RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

Всі новини

З дзьобом та шаблеподібними пазурами: у Бразилії знайшли можливого предка птерозаврів, фото

У Таїланді відкрили новий вид динозавра Minimocursor Phunoiensis зростом всього 60 см, а на півдні Бразилії виявили відбитки черепа і раніше невідомого виду древніх ящерів-лагерпетид з птахоподібним дзьобом і довгими пазурами, який, як не виключається, був спільним пращуром усіх птерозаврів.

Про це пише NYTimes.

Читайте: Вчений випадково знайшов останки гігантського морського динозавра Юрського періоду: фото

Група палеонтологів під керівництвом наукового співробітника Федерального Університету Санта-Марії Родріго Мюллера проводила розкопки на півдні Бразилії, де залягають породи початку тріасового періоду, що сформувалися близько 235-225 млн. років тому.

У цих відкладеннях вчені раніше виявили викопні останки одного з перших динозаврів, що породило великий інтерес до вивчення порід у цьому регіоні.

Дослідники знайшли відбитки тіла ящера з сімейства лагерпетид, довжина якого становила близько метра, а висота всього 30-40 см. У істоти, яка отримала ім'я Venetoraptor gassenae, був жорсткий витягнутий дзьоб, аналоги якого з'являться у динозаврів лише через 80 млн років, а також пазурі довжиною 5-7 см на передніх кінцівках.

"Ми виявили у відкладах раннього тріасу на півдні Бразилії останки раніше невідомого виду лагерпетид, який володів вкрай нетиповим для інших ящерів тієї епохи птахоподібним дзьобом і передніми лапами з довгими шаблеподібними кігтями. Відкриття цього високоспеціалізованого виду радикально міняє наші уявлення про те, як виглядали предки динозаврів та птерозаврів", - зазначають дослідники.

При цьому, за структурою хребців та влаштування кісточок пальців передніх лап, вони були дуже схожі на перших птерозаврів.

Через особливості анатомії лагерпетиди, як передбачається, пересувалися по землі тільки на задніх ногах, але в той же час могли чудово лазити по деревах.

Дослідники вважають, що ці істоти мали займати дуже вузькі екологічні ніші та вести спосіб життя, не властивий іншим лагерпетидам. На думку вчених, це посилило позиції лагерпетид у науковій суперечці про те, які різновиди древніх ящерів-орнітодир, до яких належать спільні предки динозаврів і птерозаврів, можуть претендувати на роль предка всіх птерозаврів.

Нагадаємо, раніше вченим-палеонтологам з Великобританії, США, Китаю та Канади вдалося виявити перший відомийвипадок поїдання ящерами ссавця.

  • Вас може зацікавити:

Куди б зайшла еволюція при виживанні динозаврів: фото та відповідь вченого

Король динозаврів: вчені знайшли і показали останки предка тиранозавра Рекса

В Індії знайшли десятки яєць та гнізд динозаврів: подробиці відкриття вражають