RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В Україні підбили перші підсумки реформування Держмитслужби на прикладі Одеської області

Державна митна служба підбиває перші підсумки реформи. Як окрему службу її створили два тижні тому. За цей час підприємці вже встигли оцінити деякі новації. Зокрема, на Одещині.

Як повідомляє "Апостроф", про це йдеться в сюжеті "Подробиць".

Раніше митниця була підрозділом фіскальної служби, тепер це окремий орган - Державна митна служба. Головні завдання реорганізації - зробити діяльність митниці прозорішою, а процедуру оформлення вантажів - зручнішою для підприємців.

"Уже за два тижні роботи показники перерахувань в бюджет збільшилися на 45 мільйонів щодня. Кількість контейнерів, які почали оформлятися тут в режимі імпорту, збільшилася на 40 відсотків. Ми в постійному діалозі з бізнесом і сподіваємося, що робота буде йти в позитивному руслі", - зазначив Євген Кодіс, т.в.о. начальника Одеської митниці.

У режимі нон-стоп на вантажному митному комплексі одеської компанії "Євротермінал" відбувається оформлення вантажів у контейнерах та розмитнення автомобілів, що прибули з-за кордону. Реформу там сприйняли позитивно.

"Ми очікуємо конструктивного діалогу між одеською митницею та представниками бізнесу, що дозволить збільшити вантажопотік в Одеський порт, зокрема, і взагалі - в Україну в цілому. Що, відповідно, наповнить бюджет, залучить додаткові робочі місця - і ми будемо розвиватися в напрямку імпортно-експортних операцій", - наголосила Ірина Дроздова, директор вантажного митного комплексу компанії "Євротермінал".

Оптимістично налаштовані і підприємці. Кажуть, скорочується кількість оглядів, поліпшуються онлайн-сервіси. Усе це прискорює оформлення документів.

"Ми зараз бачимо, що ті процеси, які відбуваються на митниці, спрямовані на автоматизацію процесу, на зменшення кількості митних формальностей і скорочення їх часу. Ми бачимо, що ті проблеми, які системно не вирішувалися роками, на сьогоднішній день - знаходять своє рішення", - окреслив Ігор Шавров, Гендиректор Української асоціації транспортної логістики "Південна Пальміра".

"Порушення митних правил при зрозумілих взаємовідносинах митниці та бізнесу - вони повинні зменшуватися, а надходження до бюджету - збільшуватися. Тобто, це два основні показники", - підкреслив Євген Кодіс, т.в.о. начальника Одеської митниці.

Крім того, реформа митниці передбачає кадрове оновлення. Співробітники, які добре зарекомендували себе, залишатимуться на робочих місцях, а з тими працівниками, які засвітилися у корупційних скандалах, керівництво прощатиметься.