RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Потрібен перехідний період: чи реально повернути обов'язковий техогляд в Україні з 1 січня

У 2023 році в Україну може повернутися обов'язкова процедура технічного огляду автомобілів, яка була скасована понад 10 років тому.

Про це в коментарі "Апострофу" сказав Юрій Папіровий, очільник громадсько організації "Громадський комітет транспортної безпеки".

Її планували запровадити 2022 року, проте через повномасштабне російське вторгнення перенесли на 2023 рік. Так, Міністерством інфраструктури України було опубліковано чергову версію Проекту Закону "Про внесення змін до низки законодавчих актів України з безпеки експлуатації колісних транспортних засобів". Реалізація цих нововведень планується найближчим часом.

Читайте також: Торгівля талонами замість техогляду: як в Україні боротимуться з корупцією під час проходження ТО.

На його переконання, миттєво ввести зміни не можливо, навіть якщо техогляд стане обов'язковим з 1 січня. Адже треба перехідний період для того, щоб власники СТО змогли відповідати європейським стандартам для проведення техоглядів.

"Цим законопроектом вводяться нові стандарти допуску СТО, які проводитимуть обов'язковий техогляд. Але для цього потрібен не один рік. Потрібен перехідний період хоча би 2 роки, щоб реформувати систему допуску суб'єктів до ОТК. Суб'єкти проведення ОТК мають відповідально ставитись до своєї справи, щоб відповідати європейським нормам і вимогам. Особливо, що стосується легкового та пасажирського транспорту. Про ситуацію з маршрутками та їхнім технічним станом сьогодні, напевно, годі й говорити. Те ж стосується й багатьох легкових автівок", - каже Папіровий.

Нагадаємо, в обов'язковому техогляді можуть відмовити за п'ятьох причин або якщо є ряд несправностей у транспортному засобі.