RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Локдауну ми не уникнемо, а пандемію зупинять дві речі - Михайло Радуцький

Про новий локдаун, вакцинацію і медичний канабіс

Про новий локдаун, вакцинацію і медичний канабіс Михайло Радуцький Фото: Апостроф

Україна на порозі чергового локдауну. Про це відкрито говорять у Міністерстві охорони здоров'я. Не виключає запровадження тотального карантину і головний медичний депутат країни Михайло Радуцький. Одна з головних причин - це дуже мала кількість вакцинованих українців. Чому так сталося і хто навмисне гальмує вакцинацію населення; як коронавірус докорінно змінив наше життя; і чому в Україні потрібна легалізація медичного канабісу - про це і не тільки в ефірі програми "Всьо по бєспрєдєлу" з Роксаною Руно на Апостроф TV розповів народний депутат України від фракції "Слуга народу" та голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування МИХАЙЛО РАДУЦЬКИЙ.

- Ви вакциновані?

- Двічі. І десь 10 днів тому я спілкувався з двома людьми, які за три дні отримали позитивний тест на ковід, саме на "Дельту". Цей випадок, я вважаю, має бути прикладом, що вакцина таки захищає. Після того я двічі робив тести - обидва негативні. Тому вакцина працює.

Вакцина не працює на 100% на захист, що ти не захворієш, але вона на 99% працює на те, що навіть якщо ти захворієш, це буде легкий перебіг, легка форма і на 99% не буде ускладнень.

- Пам’ятаєте, був слоган "Вона працює". Зараз це про вакцину.

- Якби всі інші з таким слоганом дійсно працювали, як вакцина, то у нас в країні було б дуже непогано.

- Ви пішли в політику. Нащо вам це?

- У мене немає відповіді на це питання. Позитиву для себе точно немає. Але я впевнений, що якщо вдасться зробити відсотків 20 з тих мрій, із якими я йшов до політики, то це вже буде позитивно хоча б для себе. Знаєте, скільки я на себе зібрав негативу, і якщо вийде хоча б 20% зробити з того, що планував, про що мріяв, то цей негатив буде нівельований.

- З якою мрією ви йшли?

- Я з цією мрією колись створював "Борис" у 1993 році. Я з цією мрією йшов до голови КМДА Кличка, і я з цією мрією прийшов сюди. Що найбільш цікаво: в 93-му це була тільки моя мрія, і навіть близькі друзі крутили пальцем біля скроні і казали: "Ти ідіот, не в цій країні це можна створити". Але створили. Ті слогани щодо охорони здоров’я, з якими свого часу йшов Віталій Володимирович, повністю збігалися з моїми думками. І ту програму у сфері охорони здоров’я, яку оголосили президент Зеленський і партія "Слуга народу", повністю збігаються з моїми.

Але можу сказати, що у мене був дуже нетривалий термін у київській владі, і сьогодні я розумію, що, як казав колись Ленін, не можна побудувати соціалізм в окремо взятій країні. Так от, зміни системи охорони здоров’я в окремо взятому місті неможливі. Бо лише програма президента дає можливість зробити ці зміни.

- То у Києві ви окремо медичний соціалізм не побудували. Так само з епідемією – уникнути її в окремій країні неможливо?

- Неможливо. Світ глобальний і нікуди ми від цього не дінемося. І люди літають, і вірус літає. Це ми про мінуси.

А тепер давайте про плюси. Світ глобальний, тому є солідарність по розподіленню вакцин, по винаходженню ліків. І від ковіду, зокрема. Тому глобальний світ – це добре.

- Нова хвиля буде? Я вже не знаю, як рахувати. Наступна четверта?

- Є певні суперечки. Коли я сказав про четверту хвилю, мене виправили, що це третя, бо другої практично не було. Але не принциповий номер цієї хвилі. Так само не принциповий алфавіт, за яким у нас є "Дельта", і "Йота" вже з’явилася. Кажуть, що алфавіту навіть не вистачить.

