RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

"Укргазвидобування" відмовляється повертати арабським інвесторам 231 млн грн

Компанії "Кувейт Енерджі Юкрейн" і "Арабський енергетичний альянс юей" ніколи не входили в сферу впливу будь-яких українських політиків, чиновників або бізнес-груп.

Про це в інтерв'ю "Business.ua" заявив президент ТОВ "Арабська енергетичний альянс" пан Раїд Бу Хамсин.

"У ЗМІ з'являються коментарі, що нібито наша компанія входить в сферу впливу міністра часів Януковича Едуарда Ставицького. Ми неодноразово висловлювалися з цього приводу - в 2004 році компанія" Рудіс "підписала договір спільної діяльності з" Укргазвидобуванням" терміном на 10 років. У 2010 році, коли власником компанії вже був "Кувейт Енерджі", нам довелося продати половину своєї частки в спільній діяльності і передати функцію оператора в СД української компанії "Укрбуд".

У 2011 році, за позовом "Укргазвидобування", яка володіла 50% частки в СД, була зроблена спроба розірвати цей договір і виключити "Кувейт Енерджі Юкрейн" на підставі договору. Одночасно надійшли наполегливі пропозиції поступитися своєю часткою у спільній діяльності українським компаніям за дуже низьку ціну. Компанія довела, що звинувачення на її адресу були надуманими, і в 2012 році договір був визнаний розірваним тільки з "Укрбуд". У цьому ж році його місце зайняв "Фаворит Систем", який, як стверджують ЗМІ, пов'язаний зі Ставицьким. Аж до входження до складу СД компанії "Фаворит систем" в серпні 2012 року, єдиними учасниками спільної діяльності були "Укргазвидобування" і "Кувейт Енерджі Юкрейн" ( "Арабська енергетичний альянс юей"). Однак, ПАТ "Укргазвидобування" не передала здобуті в цей період вуглеводні на баланс СД, хоча після цього спільна діяльність успішно проводилася аж до травня 2014 року, коли закінчився термін договору. ПАТ "Укргазвидобування" так і не виконало судові рішення 2013 року, які залишаються в силі на сьогоднішній день, про передачу цих ресурсів, і проігнорувало виконавче провадження, відкрите для реалізації цього рішення. Той факт, що ми не змогли в той час отримати свою частку в спільному майні, ясно показує, що ні до пана Ставицького, ні до влади того періоду в цілому наша компанія не мала ніякого відношення", - підкреслив він.

При цьому Хамсин заявив, що компанія керується принципом ведення виключно господарської діяльності та утримується від участі в діяльності політичних або олігархічних груп в Україні.

"Свої інтереси щодо захисту інвестицій ми відстоюємо виключно в юридичному полі, а також шляхом направлення пропозицій в Європейську Бізнес Асоціацію та Американську Торгову палату в Україні, членами яких ми є. Для України зараз на кону не 231 млн грн, на кону мільярди потенційних інвестицій, які можуть прийти. А можуть і не прийти, якщо репутація країни в середовищі великих інвесторів буде зіпсована. Президент Петро Порошенко докладає чимало зусиль на міжнародній арені, щоб залучити в Україну інвестиції. Однак всі намаганні можуть бути нівельовані ситуаціями, подібної до нашої, оскільки ризики для бізнесу дуже великі", - підкреслив він.

Нагадаємо, раніше "Укргазвидобування" заявило про спробу ТОВ "Арабський енергетичний альянс" заволодіти коштами компанії в розмірі 231,6 млн грн, що може зашкодити виробничій діяльності найбільшого газодобувного підприємства України.