RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Законопроект 2543 дозволить залучити в галузь 4 млрд євро інвестицій - ЄБА

Ухвалення законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в сфері відновлюваної енергетики" (№2543) дозволить зберегти інвестиційну привабливість галузі ВДЕ і залучити 4 млрд євро інвестицій.

Про це йдеться в зверненні Європейської Бізнес Асоціації до голів комітетів ВР з питань економічного розвитку та з питань енергетики та ЖКГ, передає РБК-Україна.

В ЄБА зазначають, що законопроект №2543 є компромісним варіантом щодо вирішення ключових проблем сектора відновлюваної енергетики. Зокрема, він передбачає зниження "зеленого" тарифу, що дозволить поліпшити фінансовий стан ДП "Гарантований покупець".

"Проект Закону є компромісним варіантом по врегулюванню трьох ключових питань сектора відновлюваної енергетики, а саме: зниження розміру "зеленого" тарифу для окремих виробників електроенергії з відновлюваних джерел енергії, поліпшить фінансовий стан ДП "Гарантований покупець" і забезпечить більш якісне виконання функцій гарантованого покупця електричної енергії. Адже зараз прогнозний дефіцит ДП "Гарантований покупець" на оплату електроенергії виробникам ВДЕ, за даними мін стерства енергетики та захисту навколишнього середовища України, на наступний рік може досягти 14 млрд грн", - йдеться в зверненні.

В ЄБА також відзначають, що прийняття законопроекту сприятиме збереженню інвестиційної привабливості галузі альтернативної енергетики, адже в документі фіксується стабілізаційна обмовка від зміни умов регулювання ринку ВДЕ в майбутньому. І відзначають, що цей законопроект підтримують ключові учасники ринку.

"За експертною оцінкою гравців ринку, прийняття проекту Закону дозволить залучити близько 4 млрд євро в нові генеруючі потужності ВДЕ України", - зазначають в Асоціації. І закликають депутатів підтримати законопроект, щоб забезпечити перехід на збалансовані правила ринку відновлюваної енергетики України.

6 грудня о Верховній Раді був зареєстрований проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в сфері відновлюваної енергетики" (№2543), який передбачає можливість добровільної реструктуризації "зеленого" тарифу. За словами одного зі співавторів законопроекту, народного депутата Людмили Буймистер, він є компромісним, а умови реструктуризації "зеленого" тарифу погоджені з ключовими гравцями ринку ВДЕ.