Номер хвилі – це дуже не принципово. Принципово те, що кожна хвиля – це втрачені людські життя, втрачена економіка країн. Зараз мова не лише про Україну. Дуже багато чого втрачено, тому не принциповий номер хвилі, а принципово – буде вона чи ні.

- А вона буде?

- На жаль, те, що ми бачимо сьогодні в світі, і те, що кажуть вчені, експерти ВООЗ, наш Центр громадського здоров’я, наше Міністерство охорони здоров’я, - швидше за все, ми не уникнемо. Тим паче, не з причини незабезпечення, а через дуже велику антивакцинальну кампанію. Ми не досягли результату в 60% вакцинованих. Коли нам закидали навесні, що не вистачає вакцин, це було правдою. Сьогодні вакцин вистачає, та немає кого вакцинувати.

- За останніми даними, однією дозою в Україні щеплено біля 5,6 млн людей, а двома – біля 4,2 млн. тобто сукупно – майже 10 млн. Це маленька цифра.

- Це дуже мало. Найголовніше те, що якщо ви сьогодні поїдете в центр вакцинації чи приїдете до КНП, де є вакцина, де є люди, які вміють вакцинувати, - немає людей. Я вважаю, що це не просто так, а підігрівається і великими грошима, і конкурентною боротьбою виробників вакцин. В тому теж є проблема.

- А кому це вигідно?

- Я не хочу звинувачувати. Та вважаю, що насамперед у цьому зацікавлені деякі наші сусідні країни. Антивакцинальна кампанія в світі ведеться проти вакцин, які є в усьому світі, окрім деяких.

- Окрім Росії...

- Ну не тільки, є у нас ще один сусід з півночі. Я думаю, що всі потроху. Плюс, між собою все одно є конкуренція. Пам’ятаєте статті, що CoviShield – індійська підробка. До речі, єдине, що мені приємно - Олег Ляшко, мій добрий товариш, людина, яку я дуже поважаю, мені колись сказав: "Ось, ви цей шмурдяк навезли". А потім за три тижні він мені зателефонував і сказав: "Ти знаєш, буду вакцинуватися". Я кажу: "Олегу Валерійовичу, є тільки CoviShield". Він каже: "Я згоден". Я кажу: "В мене теж є одна умова. За законом, тобі дозволено, ти публічна людина. Але публічно, під телекамери". І він дотримав слово, він це зробив під телекамери. До речі, коли він приніс аналіз на наявність антитіл після CoviShield, то вони в нього виявилися більші, ніж у людей, які вакцинувалися AstraZeneca чи іншими вакцинами. Вакцина працює. Дякувати Богу, Олег Валерійович не захворів на ковід. Дай Боже, і не захворіє. Вакцина у нього спрацювала.

Фото: Апостроф / Роман Петушков

- Виробники вакцин конкурують на українському ринку?

- Сьогодні в світі дефіцит вакцин і немає конкуренції. У нас же вся конкуренція між вакцинами відбувається в медійному просторі. Навіть Facebook відкриваєш і бачиш: "Порадьте, що мені краще – Moderna, AstraZeneca, Coronavac чи Pfizer".

Та особисто мені цікавий не сам пост про пораду, а коментарі під ним - від "Ти що, хочеш роздавати 5G, тобі чіп зараз вгонять" до "Ні, я точно знаю, що тільки Coronavac".

- Це штучний вірус?

- Навіть мої колеги по залу виходили в ефір і казали, що це штучний вірус. При чому, дуже прогресивні молоді люди, які точно користуються і гаджетами, і всіма набуттями цього часу. Але вони виходили і казали, що шолом з фольги не завадить і це точно штучний вірус.

Я не хочу зараз обманювати, бо не пам’ятаю, коли була ця заява, але американські вчені та експерти були допущені до Ухані, до лабораторії. І була заява, що там не знайшли слідів, що це штучний вірус. До речі, медицині на сьогоднішній день відомо більше 100 коронавірусів. Зокрема, у 2003 році теж був коронавірус, SARS.

