RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Германа Ліллев'ялі та вкладників його фонду звинувачують у фінансуванні бойовиків Донбасу

19 листопада 2021 року Громадське об'єднання "Народна варта" звернулося до Головного управління Служби безпеки України в Києві з проханням розпочати розслідування та порушити кримінальну справу на Германа Ліллев'ялі.

Про це повідомляє видання "Голос".

Як стверджують активісти, Ліллев'ялі в 2010 заснував інвестиційну компанію "Анкор інвест" (її директор Ольга Ксінарі).

"У травні 2020 газета "Коммерсантъ" повідомила про те, що відразу проти п'ятьох менеджерів "Анкор інвеста" були заведені кримінальні справи. Слідство вважало, що всі фігуранти цих справ були членами створеної злочинної групи, яка привласнила понад $150 мільйонів коштів інвесторів. У червні 2020 Хорошевський районний суд Москви заочно заарештував Ліллев'ялі, після чого главу інвестфонду оголосили в міжнародний розшук за звинуваченням у шахрайстві в особливо великих розмірах. Йому ставлять у провину створення фінансової піраміди, за допомогою якої він за кілька років залучив близько $200 мільйонів коштів вкладників. На даний час Ліллев'ялі ховається (імовірно, на Кіпрі)", - йдеться в матеріалі.

У листі, підписаному главою "Народної варти" Ігорем Гришачовим і ветераном АТО Максимом Тропотягою, йдеться про те, що "Анкор інвест" "акумулював кошти для фінансування сепаратистів - бойовиків так званих "ДНР" і "ЛНР", що сприяло порушенню територіальної цілісності України", пишуть журналісти.

Підписанти листа просять СБУ провести розслідування за вказаними фактами, відкрити кримінальне провадження щодо Ліллев'ялі та Ксінарі, а також так званих вкладників, які є спонсорами даної фінансової структури. Серед них є видатні громадські діячі, діячі мистецтва (наприклад, Микита Михалков, який неодноразово висловлював свою позицію з приводу Криму), а також родичі українських екс-чиновників і політиків.

Гришачов і Тропотяга пообіцяли найближчим часом представити додаткову інформацію про вкладників "Анкор інвесту".