RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Спроба штурму на Донбасі та нові вибухи на складах окупантів: хроніка війни 6 серпня

Війна проти російського окупанта триває 164 добу. Ворог не залишає надій вибити ЗСУ з Донбасу та встановити повний контроль над Донецькою та Луганською областями, але поки що лише зазнає величезних втрат.

Окупанти продовжують обстрілювати великі міста і в ніч проти 6 серпня під ударами опинилися Миколаїв, Запоріжжя та Харків.

Ворог продовжує бити з танків, ствольної артилерії, РСЗВ, ракетних комплексів тактичного та оперативно-тактичного рівня. Щодня гинуть мирні громадяни.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 5 серпня


23:39 Нова обкладинка журналу Der Spiegel.

"Чому так багато росіян підтримують війну Путіна? Він – і є народ".

23:25 Окупанти знов "спалились".

23:12 Звернення Зеленського за підсумками 164-го дня війни: "Російська армія не змінить своєї тактики. Окупанти знають, що програють українцям у прямих боях, поступаються в майстерності, і тому ворог робить таку ставку на артилерію й тотальні обстріли. Вони намагаються зруйнувати все перед собою і зайти на руїни. І я вдячний кожному й кожній, хто і в таких умовах все ж стримує окупантів на Донбасі, на Харківщині, на Миколаївському напрямку – всюди, де зараз найгостріше протистояння. Віримо в наших захисників! Допомагаємо обороні! Зберігаємо єдність і робимо все для перемоги України!"

22:54 Українські бійці поповнили обмінний фонд новими полоненими.

22:20 У зв'язку із розширенням фронту на 350 км на південний захід від Запоріжжя до Херсона мешканців Херсонської, Донецької та Запорізької областей закликали негайно евакуюватись. Про бажання евакуюватися необхідно повідомити або місцеву владу, або на гарячу лінію за номером 1548.

21:51 8-річний Сергій із Чернігова зумів зібрати для української армії 64 тисячі гривень. Щоб допомогти українським військовим у війні із Росією, хлопчик співав на вулиці українські пісні.

21:08 У Херсоні окупанти готуються до відступу. Рашисти замінували життєво важливі комунікації, серед яких газопостачання, електропостачання та водопостачання, повідомив представник ГУР МО Андрій Юсов. Це стратегія терору та випаленої землі, до якої готуються росіяни перед контрнаступом українських сил на півдні.

20:55 Зеленський заснував нову нагороду "За оборону України". Її вручатимуть не тільки військовослужбовцям, а й цивільним особам, в тому числі іноземцям, які внесли вагомий внесок у зміцнення оборони України.

20:39 Російські загарбники провокують блекаут на Запорізькій АЕС, заявили в "Енергоатомі. Обстрілами ЗАЕС окупанти прагнуть домогтися відключення станції від української енергомережі, щоб згодом під’єднати її до російської.

20:09 Міністерство оборони США показує, як вантаж гуманітарної допомоги для України завантажується на борт літака.

20:02 Зеленський доручив Залужному розглянути можливість посилення ППО Харкова та області. Про це йдеться у відповіді на відповідну петицію, яка набрала понад 25 тисяч підписів.

19:39 ЗСУ на Харківщині знищили російський танк Т-90

19:09 Війська РФ під час руху мостом на дамбі Каховської ГЕС міксують військові колони з цивільним транспортом.

"Вони використовують понтонну переправу, але вона насправді не дає результатів, якщо порівнювати з Антонівським мостом. В першу чергу використовують міст в Каховці на дамбі - там є рух і військової техніки, вантажних автомобілів. Але вони це роблять так - міксують свої військові колони з місцевими, з цивільним транспортом. Наші ЗСУ не можуть працювати по таких цілях", – заявив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

18:43 Цвинтар автомобілів у Маріуполі.

18:33 Сьогодні у небі над Миколаївщиною воїнами повітряного командування "Південь” виявлено та знищено черговий російський безпілотник оперативно-тактичного рівня.

18:17 В Маріуполі окупанти майже офіційно почали приховану мобілізацію під виглядом служби по контракту. Сьогодні пішла реклама по всіх підконтрольних окупантах телеграм-каналах.

"За нашою інформацією, Пушилін весь тиждень був в Маріуполі. Іващенко під його особистим наглядом. Обговорювалось багато, у т.ч. мобілізація. Однозначне рішення - офіційний початок одразу після референдуму “повернення в росію” з максимальним ефектом до такого офіційного рішення росії. Аби мобілізація йшла по “законам днр”, і саме на “днр” має залишитись весь негатив від її запровадження", - повідомив радник міського голови Петро Андрющенко.

17:52 Рух "Жовта Стрічка" запускає підпільну газету "Голос Партизана". По Херсону вдалось розповсюдити пілотний випуск. Перший тираж: 1200 примірників.

17:42 У Токмаку партизани підірвали рейки та передають залізничний привіт російським окупантам.

17:16 Єврокомісія планує надати Україні 3 мільярди євро допомоги у вигляді грантів. План допомоги від Єврокомісії у 9 млрд євро, з яких 1 млрд уже наданий, міститиме також 5 млрд кредиту і 3 млрд гранту – тобто безповоротної допомоги.

17:13 Євросоюз засудив ведення Росією військової діяльності з території довкола Запорізької АЕС.

"ЄС засуджує військову діяльність Росії довкола Запорізької атомної електростанції. Це серйозне і безвідповідальне порушення правил безпеки на ядерних об’єктах і черговий приклад ігнорування РФ міжнародних норм", - наголосив представник ЄС із зовнішніх справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

17:00 Зеленський сформував спеціальну робочу групу під головуванням Єрмака для створення і впровадження механізму компенсації збитків, завданих війною. До неї увійшли представники Кабміну та провідні українські, а також іноземні юристи-міжнародники. На нараді учасники обговорили перебіг переговорного процесу з примусового вилучення активів РФ на користь нашої держави та скоординували кроки в цьому напрямку.

