RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

ФДМ порушив закон, зберігши повноваження неправомірних наглядових рад "Харківобленерго" і "Харківенергозбут" - Smart Holding

21 вересня з ініціативи Фонду державного майна відбулися позачергові збори акціонерів АТ "Харківобленерго" і ПрАТ "Харківенергозбут". В ході голосування представники Фонду не підтримали проєкти рішень, покликані привести склади наглядових рад енергокомпаній у відповідність до законодавства, і наглядові ради АТ "Харківобленерго" і ПрАТ "Харківенергозбут" залишаються неправомочними, оскільки в їх складі немає незалежних членів.

Про це йдеться в заяві Smart Holding.

Відсутність контролю з боку наглядових рад призводить до збитків акціонерів і держави, яке володіє пакетами акцій АТ і ПрАТ у 65% від статутного капіталу.

"Керівники ФДМ, як ми можемо переконатися, в черговий раз свідомо пішли на порушення законів, зберігши неправомочні наглядові ради. Логіка цих дій, мабуть, проста - зберегти максимально комфортні умови для нинішніх топменеджерів енергокомпаній, які реалізовують злодійські схеми на цих харківських підприємствах... Не виключаю, що такими злагодженими діями чиновники та менеджмент намагаються вичавити з компаній максимальну для себе вигоду напередодні передачі пакетів акцій у сферу управління Міненерго. Це завдає колосальної шкоди державі та іншим акціонерам. Існуючі наглядові ради раніше максимально розширили повноваження чинного менеджменту акціонерних товариств", - зазначив директор з ризиків і безпеки Smart Holding Іван Герасимович.

Компанія SMART HOLDING (CYPRUS), яка є акціонером товариств, голосувала за припинення повноважень діючих членів наглядових рад для приведення органів управління підприємств у відповідність до законодавчих норм. Раніше SMART HOLDING ініціювала проведення незалежного конкурсу з добору кандидатів до незалежних членів Наглядових рад АТ "Харківобленерго" і ПрАТ "Харківенергозбут". За його підсумками міжнародна компанія з відбору персоналу Boyden Ukraine відібрала 16 кандидатів. 28 квітня 2021 в дистанційному режимі відбулися загальні збори акціонерів АТ "Харківобленерго" і ПрАТ "Харківенергозбут", в ході яких не були сформовані наглядові ради акціонерних товариств. У травні SMART HOLDING (CYPRUS) оскаржила в суді рішення, прийняті на засіданнях наглядових рад АТ "Харківобленерго" і ПрАТ "Харківенергозбут" 23 березня, зокрема, про проведення загальних зборів товариств 28 квітня. Компанія переконана, що після 6 січня 2019 склади Наглядових рад АТ "Харківобленерго" і ПрАТ "Харківенергозбут" стали неправомочними, оскільки не було узгоджені з нормами законодавства.

Згідно з вимогою частини 4 статті 53 Закону України "Про акціонерні товариства", наглядову раду акціонерного товариства, в статутному капіталі якого понад 50% акцій належить державі, повинен складатися не менше ніж на 1/3 з незалежних членів, при цьому кількість незалежних членів не може складати менш як 2 особи. Закон "... щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів" № 2210-VIII вимагав привести персональний склад наглядових рад у відповідність з цією нормою до 6 січня 2019.

"З огляду на несумлінне виконання чиновниками ФДМ своїх обов'язків, вимоги закону не виконуються ось уже понад два роки", - підсумували в Smart Holding.