RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

ЗМІ розповіли, як екс-чиновник адміністрації президента Косюк підняв агрохолдинг за рахунок держави

Власник агрохолдингу "Миронівський хлібопродукт" (МХП) Юрій Косюк, статок якого Dragon Capital оцінює в 663 млн доларів, став одним з найбільших одержувачів допомоги від держави під час перебування чиновником Адміністрації президента Петра Порошенка.

Про це повідомляється в матеріалі "Апострофа": Мільярдер з простягнутою рукою: як український олігарх вибився в лідери по отриманню державної допомоги.

У 2014 році Косюк був призначений першим заступником глави адміністрації президента, йому доручили курирувати військово-силовий блок. Однак через півроку він написав заяву про відставку, як повідомив екс-глава АП Борис Ложкін, через те, що "не звик до жорсткого графіку". Як пишуть журналісти, під час перебування Косюка на посаді заступника голови АП його бізнес отримав рекордну суму відшкодування експортного ПДВ - 1,6 млрд грн. Для порівняння, роком раніше МХП отримав відшкодування ПДВ в 700 млн грн.

Слід зазначити, що з відшкодуванням експортного ПДВ традиційно пов'язана велика кількість шахрайських схем, в Європі такі злочини отримали назву "транскордонне шахрайство". Збитки країн-членів ЄС від таких злочинів становлять не менше 50 млрд євро на рік. Схеми в Україні характерні тим, що чиновники "вручну" впливають на терміни відшкодування імпортного ПДВ. Але "МХП" при цьому отримували свої відшкодування справно.

Уже в 2015 році холдинг Косюка підвищив продажу на 19%, в 2017 він отримав 809 млн грн (42% від допомоги всім птахівникам країни) і тоді ж компанія наростила частку прибутку на 89% за півроку.

У той же час п'ять підприємств МХП Косюка фінансували Фонд підтримки реформ в Україні, і частина коштів фонду йшло на оплату послуг лобістської компанії BGR, яка обслуговувала інтереси Національної ради реформ на чолі з Порошенком, тобто він залишався наближеним до президента навіть після звільнення.

Після виборів 2019 року президент Володимир Зеленський вирішить, що холдинг "МХП" більше не потребує державної підтримки і запропонує антикорупційним органам перевірити розміри допомоги цій компанії.