RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Однаковий дизайн, але різний метал: в Україні з'являться дві нові пам'ятні монети, фото

Національний банк України вводить з 18 січня нові пам'ятні монети - цього разу, вони присвячені 24-им Олімпійським іграм.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Унікальність нових монет полягатиме в тому, що вони матимуть майже однаковий дизайн, але будуть зроблені з різного металу. Так, монета номіналом у 2 гривні буде зроблена з нейзильберу (сплав міді з нікелем та цинком – "Апостроф"), а монета номіналом у 10 гривень буде виконана із чистого срібла.

Тираж першої монети становить 35 000 екземплярів, а другий - 2500. Діаметр монети зі срібла становить 3,8 сантиметра, а важить вона понад 30 грамів. При цьому монета з німецького срібла важить 12,8 грама, її діаметр 3,1 сантиметра.

На аверсі монет зображені чотири піктограми, що символізують олімпійські види спорту, а також голова дракона, найвідомішого символу Китаю. При цьому здається, що цифри "2022" покриті лускою.

Крім того, на аверс нанесено відповідний номінал монети, графічний символ гривні, Малий Державний Герб та напис півколом "Україна", а також логотип Банкнотно-монетного двору Нацбанку.

На реверсі зобразили багато знаків та символів, серед яких – голова дракона та полум'я. Це символи Олімпійських ігор. Крім них, там розмістили логотип Національного олімпійського комітету України, ще один символ Китаю - віяло, стилізований абрис аркуша паперу, що символізує китайську культуру, сніжинку та карту Пекіна, на якій зображені значки сноубордиста та фігуристки.

Раніше ми повідомляли, що Національний банк України введе в обіг унікальні пам'ятні монети, присвячені історії українського козацтва.