RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Бізнесмен Бахматюк запропонував державі повернення 8 млрд грн заборгованості виведених з ринку банків

Власник групи компаній "Укрлендфармінг" і "Авангард" Олег Бахматюк запропонував Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національному банку і Офісу генерального прокурора механізм повернення заборгованості виведених з ринку в 2014-2015 роках банків "ВіЕйБі Банк" і "Фінансова ініціатива" в сумі 8 млрд грн.

Як повідомляє УНІАН, про це йдеться в меморандумі-зверненні Олега Бахматюка з врегулювання заборгованості банків "ВіЕйБі Банк" і "Фінансова ініціатива", виведених з ринку в 2014-2015 роках в числі інших 95 банків, які постраждали від кризи.

Основним джерелом повернення коштів кредиторам і державному бюджету є продаж активів неплатоспроможних банків, що в середньому приносить державі лише близько 1% від заборгованості. Олег Бахматюк вважає, що для держави в умовах економічної кризи важливе швидке і максимальне повернення коштів і виступає з пропозицією повернення державі 8 млрд грн протягом 5 років. Це також дозволить зберегти важливе для реального сектора економіки підприємство, яке дає роботу 27 тисячам працівників, генерує близько 1% ВВП країни і сплатило за останні 3 роки близько 7,7 млрд грн податків. Для цього він пропонує використовувати успішний світовий досвід врегулювання таких заборгованостей.

"Такий шлях підтримують і міжнародні фінансові структури, зокрема МВФ і Всесвітній банк. Прошу Вас підтримати цю пропозицію як таку, що відповідає інтересам держави", - пише в зверненні-меморандумі бізнесмен.

У тексті меморандуму містяться конкретні пропозиції щодо врегулювання проблемної заборгованості шляхом реструктуризації, що дозволить отримати 8 млрд гривень в бюджет держави. Перший платіж у сумі 1 млрд грн буде здійснено протягом 2020 року, повна виплата суми - протягом наступних 5 років без відстрочки виплат по тілу кредиту.