16:51 До Стамбула прибуло друге суховантажне судно з каравану з українським зерном - судно Navistar, яке ходить під прапором Панами. Після перевірки судно, завантажене 33 тис. тонн кукурудзи, пройде через протоки Босфор та Дарданелли та попрямує до Англії. Очікується, що найближчим часом до Стамбула прибуде суховантажне судно Roje під прапором Мальти з 13 тис. тонн кукурудзи і Polarnet під прапором Туреччини.

16:40 На тимчасово захопленій території Херсонщини аграріїв змушують сплачувати "податки" за російським законодавством, повідомили в Херсонській ОВА. За примусом стоїть колаборант Олексій Ковальов.

16:34 Подоляк підтвердив передачу Україні штурмовиків Су-25 від Північної Македонії:

"Неважливо, якого розміру твоя країна чи обсяг ВВП, важливо, яке в тебе серце. Багато народів сьогодні виявляють більше мужності, ніж половина G20. Як Північна Македонія, підставивши Україні плече у вигляді танків і літаків".

16:24 На захоплену Запорізьку АЕС завезли підозрілий вантаж. За даними The Insider, росіяни могли замінувати машинний зал.

16:22 Внаслідок вдару 6 серпня по селищу Березнегувате Миколаївської області загинула пенсіонерка, ще п'ятеро людей зазнали поранень.

16:13 Вибухи в Миколаєві. В місті оголошена повітряна тривога.

15:57 Повідомляється, що заступник голови російської "адміністрації" Нової Каховки Віталій Гура помер дорогою до Криму. Офіційного підтвердження цієї інформації немає.

15:41 У Скадовську сильні пожежі та вибухи. Поки що невідомо, чи це є наслідком обстрілу.

15:34 Російські ЗМІ повідомляють, що у тимчасово окупованій Новій Каховці скоєно замах на колаборанта Віталія Гуру, незаконно призначеного окупантами на посаду “заступника голови окупаційної адміністрації” міста. У нього стріляли з пістолета біля його приватного будинку. Гура перебуває у тяжкому стані.

14:55 Російські військові готують самосуд над українськими військовими у Маріуполі. Розташували тюремні клітки на сцені маріупольської філармонії.

14:04 За добу ЗСУ на Херсонському та Донецькому напрямках провели кілька успішних спецоперацій.

13:05 Ердоган заявив, що запропонував путіну провести в Туреччині зустріч із Зеленським

12:30 З'явилися відео удару по базі Ісламського джихаду, а також наслідки ранкового обстрілу об'єктів угруповання.

11:48 Росія намагається підтягнути додаткові резерви на Херсонщині. Українські бійці вражають техніку, склади та опорні пункти ворога, аби послабити його наступ.

Про це повідомила начальниця координаційного прес-центру сил охорони та оборони "Півдня" Наталія Гуменюк.

11:15 На території Запорізької атомної електростанції, що з березня окупована Росією, спостерігається підозріла активність. Російські військові вантажівки заїжджають на територію АЕС та розвантажують якийсь вантаж.

10:45 Розвідка Британії: війна РФ проти України вступає у нову фазу

За оцінками, основний фронт якої завдовжки близько 350 км буде на півдні.

"Російські війська майже точно скупчуються на півдні, чекаючи або контрнаступу України, або готуючись до наступу. Довгі конвої російських військових вантажівок, танків, артилерії та іншого продовжують рухатися з Донбасу на південний захід".

10:20 Через ворожий обстріл Запорізької АЕС пошкоджено лінії електропередач. Четвертий енергоблок станції відключено від енергосистеми

9:40 Загальні бойові втрати противника на 06.08 орієнтовно склали:

  • особового складу - близько 41 900 (+250) осіб ліквідовано,
  • танків - 1802 (+10) од.,
  • бойових броньованих машин - 4051 (+19) од.,
  • артилерійських систем - 955 (+5) од.,
  • РСЗВ - 260 (+0) од.,
  • засоби ППО - 127 (+4) од.,
  • літаків - 223 (+0) од.,
  • вертольотів - 191 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 744 (+2),
  • крилаті ракети - 182 (+0),
  • кораблі/катери - 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2970 (+6) од.,
  • спеціальна техніка – 85 (+2).

У Генштабі зазначили, що найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

9:24 З території Білгорода вночі було обстріляно Харків. Про це повідомив голова ОВ Олег Синегубов.

Зафіксовано влучення ракет на території об'єкта інфраструктури в Індустріальному районі.

Під обстріл потрапив також населений пункт Харківського району. Ударом вибило шибки у прилеглих нежитлових будинках.

Двох людей госпіталізовано з пораненнями в Ізюмському районі минулої доби.

8:57 Вночі російські військові злочинці завдали удару по житловому будинку в Костянтинівці Донецької області. Значну частину будинку зруйновано, під завалами люди.

8:39 Десять мирних жителів загинули за добу від обстрілу на Донбасі.

П'ять із них на підконтрольній території, ще п'ять - у містах під владою бойовиків "ДНР". Ще 45 людей отримали поранення.

8:00 На Донецькому напрямку ворог настає з двох сторін, основні зусилля сконцентровані на Бахмутському та Авдіївському напрямках. На цій ділянці фронту також активно застосовується штурмова та армійська авіація, повідомили у Генштабі.

7:30 Збройні сили України завдали ракетного удару по складу боєприпасів армії РФ в окупованій Макіївці Донецької області. У Гірницькому районі виникла пожежа, зчинився стовп чорного диму.