Палестини та Ірану

У перші ж хвилини нападу один із командирів ХАМАСу Мохаммад Дейф оголосив про початок "воєнної операції" під назвою "Шторм Аль-Акси". Причиною нападу терористи назвали окупацію Ізраїлем Палестини, а також звинуватили Тель-Авів у "вторгненнях" у мечеть Аль-Акса на Храмовій горі в Єрусалимі. Втім, цими причинами ХАМАС завжди прикриває свої теракти щодо Ізраїлю.

"Це день найбільшої битви за припинення останньої окупації на землі", - заявив Дейф, додавши, що за Ізраїлем було запущено 5000 ракет.

Як повідомляє Jerusalem Post, "Палестинський ісламський джихад" заявив, що його бойовики приєдналися до нападу ХАМАСу на Ізраїль.

Висловився про напад ХАМАС на Ізраїль і голова Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас. Він заявив про право палестинського народу захищатися від "тероризму та окупаційних військ".

Підтримав терористів й Іран. Радник верховного лідера цієї країни Алі Хаменеї генерал Рахім Сафаві сказав: "Ми підтримуватимемо палестинських бойовиків щодо звільнення Палестини та Єрусалиму".

Реакція Ізраїлю

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив: "Сьогодні вранці терористична організація ХАМАС здійснила серйозну помилку і почала війну проти держави Ізраїль. Солдати ЦАХАЛу борються з ворогом у всіх локаціях. Держава Ізраїль виграє цю війну".

ЦАХАЛ назвав операцію у Газі "Залізні мечі".

"Десятки винищувачів ВПС зараз атакують цілі терористичної організації ХАМАС у секторі Газа", - йдеться у заяві армії Ізраїлю.

Виступив і прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху: "Ми перебуваємо у стані війни, а не операції… Я наказав насамперед звільнити поселення від терористів".

На даний момент у прикордонних районах із Газою ведуться бої. Виконувач обов'язків голови місцевої ради Шаар ха-Негєв у прикордонній зоні з сектором Газа Йосі Керен повідомляє, що у двох населених пунктах наразі ведуться бої "від будинку до будинку".

ЦАХАЛ проспав

Як показують події, напад бойовиків ХАМАС став для Ізраїлю несподіваним, хоча ізраїльські спецслужби славляться своєю ефективністю.

"Колосальна трагедія, що трапилася - це найбільший провал спецслужб Ізраїлю, - прокоментував події ізраїльський військовий експерт Давид Шарп, - Нападів такого масштабу не відбувалося багато десятків років. Ми спостерігаємо крах всієї рутинної концепції оборони кордону. Вважалося, що існуючих інженерних споруд і патрулів забезпечення безпеки всього периметра достатньо, аби захистити проникнення невеликих груп, тоді як великі операції мала виявляти розвідка. Однак раптово стався спочатку найбільший масований обстріл, а потім і масовий прорив на кордоні".

"ЦАХАЛ (армія оборони Ізраїлю) абсолютно не був готовий до цього. Розвідка і служба безпеки проспали організацію дуже великого нападу", - зазначив експерт.

Директор інституту світової політики Євген Магда в коментарі зазначив, що напад терористів ХАМАС на Ізраїль завдав серйозного удару по публічному іміджу країни.

"Відбулася деміфологізація Ізраїлю. Ми багато років жили в уяві, що Ізраїль контролює ситуацію на Близькому Сході. Виявилося, що це не так", - сказав Євген Магда.

"Дії ізраїльських спецслужб викликають безліч питань, - зазначив військово-політичний експерт Олександр Коваленко, - Цей удар застав ЦАХАЛ зненацька. Проспала й ізраїльська розвідка, що, здавалося б, із рівнем досвіду, задіяних оперативників та агентурної мережі – просто неможливо! Але, з з іншого боку, це говорить і про те, що терористичне угруповання мало дуже високий, секретний рівень підготовки до сьогоднішнього удару".

"Ця ситуація дуже небезпечна і для Беньяміна Нетаніяху, - вважає Євген Магда, - Його становище і так було хитким, особливо останнім часом, коли в Ізраїлі відбувалися масові протести проти судової реформи. Тепер у Нетаньяху можуть початися політичні проблеми".

