RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 червня

Всі новини

Динозаври зі шкірою рептилії та дзьобом, як у папуги: нове дослідження пролило світло на диво еволюції

Учені виявили нову інформацію щодо незвичайного динозавра Psittacosaurus, у якого була шкіра, як у рептилій та дзьоб, немов у папуги – у ході еволюції він мав одночасно луску та пір'я.

Про це повідомляє "Haaretz".

Так, згідно з новими дослідженнями та аналізу надзвичайно добре збереженої шкіри пернатого динозавра "Psittacosaurus", що означає "ящірка з папужним дзьобом", виявилося, що цей вид під час переходу від луски до пір'я певний період мав і те, й інше.

Зазначається, що цей динозавр мешкав у біотному полі Джехол у Китаї приблизно 130 мільйонів років тому, у ранній крейдяний період.

Варто наголосити, що таких динозаврів знаходили й раніше, зокрема – у 2014 році у Сибірі. Однак їхня шкіра не збереглася настільки добре, щоб її можна було вивчити.

Читайте також: Як саме вимерли динозаври після падіння астероїду: озвучено результати нового дослідження

Результати нового дослідження стали для науковців справжньою несподіванкою.

"Наші нещодавні відкриття пір’я у птерозаврів (двоюрідних братів динозаврів) переконливо свідчать про те, що пір’я виникло у спільного предка птерозаврів і динозаврів під час раннього тріасу, майже 250 мільйонів років тому", — наголосив один із вчених, додавши, що пір'я спершу слугувало, як теплий покрив тіла, а не для польоту. Це дає змогу припустити, що оперення є базовим станом для всіх динозаврів.

Окрім цього, палеонтологи повідомили що на хвості динозавра була щетина, а решта його тіла була лускоподібною. Тепер з'явилося підтвердження, що щетина на хвості псітакозавра була пір’ям.

"Ці луски не є залишками рептилій, оскільки вони еволюціонували вдруге з пір’я – після еволюційного переходу від луски до пір’я деякі пір’я еволюціонували до структури, схожої на луску рептилій", – пояснили вчені. Тож, нове дослідження проливає світло на перехід від луски до пір'я, доводячи, що там, де він був оперений, пситакозавр мав шкіру пташиного типу, а там, де її не було, він зберіг шкіру рептилії.

Вивчений екземпляр псіттакозавра NJUES-10 у природному (верхня половина) та ультрафіолетовому світлі (нижня половина) демонструє оранжево-жовту флуоресценцію скам'янілої шкіри

Нагадаємо, у Таїланді відкрили новий вид динозавра на зріст всього 60 см.

  • Вас може зацікавити:

Забутий повелитель оази: як виглядав титанозавр, який жив 75 мільйонів років тому

В США жінка випадково знайшла кістки динозавра, що був предком Лохнеського чудовища: відео

З дзьобом та шаблеподібними пазурами: у Бразилії знайшли можливого предка птерозаврів, фото