RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

17 травня

16 травня

Всі новини

Держава вимагає від Суботіна повернути 2,3 млрд: той натомість купує будинки і нарощує борги АТ "Укренергомашини" - декларація

Основний акціонер Мегабанку Віктор Суботін, який є директором підприємства "Українські енергетичні машини" (колишній "Турбоатом"), не виконує свої кредитні зобов'язання та не повертає коштів, що були видані групі його компаній та Мегабанку.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб звернувся до чиновника з невідкладною вимогою про повернення боргів, йдеться на сайті ФГВФО.

"Під час роботи Мегабанку на ринку внаслідок управлінських рішень керівництва банку було оформлено низку кредитних договорів та видано значні кредитні кошти пов'язаним з акціонером банку Віктором Суботіним особам, зокрема, групі компаній, у яких він або члени його родини є бенефіціарами. Станом на сьогодні сукупна заборгованість за означеними кредитними договорами складає понад 2,3 млрд грн", – заявили у Фонді.

Наразі триває ліквідація Мегабанку, а звернення Мегабанку до позичальників щодо необхідності сплати грошових коштів у рахунок погашення кредитів ігноруються.

"Всі ці дії свідчать про навмисне ухилення від виконання грошових зобов'язань", - наголошують у ФГВФО.

Віктор Суботін у розпал війни, згідно з його декларацією за 2023 рік, став власником будинку у Харкові загальною площею 1041,3 м.кв. У вересні 2022 він задекларував 2 земельні ділянки на понад 5,5 тис. м. кв. У 2023 Суботін придбав будинок у Закарпатській області (272.2 м. кв.) разом із землею. Паралельно, Суботін задекларував чималі свої та дружини статки, мільйонні заробітки та акції з десятка різних підприємств. Зокрема, вказав, що він та його дружина кредитори Мегабанку на 1 722 839 грн та 182 252 089 грн відповідно. А сам Суботін ще й власник золота на понад 114 млн грн. Джерела походження коштів, враховуючи, що ця особа 17 років працює виключно на держпідприємстві, невідомі.

АТ "Українські енергетичні машини" Віктор Суботін керує із серпня 2007. Результати його правління станом на 2023 виглядають плачевно: у 2023 чистий прибуток стратегічного підприємства держави склав 203 тис. грн, в той час, як боргові зобов'язання перевищили 2,5 млрд грн. Кількість працівників за рік зменшилася на понад 1000 осіб, а дохід підприємства лише за рік скоротився аж у три рази.

Таким чином, поки АТ "Укренергомашини" банкрутиться, його керівник наповнює декларацію об'єктами нерухомості та землею. Суботін наразі не звільнений та не відсторонений, його активи, попри боргові зобов'язання - не арештовані. Держава, що володіє АТ "Укренергомашини" на 98,15%, продовжує сплачувати Суботіну зарплату у понад 2,3 млн грн.

За даними з Реєстру судових рішень, в АТ "Укренергомашини" за каденції Суботіна діяла агентурна мережа, яка "за вказівкою ФСБ рф здійснювала збір схем, креслень та службової документації АТ "Укренергомашини". Відповідне кримінальне провадження розслідують правоохоронні органи Харківщини.