- Але чому саме зараз такою масштабною епідемією накрило світ?

- Прокинувся такий вірус, який виявився сильнішим за ті, що ми знали до сьогоднішнього дня. Коли з’явилася іспанка свого часу, це був начебто звичайний грип, але тоді він викосив дуже багато людей.

- Скільки триватиме пандемія коронавірусу?

- Доки на Землі не буде колективного імунітету - а це не менше 60% населення - епідемія не зменшуватиме обертів. Тим більше, ми бачимо, що в нас практично кожні два-три місяці з’являється новий варіант. Кажуть "новий штам", але мені більше подобається думка наших вчених – і не тільки наших – коли вони кажуть, що це не штам, а варіант.

Та ж "Дельта" - це не новий штам вірусу, а варіант того самого ковіду, тільки мутований. Відтак перше – це колективний імунітет.

Друге: я все одно вірю, що з’являться ліки. Сьогодні дуже багато країн, і навіть Україна, вкладають дуже великі гроші у розробку не тільки вакцин.

Вакцин на сьогодні, я вважаю, достатньо. Їх треба модифікувати, вдосконалювати, але вони вже є. А от вкладати гроші в ліки зараз найголовніше. До речі, ліки вже першу стадію проходять в деяких країнах. Той самий Pfizer зараз проводить клінічні випробування саме ліків, а не вакцини. Є ізраїльська розробка по ліках. І я не хочу вигадувати, але мені здається, що ще й Бельгія з Францією щось зараз проходять.

- В Ізраїлі вже більшість населення вакцинована другою дозою. Але ж у них новий спалах захворюваності.

- Згоден з вами, але ми зараз переходимо в розряд спілкування соціальних мереж. До речі, лише нещодавно Ізраїль закінчив наукові дослідження, де вони вивчили 753 тисячі людей. Коли ми дивимось на статистику, то дійсно в них сьогодні 10 тисяч нових випадків, але давайте дивитися деталі. Більшість тих, хто сьогодні хворіє, - це люди, які не вакциновані. Другі по кількості – це люди, які повернулися до країни, не були в країні і не вакцинувалися в країні. Третє – дуже багато дітей, а ми знаємо, що Ізраїль лише нещодавно дозволив вакцинувати дітей. І є невеликий відсоток вакцинованих людей, які зараз хворіють.

Тепер треба дивитися ще одну статистику. Серед тих, хто захворів, має важкі ускладнення та потрапив до реанімації, найменший відсоток серед вакцинованих. Так, він є, але дуже незначний. Ті, хто помер, як кажуть політологи, - в межах статистичної похибки. Це серед людей, які мали дві дози вакцини.

Так, в Ізраїлі є сьогодні хвиля, вона вже набирає обертів у США, де темпи вакцинації набагато кращі за наші. Але треба дивитися не кількість захворілих, якщо ми кажемо про ефективність вакцинації, а на кількість тих захворілих, що вакциновані.

Сьогодні з’являється дедалі частіше така думка, що найкращий імунітет у тих, хто перехворів. Це спірна думка, але вона наукова, і до неї також треба дослухатися.

- Ви згадали публічну вакцинацію Олега Ляшка. Але ж це відкрито робив і Володимир Зеленський, і інші політики. Чому така кампанія не спрацювала? Даруйте, але вакцини більше, ніж охочих людей.

- Я вам скажу, так. Антивакцинальна кампанія – це ціла індустрія, ціла машина. Коли я один раз побачив, як вакцинувався Ляшко, або Зеленський, або Байден, або прем’єр Ізраїлю, а інші 20 днів я дивлюся про телебаченню чи читаю в інтернеті, чи слухаю в авто на радіо виступи про "золотий мільярд", глобальну змову і глобальний уряд, то цього я чую більше. Тому чаша терезів у той бік іде.

