RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

АМКУ "підіграє" Амірханяну, який знаходиться під санкціями РНБО - ЗМІ

АМКУ "проігнорував санкції РНБО щодо Араїка Амірханяна і підтримав одну з його компаній при розгляді" тролінгових "скарг".

Про це пишуть "Українські новини".

Скарги дозволили заблокувати два дорожні будівництва на суму понад 2 млрд грн.

Так, адмінколегія АМКУ задовольнила дві скарги компанії ПП "Південьтехбуд" (ЄДРПОУ 32863396) на дії Миколаївської служби автомобільних доріг України. Скарги заблокували капремонт близько 35 км дороги М-13 Кропивницький-Платонове в Миколаївській області, очікувана вартість лотів складала понад 2 млрд грн (тендер 1, тендер 2). Пропозицію "Південьтехбуд" було відхилено, і компанія поскаржилася на документацію, яку подали на тендер інші учасники.

"Колегія АМКУ на чолі із заступником керівника комітету Наталією Буроменською не без відома голови АМКУ Ольги Піщанської задовольнила скаргу і постановила САД скасувати участь конкурентів компанії в торгах. За даними джерела в АМКУ, позицію з цих кейсів готував директор департаменту оскаржень Роман Коваль", - написали журналісти.

Колегія не звернула уваги, що "Південьдортех" не має досвіду, щоб брати участь в таких тендерах, і не надала фінансового забезпечення пропозиції (пише замовник у відгуку на скаргу в Prozorro). Згідно Opendatabot, податковий борг компанії - більше 16 млн грн. ЗМІ зазначають, що "Південьтехбуд" - це перейменоване ПП "Дорлідер", яке входить до списку компаній Араїка Амірханяна (знаходиться під санкціями РНБО). Компанії Амірханяна звинувачувалися в незаконному переправленні осіб через адмінкордон з Кримом, сплату податків в Криму, привласненні бюджетних коштів, блокуванні більше 200 тендерів на 20 млрд грн. СБУ викрило нанесення збитків державі на 280 млн грн ВАТ "Первомайський спецкар'єр" - 2 роки фірма незаконно видобувала граніт після завершення ліцензій.

Антимонопольний комітет неодноразово визнавав "Південьтехбуд" учасником змов зі структурами Амірханяна з метою завищення цін на послуги. З 28 квітня по 2 червня компанія подалася на участь в тендерах на 7,8 млрд грн.

"Активізація компанії трапилася через тиждень після того, як РНБО ввела санкції проти Амірханяна, а президент позбавив його громадянства України", - йдеться в статті.

Раніше ЗМІ повідомляли, що АМКУ сприяє незаконній діяльності структур Амірханяна - компанії підтримувала заступник голови АМКУ Наталія Буроменська з директором департаменту оскарження Романом Ковалем. Її призначення в АМКУ викликало питання - її чоловік - аудитор НАБУ за квотою Кабміну, призначений в 2018 професор Михайло Буроменський. Буроменську на посаду при Порошенко "лобіював глава його Адміністрації Борис Ложкін". В 2019 Буроменська балотувалася до ВРУ від "Голосу" на 85 місці, пізніше стала уповноваженою АМКУ згідно з указом Зеленського.

"Після прямого ігнорування санкцій РНБО щодо одного з найбільш одіозних підприємців України, який всіма силами намагається заблокувати "Велике будівництво" президента країни, від такої лояльності може не залишитися і сліду", - резюмує видання.