Але експерт вважає, що зараз Нетаньяху не подасть у відставку. А ось після того, як все завершиться, можливо, доведеться це зробити.

Чому зараз?

Експерти також звернули увагу на "червоні" дати. Євген Магда вважає, що сьогоднішній напад на Ізраїль приурочений до дня народження Путіна. А Олександр Коваленко зазначив, що ця атака на Ізраїль пов'язана з "ювілеєм" війни "Судного дня" та єврейським святом Суккот.

"Справа в тому, що 50 років тому, 6 жовтня 1973 року, почалася війна "Судного дня", яка завершилася повним розгромом арабської коаліції Єгипту, Сирії, Іраку та Йорданії, що підтримувалася СРСР", - зауважив експерт.

Крім того, за словами Коваленка, напад був скоєний у священні для юдеїв дні – у Шабат тижні Суккот. "Очевидно, що дати вибиралися не спонтанно чи ситуативно, сама терористична атака цинічно готувалася наперед", - написав експерт.

Причому тут Росія

МЗС Росії з приводу подій в Ізраїлі теж зробило заяву, в якій звинуватило ООН та її раду Безпеки: "Нинішню масштабну ескалацію обстановки розцінюємо як черговий вкрай небезпечний прояв замкнутого кола насильства, що є прямим наслідком хронічного невиконання відповідних резолюцій ООН і її Ради ООН та фактичного блокування Заходом роботи близькосхідного "квартету" міжнародних посередників у складі Росії, США, ЄС та ООН".

Те, що за нападом ХАМАСу на Ізраїль стоїть Росія, фактично проговорився заступник голови Ради Безпеки РФ Дмитро Медведєв, не забувши натякнути на війну в Україні. Як завжди, у своїй хамській манері він написав: "Замість активної роботи над палестино-ізраїльським врегулюванням ці недоумки (США) залізли до нас і допомагають неонацистам, зіштовхуючи два близькі народи. Що може зупинити маніакальну пристрасть Америки підпалювати конфлікти всюди на планеті?".

Експерти теж не сумніваються у причетності Росії до подій в Ізраїлі. "Думаю, що Росія підштовхнула ХАМАС та Іран, щоб створити нову гарячу точку на карті планети", - прокоментував політтехнолог Олексій Голобуцький.

"Росія ж не може засудити ХАМАС - це її стратегічний партнер, - зазначив Євген Магда, - Делегація ХАМАС не раз і не два за останні роки були в Москві, зустрічалися з Лавровим".

А політолог Віктор Небоженко обмежився у коментарі одним реченням: "Хто насправді напав на Ізраїль у день народження Путіна?".

Ізраїль та Україна

Прокоментував події у Ізраїлі президент України Володимир Зеленський.

"Жахливі повідомлення з Ізраїлю. Мої співчуття всім, чиї рідні та близькі загинули від терористичної атаки. Віримо, що порядок буде відновлено і терористи будуть знищені. Ніде у світі не можна давати жодного шансу терору, тому що терор завжди є злочином не просто проти однієї країни чи його конкретних жертв, а проти людяності як такої і всього нашого світу. Хто б не використав терор, це злочин проти світу. Хто б не спонсорував терор, це злочин проти світу. Світ має бути об'єднаний і солідарний, щоб терор ніколи і ніде не намагався підкорити чи зламати життя. Право Ізраїлю на захист не підлягає сумніву", - сказав глава держави.

На думку Євгена Магди, зараз Ізраїль може завдати серйозних ударів по об'єктах в Ірані, що піде нам на користь.

"Нетаньяху ходив із Путіним у колоні "Безсмертного полку" і ось результат. Ізраїль обмежувався лише гуманітарною допомогою Україні і не давав нам жодної військової допомоги. Думаю, це питання зараз виникне знову", - резюмував Магда.

Читайте також: Напад ХАМАС на Ізраїль: з'явилися відео боїв ЦАХАЛ із бойовиками

Читайте також

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Конфлікт між Ізраїлем та Іраном з самого початку був контрольованим

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС

Новини партнерів