Фото: Getty images

- Давайте згадаємо законопроект про медичний канабіс, який не пройшов у Раді. Ваші колеги по Раді доклали найбільше зусиль своїми виступами і постами про те, що це вже Афганістан, марихуана в кожному домі тощо. Це вони так спрацювали, а не журналісти.

- Деякі журналісти на деяких каналах – і на дуже поважних каналах – в деяких передачах казали так само. Спрацювало те, що в нас, на жаль, ще не змінилося на 100% покоління, яке пам’ятає Радянський Союз, або покоління, яке своїм дітям розповідає про найсмачнішу та найгарнішу ковбасу по 2,20. Але, як казав покійний Задорнов, ви сумуєте не за ковбасою по 2,20, а за здоровою печінкою, яка була спроможна ту гидоту переварити. В СРСР це було злочином. Не було досліджень на той час, що марихуана має лікувальні властивості. Сьогодні передові країни світу це легалізували. Знову таки, закон не легалізовував нічого, крім медичного канабісу.

- Україні потрібен медичний канабіс?

- У нас за приблизними розрахунками є щонайменше 2,3 млн людей, яким показано використання медичного канабісу. Це діти з епілепсією, онкохворі, люди з травмами, наші АТОвці, які мають контузії та психологічні травми після військових дій на Донбасі.

А ми їх сьогодні позбавили можливості отримувати доступні ліки. Ми сьогодні кажемо, що краще ми онкохворому будемо давати морфій – справжній наркотик, який виробляє харківський завод – ніж ми дамо йому канабіс. Потім закидалося, що будуть виробляти, а воно піде на лівий ринок.

- Мова за наркотрафік?

- Я влітку відпочивав у Албанії, але ми поверталися через острів Корфу. Кожні півкілометра там був тютюновий кіоск, де продавалася будь-яка марихуана, я не кажу зараз про медичну. Так от - я не бачив на острові людей, які, як у нас кажуть, обкурені та валяються.

Чому були проти (законопроекту) – взагалі не розумію. В Раді закидали, що в нас 50% алкоголю в тіні, а ми хочемо дозволити канабіс. Так давайте алкоголь заборонимо, він же в тіні. Чому ж там ми не забороняємо. Колеги з фракції "Голос" називали цей законопроект "законом для Софійки". Давайте мамі Софійки скажемо, що ми не впевнені, що проконтролюємо чорний ринок, тому твою дитину ми не будемо лікувати.

Потім закидали, що є постанова уряду, яка дозволяє медичний канабіс. Шановні, давайте почитаємо ту постанову. Я зараз не хочу нікого звинувачувати, але той, хто готував цю постанову - а це минуле керівництво МОЗу - додав у документ два найдорожчих препарати, які є сьогодні на ринку. То ми це Софійці пропонуємо? Де її мати візьме такі гроші? Якщо ми дозволяємо медичний канабіс, як це було прописано в законопроекті, то найдорожчі краплі коштували би 10-15 грн.

- Хто на цьому заробляє чи хоче заробити?

- Це найголовніше. Я чув, що Радуцький купив землю, щоб сіяти там канабіс (сміється). У мене є 18 соток, де я показував, як вирощую помідори, огірки, хурму, кизил. Марихуани там немає. До речі, я раз в житті в Амстердамі зайшов до кавашопу, купив за 8 євро цю папіросу з канабісом. Зробив одну затяжку і потім десь годину кашляв після неї. Я її викинув після однієї затяжки, взяв звичайну цигарку, покурив і більше канабіс ніколи в житті не вживав. Я навіть не знаю, який запах у нього.

- Не сподобалося вам?

- Не сподобалося. Для задоволення воно мені точно не потрібно.

- А може в Раді є хто?

