RU  UA  EN

Неділя, 22 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Бізнес

Новини

22 вересня

21 вересня

Всі новини

​Ліміти на p2p-перекази діятимуть з 1 жовтня

Запровадження обмежень на карткові перекази для боротьби з транзитними операціями, так званими «дропами», НБУ анонсував ще в травні нинішнього року. За словами представників регулятора, остаточне рішення з цього приводу вже прийняте: нововведення запрацюють вже з 1 жовтня. Розповідаємо, якими будуть ліміти на p2p-транзакції, як вони вплинуть на фінансовий сектор країни та життя звичайних громадян.

Якими будуть обмеження

Встановлення тимчасових лімітів на p2p-перекази здійснюватиметься за наступним механізмом.

  • З 1 жовтня 2024 і впродовж пів року вихідні платежі з однієї картки будуть обмежені 150 000 грн на місяць. Від максимальних 30 переказів впродовж місячного відрізку, що були передбачені спочатку, наразі вирішили відмовитися.
  • Ліміти не поширюються на вхідні операції, перекази коштів за реквізитами IBAN, а також на транзакції між власними рахунками клієнта, що відкриті в одній фінустанові.
  • У разі підтвердження клієнтом доходу від 150 000 грн обмеження не застосовуються.

Крім того, новий порядок враховує потреби волонтерів: платежі на їхню користь не включатимуться в суму вихідних переказів з однієї картки. Наразі банки вже ведуть власні списки благодійних організацій та фондів, що мають відповідати певним критеріям.

У чому полягає мета нововведень

Рішення НБУ спрямоване насамперед на боротьбу з махінаціями, пов’язаними з «дропами» — механізмами, за яких банківські реквізити фізосіб використовуються для здійснення протизаконних операцій. Платіжні дані можуть надаватися власниками карток свідомо (зазвичай за винагороду) або отримуватися шахрайськими методами.

Також цілями введення обмежень є:

  • запобігання неофіційним розрахункам зі співробітниками та ухиленню бізнесу від оподаткування;
  • відстеження і блокування операцій, пов’язаних з купівлею-продажем криптовалюти й гральним бізнесом, зокрема прийняттям ставок і виведенням виграшів.

Нагадаємо, що протягом останнього року Нацбанк посилив заходи щодо врегулювання незаконної роботи онлайн-казино. Останні своєю чергою почали розробляти певні схеми, що допомагають обійти заборони та значно ускладнюють роботу регулятора.

Богдан Кривенко, CMO Portmone:

«Встановлення регулятором жорсткіших умов щодо здійснення р2р-транзакцій полягає не в ускладненні життя наших громадян, а в створенні прозорої системи обігу коштів. З одного боку, карткові платежі дозволяють швидко і цілком законно пересилати гроші від однієї фізичної особи до іншої. Водночас подібні операції застосовуються в тіньових схемах.

Найбільша проблема безлімітних переказів з картки на картку — відсутність механізму швидкої ідентифікації особи, що була помічена в тих чи інших шахрайських махінаціях. Відповідно, введення обмежень допоможе побудувати ефективну систему відстеження підозрілих операцій та блокування рахунків.

До речі, такого поняття як p2р-переказ з картки на картку, до якого звикли пересічні українці, давно вже немає в більшості європейських країн і в США. Отже, завдання, яке намагається реалізувати НБУ, є доволі глобальним. Найімовірніше, в найближчому майбутньому ми прийдемо до рішень, які давно вже використовуються в Європі».

Чи торкнуться зміни звичайних українців

Як запевняють представники НБУ, нові обмеження ніяк не зачеплять 98% клієнтів українських банків. Під обмеження потраплять лише особи, котрі так чи інакше пов’язані з незаконними схемами. Щоправда, в низці фінустанов уже діють внутрішні ліміти на відправлення коштів. Отже, нововведення навряд чи будуть відчутними для пересічних громадян.

Що стосується окремих випадків, коли людині потрібно переслати суму понад 150 000 грн, скажімо, на лікування родича або оплату навчання дитини, доведеться лише підтвердити законність операції. Тобто платникові достатньо буде надати довідку про доходи та виставлений рахунок від навчального чи медичного закладу.