- Сьогодні в Україні піти і купити собі канабіс… Ми ж не будемо зараз вигадувати казки. Ми всі знаємо, що зараз на будь-якому ринку це можна купити або замовити в інтернет - з цим немає сьогодні проблеми. Але через те, що це на чорному ринку, Україна не отримує податків, а хворі вимушені сплачувати 100 доларів замість одного.

- Хто на цьому заробляє?

- Ті, хто займається контрабандою, хто хотів би сидіти на цих дозволах, але розуміє, що сьогодні не при владі. Тут багато хто може заробити, не сплачуючи податки. А на цьому може заробляти бюджет країни і вкладати ці гроші так само в систему охорони здоров’я. Якщо це буде в білу, якщо будуть сплачуватися податки, то не буде проблеми. Це по-перше.

По-друге, у законі чітко прописано, що медичний канабіс – тільки за електронним рецептом, тільки під контролем Міністерства внутрішніх справ, що кожен кущ має контролюватися міністерством. Ми навіть пішли на те, що ми законом хотіли утворити центральний орган виконавчої влади, в який увійде БНОН (Відділ боротьби з незаконним обігом наркотиків, який у 2015 році замінили на Департамент протидії наркозлочинності), який буде підпорядковуватися МВС.

Фото: Getty images

- Але нічого не спрацювало.

- Я сподіваюся, що спрацює. Я вдячний своїм колегами по парламенту, які здебільшого є людьми, що вміють слухати та розуміють, якщо їм пояснюєш. Тому я думаю, що "закон для Софійки" пройде.

- Ви підтримуєте медичну реформу?

- Підтримую, і до 2019 року її підтримував. Я бачу, і ми визнаємо, що були помилки в цій реформі. Але реформа – це не помилка. Є прорахунки, які треба виправляти.

- Коли Зеленський став президентом, вас одразу підтягнули до радників.

- Я для того і йшов до команди.

- Ви багато років до цього були знайомі?

- Дуже багато. Я ще пам’ятаю "Молодий Кривий Ріг". А взагалі вони називалися "Запоріжжя – Кривий Ріг - Транзит". Ми давно знайомі.

- Ваша клініка, яку ви відкрили в 1993 році, виросла в потужну мережу.

- Штани продавали, щоб втриматися свого часу.

- В ті роки можна було без хабарів зробити якийсь приватний бізнес?

- Не можна. Хто вам сказав, що я хабарів не давав? Єдине - проблем з бандитами в нас ніколи не було. Для мене одне з ключових – не мати відношення до бюджету. Можливо, тому я й відмовив президенту бути міністром. Я не боявся відповідальності, я не хотів бути причетним до бюджету.

- Давайте завершимо невеличким бліцом. Зранку кава, чай чи вода?

- Спочатку 300 грам води.

- Ви колись платили хабарі саме лікарям?

- Хабарі ні, подяку так.

- Подяка – це що?

- Коли мене прооперували не в Україні, а за кордоном в Ізраїлі по швидкій допомозі, в мене була операція на відкритому серці. Я особисто взяв гроші, пішов купив подарунок та подарував лікарю.

- Що це було?

- Це був робочий портфель дорогий, з натуральної шкіри.

- Ви атеїст чи вірите?

- Вірю. Точно не атеїст.

- Лікарів-атеїстів, мабуть, не буває.

- Чому? Я знаю багатьох.

- Оцініть роботу МОЗ від 1 до 10 балів.

- 8,5.

- Коли ви хворієте, ви звертаєтеся до клініки "Борис", до іншої приватної чи державної?

- На жаль, клініки "Борис" більше не існує. Це найбільше, про що я шкодую – що я пішов до політики та продав "Борис". Це правда. Я йду до тих лікарів, які працювали в "Борисі", де б вони зараз не працювали. Якщо вони працюють в 12-й лікарні Києва, я йду туди. Якщо у "Добробуті" - іду туди.

- Самолікуванням не займаєтеся?

- Ви знаєте, я за 28 років у медичному бізнесі бачив дуже багато наслідків самолікування. Тому ні.

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Новини партнерів